Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

ДИСКОТО – СУБКУЛТУРАТА, КОЯТО НЯМА ВЪЗРАСТ

Кристина Пайташева

Едва ли има човек, който да не е слушал диско и нищо от диското да не му е харесвало. Днес обаче границите на диското са много размити и вече е трудно да се определи коя музика е диско. Така или иначе диското е може би едно от „най-старите” музикални направления. Факт е, че дори думата дискотека се е запазила, въпреки че в дискотеките отдавна вече не се пуска диско или по-скоро се пускат модификации на старото истинско диско.

диско субкултуратадиско субкултурата

Откъде и откога е диското?
На диско културата е трудно да бъдат посочени точните корени, но за ориентир се смята началото на 1970 година почти едновременно в САЩ и в Европа. Тогава в дискотеките се пускат аудио записи от водещ, наречен DJ (Disc-Jockey). За първи представители на диско ерата се смятат Bee Gees, Donna Summer, The Jackson 5. Първия диско клуб е Peppermint Lounge в Париж, който отваря врати още през 50-те години, а първият диско клуб в САЩ е "Whiskey-A-Go-Go" на Сънсет Булевард в Холивуд. През 60-те диското още не се е появило съвсем, но кубински танцьори танцуват вид салса и суинг, което може да се счита за начало на диско субкултурата. През 1968 г. се появява вид електронна музика със синтезатори и така постепенно са ражда диско музиката. Получава се интересен вид продължителен бийт, който позволява навлизането от една песен в друга без да се спира музиката. В средата на 70-те години диско вълната е в разгара си, а диско клубове се отварят и затварят в почти всеки град. Един от най-известните диско клубове изобщо в историята на диско културата е Studio 54 в Ню Йорк. В последствие се създава и филм, посветен на този клуб и на онова време. През 1978 г. Джон Траволта и филмът с негово участие Saturday Night Fever карат диско сцената направо да експлодира. Светът полудява по този нов вид музика! 1978 е годината, в която диското е в своя пик, Ню Йорк обявява Национална Диско седмица през месец юни.

диско субкултуратадиско субкултурата

Телевизията също не може да избяга от диско лудостта. Появяват се различни шоу програми като Dance Fever, the Gong Show, Soul Train и Star Search. Това обаче кара хората да останат по домовете си и да останат с погрешно впечатление за диското, наблюдавайки състезателната му, а не неговата социална страна. Постепенно с течение на годините диско клубовете биват затваряни, а самата музика се трансформира от появата на нови субкултурни направления. Така или иначе обаче времето е единственият съдник, който показва, че диското не е изчезнало – напротив то преживява един нов период на модификация, който в никакъв случай не е за подценяване.

Диско модата
Диско облеклото и аксесоарите са изключително интересен акцент от цялата диско история. Диско модата е цяла епоха, която не е за подминаване. И тя се подразделя на няколко етапа.
През 70-те диско модата напомня на хипи културата от 60-те години. Дънките са разкъсани, носят се туники, видът е замечтан. Полиестерът идва на мода и затова повечето дамски и мъжки дрехи се произвеждат именно от него. През средата на 70-те диско модата изисква стесняване на дрехите, а дължината на дрехите са удължава - носят се както мини поли, така и миди и макси. И трите дължини по онова време се радват на еднаква популярност.

диско субкултуратадиско субкултурата

Обувките с дебела платформа стават еднакво модерни както за жените, така и за мъжете. Мъжките вратовръзки стават по-широки и по-цветни, така изглеждат и яките на ризите, както и реверите на саката. Копринените блузи напомнят на начина на обличане през 17 век.

В края на 70-те години настъпва драстична промяна. С мощното навлизане на диско културата, започва и промяна в облеклото. А именно неговият диско вид – дрехите са допълнени с ефекти диско елементи. Мъжете започват да носят костюми в три части с широки ревери, разкроени в долната част панталони и къси жилетки.

Какво става през 80-те години? Черното кожено яко е най-култовият елемент от диско облеклото. То е с много джобове, ципове и най-вече то е късо. В някои случаи то е обсипано с множество аксесоари като капси, значки, шалчета. Панталоните са тип цигара, а полите са прави. Много популярна става и високата талия. Особено важен елемент от облеклото е клинът, който оптически издължава краката.

диско субкултурата

За косата правилото е следното - колкото по-бухнала и голяма, толкова по-диско. Това е правило номер едно както за жените, така и за мъжете.
Аксесоарите са много и изключително цветни. Дълги висящи обеци, аксесоари за коса, многоцветни гривни, едри колани – всички тези и още много други акценти са част от културата на диско модата.

Изпълнители
Много известни изпълнители от средата на 70-те са Chic, Bee Gees, Donna Summer, Eruption, Gloria Gaynor, Diana Ross, the Village People, KC and The Sunshine Band, Abba, the Jackson 5 и Barry White. И докато те обират лъвския пай от сцената, продуцентите зад нея играят огромна роля за техния успех. Продуцентите често пишат текстовете и създават нови звуци и техники, които са част от цялата диско визия. Филми като Saturday Night Fever, Thank God It's Friday и Flashdance допринасят за още по-голямата популярност на диско културата.

диско субкултуратаДиско танците
В края на 70-те години в големи американски градове се появяват клубни диско сцени в близост до дискотеки и нощни клубове, където DJ-и пускат диско хитове за танцуващите. DJ-ите пускат дълги компилации от хитове, за да могат да накарат танцуващите да останат цяла нощ. Някои от по-престижните клубове имали светлинно оборудване, което трептяло в ритъма на музиката. В по-големите градове имало танцови училища и инструктори, които обучавали желаещите как за танцуват популярните за онова време "touch dancing", "the hustle" и "the cha cha”. Съществувала диско клубна мода, която редовните посетители следвали.

В цял свят диско танците са известни като вид танцувална форма. През годините тя се стандартизира и сега е класифицирана като Freestyle Dance. Още през 70-те диското се смята за такова заради неговата оригиналност и създаването на нови и вълнуващи движения. Много състезания и шампионати се състоят по целия свят, където диско танцьорите се състезават за награди. Като спорт диско танцьорите могат да се състезават професионално и да правят кариера по целия свят.

Завръщането на диското
Днес диско културата продължава да живее. Завръщането на диското е повече от осезателно. Факт е любимата диско мода, която продължава да се радва на особено голям интерес от страна не само на младите. Факт са множеството ретро-диско вечери в повечето клубове. Факт са поздравителните блокове на много от радиата, където звучат култови ретро диско хитове, поръчани от слушателите. Изобщо диското е култура, която е и ще продължава да бъде модерна и в бъдеще. С течение на годините субкултурните направления се роят една след друга, но времето показва, че някои от тях изчезват, а други остават. Диското е от вторите. То не само, че не изчезва, но то продължава своя път, трансформирано спрямо новата реалност.

диско субкултуратадиско субкултурата

Видео:

диско субкултуратадиско субкултурата

Снимки:

1. Диско аксесоари.
Фото: news.netinfo.bg
2. Мъжка диско мода.
Фото: manolomen.com
3. Мъжки диско обувки.
Фото: hubpages.com
4. Дамска диско мода.
Фото: hubpages.com
5. Saturday Night Fever.
Фото: mymusicmymemory.blogspot.com
6. Диско клуб.
Фото: fakiegrind.blogspot.com
7. – 8. Диско.20
Фото: www.streetswing.com и www.dontstayin.com
9. – 10. Студио 54.
Фото: bitterqueen.typepad.com и www.djsportal.com
11. Би Джийс.
Фото: woxy.lala.com
12. Даяна Рос.
Фото: www.allposters.com
13. АББА.
Фото: www.last.fm
14. Джаксън 5.
Фото: www.britannica.com
15. Бари Уайт.
Фото: topics.nytimes.com

диско субкултурата

диско субкултурата

Използвани източници:
http://www.streetswing.com/histmain/z3disco.htm , http://www.fashion-era.com/1970s.htm, http://en.wikipedia.org/wiki/1970s_in_fashion , http://news.netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=1017157 , http://www.answers.com/topic/disco

диско субкултурата



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha
Коментари от други потребители
Митко:
13 Март
23:22
А известно ли ви е, че дискокултурата е свързана с такива движения като феминизма и хомосексуализма, и че доста от нейните представители са такива? Нещо повече, известно е че тя е била създадена от такива хора.
vesi:
27 Май
18:58
mn blagodarq na 4oveka koito go e naprail
Reni:
19 Октомври
13:31
Taka e, John Travolta e klasika v tozi janr!

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing