Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

ZONTA International навърши 90 години

Силвия Георгиева

На стилна прес закуска бе отпразнуван 90 рожден ден на световната неправителствена организация за защита и подкрепа на жените ZONTA International. В пресконференцията участие взеха Мария Стефанова – лейтенант-губернатор за “District 30”, Катя Стоичкова – ареа директор на “District 30 - Area 05 ”, Дора Блек-Хемплер – президент на ZONTA CLUB СОФИЯ и Мая Цакова – Паст президент на ZONTA CLUB СОФИЯ. По време на събитието бяха връчени грамоти и статуетки „Жълта роза” – символ на ZONTA International, на журналисти, подкрепили организацията в реализирането на нейните проекти и популяризирането на идеите й. Представителите на ZONTA International връчиха престижните отличия на Вяра Анкова от БНТ, Люба Ризова от БТВ и Божана Димитрова – дългогодишен журналист от БНР.

ZONTA International навърши 90 години

ZONTA International
ZONTA International е световна организация от лидери и изявени професионалисти в различни области, които работят заедно за подобряване положението на жените по света чрез подпомагане и защита. Тя поставя въпросите на жените пред ООН, предлага решения, привлича вниманието на обществото и окуражава участието на членовете си в политическия живот на местно ниво. ZONTA International има повече от 33 000 членове в над 1 200 клуба в 67 страни и географски райони.
ZONTA International е Генерален Консултант към Икономическия и Социалния Съвет на ООН (ECOSOC), Консултант към UNESCO, UNICEF, UNIFEM и ILO, има Статут на участник в Съвета на Европа.
Zonta International има представители в ООН в Женева, Ню Йорк, Париж и Виена. Те участват в конференциите на ООН, както и в сесиите на Агенцията, Съвета и Комисията на ООН.

ZONTA International навърши 90 години

Историята на ZONTA International
В началото на 90 години на 20 век, когато жените много рядко са заемали лидерски позиции, Мариан де Форест – писател и журналист, се вдъхновява от идеята да развие сървис клуб, съставен от жени, които се разпознават като лидери в своя бизнес или професия, и които биха могли да работят и помагат на жените за намиране на работа и достойно място в професиите редом с мъжете.

През март 1919 г.в Бъфало, Ню Йорк, САЩ е основан първият ZONTA клуб. Той е Първият женски сървис клуб в света.

За кратко време идеята Zonta се разпростира в още 8 града и през ноември същата година се формира Конфедерация на Zonta клубовете. Мери Дженкинс - издател на вестник и граждански лидер, е избрана за първия президент на Zonta. Приемат устава и конституцията и след гласуване приемат името Zonta. Името Zonta е взето от наречието на племето дакота - сиукско индианско племе и означава “честен и заслужаващ доверие.“ С основаването на клуб в Канада през 1927 г. Zonta се превръща в международна организация и добавя към името си International. През 1930 г. Zonta се пренася в Европа. Първият Zonta клуб се основава в Австрия (Виена), следващата година в Германия(Хамбург), а от там в почти всички държави на континента.

През 1991 г. Унгария се присъединява към Zonta с първия Източно-европейски клуб.

През 1932 г. Зонта мести своята централа от Бъфало, Ню Йорк, в Чикаго, Илинойс, където се намира и днес.

Първият български клуб е основан през 1993 г. в София и официално чартиран през 1995г., сега в България има 10 функциониращи клуба, един в Македония и два в Румъния, които са обединени в Area 05 на District 30.

ZONTA International навърши 90 години

Емблемата на ZONTA International е толкова популярна, колкото и названието "Zonta". Тя олицетворява мотивирана група от успели в своите професии жени, които са лоялни към целите за служба в полза на другите и за световно разбирателство с почтени мотиви. Емблемата е съставена от няколко сиукски индиански символа:
Буквата "Z“ е сиукски символ на “лъч светлина," “сияние”, “внезапен блясък"– има смисъл на "просветление, импулс, вдъхновение."

Останалите символи означават – „обединяване за обща цел”, “преданост“, “лоялност”, “вярност”, „подслон”, "честност, почтеност" и “доверие".

Символът на ZONTA International е жълта роза.

Структурата на ZONTA International:
Всяка зонтянка е член на своя клуб;
Клубовете са членове на Zonta International;
За по-лесно администриране Zonta International е разделена на Дистрикти, а Дистриктите на Ареи. В света има 32 Дистрикта;
Клубовете се разпределят в Ареи и Дистрикти съобразно тяхното географско положение;
Мандата на управление е двугодишен;
Демократично избрани президенти управляват на Клубно, Дистрикт и Международно ниво;

ZONTA International навърши 90 години

Целите на ZONTA International

ZONTA International се стреми да:

Подобри икономическия, политически, образователен и професионален статус на жените по света.
Работи за напредъка на разбирателството, доброжелателството и мира чрез световно обединение на изявени в бизнеса и професиите жени.
Пропогандира справедливостта и зачитането на човешките права и фундаментални свободи.
Сплотява, насърчавайки високи етични стандарти, изпълнява сървис програми, осигурява взаимна подкрепа за членовете, които служат на своите общности, нации и на света.

ZONTA International работи за подобряване статуса на жените чрез:

Застъпничество и обединяване на усилията за подобряване живота на жените.
Подкрепа и насърчаване стратегиите за превенция на насилието срещу жените (сумата за периода 2008-2010 възлиза на 600 000 $).
Финансиране на стипендии и награди за жени с изключителни възможности и талант чрез Фондацията Зонта Интернационал (съществуват 3 образователни програми, като средствата, определени за тяхното изпълнение, са 990 000 $; Ружа Кочанова от град Русе е първата българка, спечелила стипендия по една от тези програми).
Подкрепа за Международни Програми, целящи подобряване здравето, сигурността, политическия и икономически статус на жените чрез Фондацията Zonta International (Средствата, определени за тази цел, са в размер на 1 600 000 $).


Със своите 33 хиляди членове по света ZONTA International е мощен застъпник и гарант за промяна, глас, който спомага за преобразяване на света и мястото на жените в него.

ZONTA International навърши 90 години

ZONTA CLUB СОФИЯ
ZONTA CLUB СОФИЯ е част от световната неправителствена организация ZONTA International, основана през 1919 г. в Ню Йорк. ZONTA CLUB СОФИЯ e създаден през 1993 година, а официално чартиран през 1995 г. През годините ZONTA CLUB СОФИЯ създаде клубове във Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Плевен, Благоевград, както и клуб в град Скопие, Република Македония.

Вече 15 години, в съответствие с целите на ZONTA International, ZONTA CLUB СОФИЯ работи за подобряване статуса на жените в България, популяризира идеите на международната организация и взeма активно участие в процеса на формиране на съвременното гражданско общество в България. ZONTA CLUB СОФИЯ е неутрална, надпартийна и надрелигиозна организация. Средствата за дейността на клуба се набират чрез членски внос, дарения и спонсорство.

ZONTA International навърши 90 години

Благодарение на усилената си работа и обществено значими инициативи, клубът успя да се утвърди като надежден и предпочитан партньор и се превърна в сериозен фактор в обществено-социалния живот на София. Доказателство за това е подкрепата, която получава за всички свои инициативи и проекти от държавни институции, агенции, неправителствени организации, представители на бизнес сферата и общественици.

ZONTA CLUB СОФИЯ работи по множество проекти за подпомагане на хора в неравностойно положение, млади български таланти и подобряване статуса на българската жена. През 2005 г. ZONTA CLUB СОФИЯ получи международна награда за най-добър сървис проект в Дистрикт 30, а тази година спечели отново награда за най-добър ПР на сървис проект. През 2007 г клубът бе домакин на Конференцията на Дистрикт 30, на която присъстваха всички клубове от Дистрикта с над 200 представителки. Главният проект, по който в момента ZONTA CLUB СОФИЯ работи – “Има и такива жени”, си поставя за цел популяризиране образа на българката днес.

ZONTA International навърши 90 години

www.zonta.org

Снимки:
1.Мая Цакова – Паст президент на ZONTA CLUB СОФИЯ.
2.Дора Блек-Хемплер – президент на ZONTA CLUB СОФИЯ.
3.Мария Стефанова – лейтенант-губернатор за “District 30”.
4.Катя Стоичкова – ареа директор на “Area 5 District 30”.
5.Дора Блек-Хемплер връчва отличието на Божана Димитрова.
6.Божана Димитрова – дългогодишен журналист от БНР.
7.Статуетка „жълта роза” и грамота получи и Люба Ризова от БТВ.

Фото: © Надежда Корчева

 



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing