Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

Балеарски ритъм на живот

 

Ако се чудите къде да прекарате лятната си ваканция и коя екзотична дестинация да посетите, в няколко поредни броя Fashion Lifestyle Magazine ще ви даде неустоими предложения за красиви кътчета по земята, където можете да прекарате незабравима почивка, да релаксирате, да се забавлявате и да опознаете различна култура.

Балеарските острови (срещани и като Балеари) са архипелаг в западната част на Средиземно море, принадлежащи на Испания. Това е едно от най-слънчевите и прелестни места на света. Най-големите острови там са Майорка, Менорка, Ибиса и Форментера. Те формират отделна административна автономна област Балеарски острови, в която главен град е Палма де Майорка.

Балеарските острови имат различни имена на различните езици. Официалните езици там са каталонски и испански. Етимологията на името има два корена. На гръцки - “Гимназие” - произлиза от думата “гимнос”, която означава “гол”. Това е свързано с факта, че тези земи са били обитавани от племе, което е ходило голо или облечено само с овчи кожи. Обяснението пък за латинското наименование “Балеарес” е свързано с вярването, че островите са били свещенно място за бог Бал.

Средиземноморската перла – Майорка

Известен като най-зеленият средиземноморски остров, прочут с безкрайните си плажове, невероятно красива и разнообразна природа, Майорка е средище на много слънце, радост, виталност, усещане за пулсиращ живот, романтика и морска загадка.

Градчето Палма съчетава испанска елегантност и усещане за темперамент, исторически забележителности, възможности за почивка и спокойствие, но и атрактивен нощен живот. Палма де Майорка прилича на Барселона с катедралите си, улиците и оживлението. Особено привлекателни за всички са слънцето и благоприятния климат, средномесечните температури са около 25 градуса по Целзий.

Най- известната забележителност и символ на града е готическата катедрала “La Seu”, която се издига над пристанището и в превод от испански означава “светлина”. Строежът й отнема около 400 години, като катедралата е напълно завършена през 1601 г. Няколко века по-късно тази сакрална готическа постройка е реставрирана от известния каталунски архитект Антони Гауди. Зад нея е разположена старата част на Палма със своите малки и тесни каменни улички, китни старинни къщи, благороднически дворци и няколко красиви църкви.

Ибиса - райски кът за лудо лято

Ибиса е много популярна туристическа дестинация заради легендарния бурен нощен живот, центриран на две места – около градовете Ибиса и Сан Антонио. На острова се намират много от най-известните нощни клубове – Privilege (най-големият в света), Es Paradís (известен със своите водни партита), Amnesia (известен с партитата с пяна). Space, Pacha, Eden, и DC10, които превръщат острова в център на електронната музика и в частност – на хауса и транса. През лятото много DJ-и от световна величина включват в турнетата си и клубовете на Ибиса. Друга забележителност на острова е Café del Mar – бар, в който туристите традиционно сe наслаждават на залеза.

Островът не е известен единствено с партитата. Той е в списъка на ЮНЕСКО, което запазва от комерсиализацията много природни обекти като "Пръстът на Господ" в заливът Бенирас. Заради природната си красота островът е предпочитан терен за заснемане на филми. В Сан Антонио има издигнат паметник на Христофор Колумб, тъй като градът се смята за едно от възможните места, в които той е роден.

Форментера – релакс и семейна роматика

Най-южният и най-малък от Балеарските о-ви, Форментера предлага същия умерено топъл климат и чувствени плажове като съседите си Ибиса, Майорка и Менорка. Малките му размери, които правят велосипеда най-доброто средство за придвижване, в повечето случаи възпират тълпите от търсачи на шумни партита. Това прави плажовете идеални за семейства и интимни приятелски компании. Това обаче не ги прави скучни – плажът Айетес е предпочитан от любителите на водни спортове като ветроходството и рафтинга, и предлага достатъчно вълнения дори за най-дръзките любители на слънчевия загар.

Източник:

www.wikipedia.org
,
www.ibiza-spotlight.com,
www.palmademallorca.us

Снимки:

1. Географско разположение на Белеарските острови.
2. – 16. Белеарските острови са райско кътче, намиращо се в топлата и страстна Испания.
Фото: www.wikipedia.org, www.thomsonbeach.co.uk, www.uk.holidaysguide.yahoo.com , www.spain.costasur.com




Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha
Коментари от други потребители
Марушка:
14 Септември
19:49
Ах каква красота е този остров, направо райски кът! Жалко,че нямаме възможност да се иде.

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing