Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

ИНТИМНОСТ 2.0

Силвия Георгиева

С развитието на технологиите и човешката креативност възможностите за уникална и запомняща се визия стават все повече. Светът на модата отдавна се насочи към иновативните решения за постигане на екстравагантност и дори скандалност в сремежа си да задоволи желанието на потребителя да бъде открояващ се от множеството.

Интимност 2.0

Ако сте свикнали да свързвате думата екстравагантен с колоритност и кич, бързам да ви успокоя, че в следващите редове ще става дума за нещо съвем различно.

Интимност 2.0Облеклото в съвременното общество се възприема като нашата визитна картичка в комуникацията ни с околните. Дрехите са тези, който изразяват онова, което думите не споделят. Нашата външност допълва представата за личността, настроението и емоциите ни.

Холандският дизайнер Дан Розагард (Daan Roosegaarde) прави невероятен пробив в комуникационните възможности на облеклото, създавайки модната линия „Интимност“. Този проект на дизайнера и неговото ателие (Studio Roosegaardе)  е свързващото звено между науката, модата и човешката интимност и цели да открие връзката между технологията и реакциите на тялото.

Иновационните облекла на дизайнера са създадени специално за личните срещи на дамите, които да бъдат трансформирани в чувствена игра на разкриване. Високотехнологичните рокли на Розагард са изградени от кожа, пластмасови фрагменти и „интелигентно“ електронно фолио, което променя своята прозрачност под влиянието на емоциите на носещия го.

В умното фолио е вградена безжична технология, LED светлини, обръчи и още няколко други материали. Електронното фолио, изграждащо по-голямата част от роклята, реагира на промените в сърдечния ритъм на дамата и с учестяването на пулса прави пластмасовите части на дрехата избледняващи и все по-прозрачни. Разстоянието на околните до роклята също влияе на нейната прозрачност, а фотографските светкавици я правят прозрачна за миг. По този начин, и без това оскъдната рокля, прибавя доза еротика на комуникацията и издава женската възбуда. Въпреки опасността една дама да разкрие повече от необходимото, роклите се оказват изключително подходящи и за червения килим особено за по-смелите знаменитости.

Според създателят на „Интимност“ тази футуристична линия в модата е предназначена за изследване на човешкото тяло и работи като втора кожа, превръщаща тялото на ползвателя й в същински интерфейс (в ролята си на допирна точка). Засега роклите на Розагард се предлагат в два модела: „Интимност Бяло“ и „Интимност Черно“, но скоро се предвижда и мъжка серия облекла, които да стават прозрачни, когато мъжете изричат лъжи.

Интимност Бяло е първият прототип дело на дизайнера Maartje Dijkstra и е изработена от бяло електронно фолио, което разкрива тялото въз основа на директното  взаимодействие на тялото ви с роклята.

Интимност Черно е проектирана от Anouk Wipprecht. Тук „интелигентното“ фолио е обновено, структурирано в дълги вертикални ленти и преминава от черно до прозрачно. Тази рокля реагира на електроенергия, светлина и чрез топлинни сензори „надушва“ човешките тела наблизо.

Роклите от серията „Интимност“ редовно обикалят музеи и се включват в редица международни модни издания и събития. Към момента „Студио Розагард” си сътрудничи с много дизайнери на висшата мода в желанието си да създаде колекция от лимитирана серия модни продукти.

Интимност 2.0

Интимност 2.0

Интимност 2.0

Интимност 2.0

Интимност 2.0

Интимност 2.0

Видео, което показва как се променя прозрачността под влиянието на емоциите.

 

 

Снимки:

1. Интимност Черно и Бяло – първите прототипи.

Фото: © Robert Lunak; http://v2.nl

2. Интимност 2.0 Бяло – второ поколение на технологията.

Фото: © Studio Roosegaarde ; http://www.dailymail.co.uk

3. – 6. Интимност Черно – първо поколение технология на е-фолио.  

Фото: http://www.fastcodesign.com

7. Интимност 2.0 Черно – подобрен модел с кожа.

Фото: http://wordlesstech.com

8. – 9. Интимност  2. 0 Бяло – подобрен модел с кожа.

Фото: © Studio Roosegaarde ; http://www.dailymail.co.uk

 

Източници : http://www.studioroosegaarde.nethttp://www.fastcodesign.com ; http://v2.nl



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing