Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

Ленът – рекордьор в текстилната индустрия

Топлото време все по-упорито ни провокира да изоставим вълнените пуловери и тежките зимни дрехи. Въпреки, че лятното слънце все още се показва твърде плахо, нуждата от попълване на летния гардероб става все по-належаща. Подготвяйки се за летните жеги често си задаваме въпроса “Какво да облека, за да се предпазя от горещината”? Отговорът е лесен: изберете облекло от лен! Причините са няколко.

Ленът – рекордьор в текстилната индустрияЛенът – рекордьор в текстилната индустрия

Ленът е хигроскопична материя – тя попива влагата и е добър проводник на топлината. Ленът е най-здравата от всички растителни нишки – той е дори 2 до 3 пъти по-здрав от памука. Тъканта е мека, гладка, без мъх и става все по-мека след няколко пранета. Издржа на високи температури, може да бъде подлаган на химическо чистене, пране в пералня или почистване с пара. Недостатък на лена е липсата на еластичност, което обяснява и защо той се мачка толкова лесно.

Ленът – рекордьор в текстилната индустрия

Съществуват предположения, че ленът е най-старата позната материя. Неговата история датира векове назад – в Швейцария са окрити останки от ленени материи от 8 000-та г.пр.Хр. Има доказателства, че ленът е използван в земите около Средиземно море още отпреди христианската епоха, а в древен Египет е служел и за разплащателно средство. Египетските мумии били обвивани в лен, защото той символизирал светлина и чистота и бил доказателство за висок социален статус. Някои от тези открити тъкани, изтъкани от ръчно изпредени влакна са толкова фини, че не могат да бъдат пресъздадени дори от най-модерните технологични машини.

Днес ленът е относително скъпа материя, която притежава естествен блясък и се среща в различните разновидности на слонова кост, екрю, бежово. Чисто белият лен е продукт на сложен избелващ процес.

Ленът – рекордьор в текстилната индустрияПрез последните 30 години употребата на лен се променя драстично. Ако през 70-те години на миналия век само 5% от общото добивано количество лен се използва за модната промишленост, то през 90-те години вече 70% от лена се използва за производтството на ленени тъкани.

Снимки:

www.lesliesframes.com,
www.germes-online.com,
www.barjaveldesign.com,
www.alleco.com.au,
finestdowncomforters.com

Ленът – рекордьор в текстилната индустрияЛенът – рекордьор в текстилната индустрия



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing