Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

Албена Александрова: „Модата е моят любовен флирт”

Станимира Янакиева

Жена на средна възраст …, която е винаги на крачка пред себе си! “Тя е наперена, с вдигнат перчем, с рошаво коремче, интелигентна хищница, която живее високо в планините и оцелява във всякакви ситуации”. Това е “Рошавата гарга”. Или Албена Александрова. Човек с много чувство за хумор и лека самоирония. Обича провокации и мрази минимализма, особено мозъчния. Обича перфекционизма и отношението към детайла и мрази недоизкусурените творения. Или иначе казано: “Ако ще е гарга, то да е рошава!”.

Албена Александрова

Вие сте собственик и главен дизнайнер на модна къща "Рошавата гарга". Какво е важно, за да си толкова години успешен в бизнес като модата?
Трябва да си доста луд! На първо място. После може и да си талантлив. Въображението е ръководещо в модата. Добрите идеи, креативността, желанието да си различен. Лошите копировачи биват бързо забравени. Доверието и точността към клиента са изключително важни качества. Аз обожавам своите клиенти. Те са истински ценители на модата. Те харесват това, което създавам за тях. Те са моята муза. Когато знам, че ще им доставя удоволствие от това, което ще им предложа и видя блясъка в очите им и радостта от това, което ще носят - няма по-щастлив момент за един дизайнер. Правя го с истинско отношение и признателност към тях. Имам клиенти от 25 години. Винаги съм се водила от принципа да им бъда полезна и да им доставям удоволствие. Никога финансите не са ми били най-важното. Затова и винаги съм имала успех. Не ми се е случвало да продам дреха на всяка цена! Моята откровенност към клиента е формулата на успеха! А това лесно се усеща.

Златна игла 2015

Специализирали сте в Париж при Ив Сен Лоран. На какво Ви научи "маестрото на модата”?
На търпение. Дрехата се създава с мисъл. Първо изясняваш нейната функция, после посланието към клиента. Например, създаваш дреха за официален прием - дълга черна рокля и чрез нея искаш да разкажеш за романтиката на една дама - копринено кадифе, гол гръб, закачлива цепка… Това е ВИСШАТА МОДА. Тогава тя съществуваше, наистина. В последните години модата е предимно маркетинг. Думи, думи, рекламни изречения и PR акции, слогъни и прочие. Липсва емоцията на модата като невербална комуникация. Да разкажеш един етюд чрез дрехата си е истинско богатство от чувства, аромати и много любов!

Златна игла 2015

Какъв е стилът на Албена Александова?
Рошав, разбира се!

Вашата муза?
Моята муза са моите мечтания! Аз съм една истинска мечтателка. Обичам да фантазирам, да си създавам почти непостижими ситуации, които след това ми се случват. Трябва да ти споделя, че съм истински нарцис! Много се обичам! Мечтанията са свързани с мен самата. Спокойно мога да ти призная, че моята муза съм си аз самата. Всъщност какво значи муза?!

След толкова години, които посвещавате на модата пишете книга за нея. Модата ли е двигателят във вашият живот?
Модата е моят любовен флирт. Моята истинска страст. Модата е моят наркотик. Аз не знам какво бих правила, ако не беше модата в моя живот! Аз дишам Мода! Затова и реших да й посветя книга. “Елегантност и стил в 7 стъпки с Албена Александрова!” – така се казва предстоящото издание. Искам да накарам хората да заобичат себе си и чрез дрехата. Първото впечатление, което оставяме у другите след запознанство е нашия стил. “По дрехите посрещат, по акъла изпащат” – гласи наша поговорка. А аз казвам: “По дрехите на Рошавата гарга ще ви посрещнат с респект, а как ще ви изпратят зависи само от вас!”.

Златна игла 2015

Тази книга има за цел да научи читателя да създаде собствен стил и да носи дрехата със самочувствие. Използвала съм различни техники, тестове и игрови модели, използвайки въобръжението. В модата всичко е въображение! Трябва да опознаем фигурата си, да научим повече за цветовете, да вникнем в разнообразието от функции, да различим материите и десените, да не робуваме на марките, да подберем подходящите аксесоари - без тях животът е скучен, както й да придадем завършен вид и цялостност на визията. Това ще е настолната книга за любителите на “Чаровната диктаторка”.

Златна игла 2015

Тази книга е посветена на моите родители! На майка ми – Виолета Такева. Тя е моят моден вдъхновител. Аз отраснах в Модна къща “Лада”, където тя работеше. Тя и баба ми шиеха за мен най-красивите дрехи. От малка мразех конфекцията. Майка ми непрекъснато ме напътстваше и възпитаваше у мен отношение към красивото и естетичното. Тя е човек с изключително изтънчен вкус. На баща ми – поетът Лозан Такев. Той е моят литературен ген. Ние “пишем стихове един за друг”! Те ме научиха да бъда уверена, да се гордея с делата си и да не се отказвам от започнатото. Аз съм дете на една голяма тяхна любов! Благодаря им!

През 2007 година създавате галерия за масажи – РудрААкша. Това ли е мястото за среща на човек със самия себе си?

Златна игла 2015

Това е много магнетично място. Място, където човек се оглежда в себе си! Това е Галерията на Човека, за когото се прави всичко! Едно луксозно място в аристократичния център на София – ул. “Шипка" 15. Галерия за масаж Рудраакша е уникален по рода си продукт тип градско студио. Освен елегатния и луксозен интериор, в който клиетът има своето лично пространство – будоар, обзаведен с всичко необходимо за разнообразието от процедури, включително сешоар и сейф, Галерията предлага над сто вида терапии и масажи за тяло и лице. В Рудраакша работи екип от професионалнен и обучен в Тайланд – ITM Massage shcool, Чанк Май и Индия, персонал. Шиацу, йомейхо, тай масаж, тибетски холистичен масаж са една малка част от богата гама източни масажи и терапии, които Рудраакша предлага в менюто си – rudraaksha.net.

Златна игла 2015

Последните три години в “Рудраакша" се прави на професионално ниво и Панчакарма с личното присъствие на доктори от Индия. Панчакарма се провежда по изискванията и според менюто на автентичните индийски ашрами. Преглед от доктор-аюрведа, определяне на типа доша /енергия/, установяване на някои заболявания и назначаване на съответните терапии и аюрведа хранене. Абянга, широдара, удвартана и др. са детоксикиращи и възстановяващи нормалния енергиен баланс на тялото, процедури от Панчакарма. В комбинация с аюрведа храна, йога, медитация, лекции на тема “как да постигнем хармония и баланс между физическото и астралното ни тяло” се работи върху фините настройки на тялото до постигане на цялостна детоксикация.

Специално място заема козметиката в “Рудраакша”. Смея да твърдя, че предлагаме един от най-добрите специалисти в областта на медицинската козметика и разнообразието от подмладяващи и разкрасителни процедури е подкрепено от големите френски компании като Ериксон и Сотис.

"Шива медитирал дълго. Известен е случаят, когато за дълго време влязъл в дълбок стадий на медитация. Накрая изплувал от тава състояние, отворил очи и почувствал дълбока наслада, спокойствие и любов към човечеството. Съкрални сълзи се стичали по бузите му и падали на земята. От тях се е родило дървото Рудракша, чиито дребни плодове олицетворяват сълзите на Рудра – самия Всемогъщ Господ Бог”.

Златна игла 2015

Каква е опорната точка в работа Ви?
"Дайте ми опорна точка и достатъчно дълъг лост", и ще прелетя Земята! Казва Гаргата, не Архимед Интересна метафора е опорната точка за човек, представител на зодия Везни, какъвто съм всъщност аз. От малка обичам детските люлки, на които като седнеш от едната страна, другата се вдига твърде високо /климушки се наричат/. Тук опорната точка е точката на равновесието. Докато има движение, върху опорната точка действа силата на противоположностите /в движението нагоре-надолу/. Точно както при люлката, докато едната й страна се издига нагоре, другата пада надолу, се случва и в живота. Низове от възходи и падения и когато тъкмо си уравновесил везната, разбираш, че е твърде скучно. Строиш кули, после ги буташ и започваш отначало. Докато не достигнеш до просветлението, до осъзнаване и високата вибрация. Тогава разбираш, че опорната ти точка е собствения ти АЗ!

„Ако е гарга, да е рошава”, а ако трябва да се опишете с една дума?
Аз съм максималист. С една е скучно! Но с две – ВИСОК ПОЛЕТ!

Какво ново предстои за Албена Александрова?
Наскоро Рошавата гарга бе представена на американския пазар и по-конкретно в Лас Вегас, в бутика VOUS STUDIO, в престижния Тиволи Скуеър. Мисля, че Гаргата се готви да полети към нови хоризонти!

Албена Александрова е носител на приза „Златна игла” на Академията за мода. Занимава се с провеждане на семинари на тема: “Личен стил”, “Какво не харесваме във фигурата си и как да го прикрием”, “7 грешки, които правят мъжете в подбора на гардероба си" и т.н. Провежда персонални стайлинг и шопинг консултации, както и в малки групи, за да може да обърне внимание на всеки. Предстои й пътуване до Бахрейн, където е поканена като лектор на семинар по тема “Протокол и дрескод”. Ще гостува заедно с нейния екип от колеги – Николай Симов - коучър за развитие на човешки потенциал и Мартина Цветанова – специалист хранене.

В София в началото на май в хотел “Земята и хората” ще се проведе еднодневен workshop, посветен на една актуална тема, как трябва да се обичаме и харесваме, за да ни обичат и другите. Всичко това е свързано – любовта към нас самите с храненето и облеклото ни. Какви послания отправяме, живеейки по определен начин. Семинарът е много интересен, изпъстрен с тестове, игрови модели, мини ревю, определяне на типове хора и цветови комбинации, рецепти за здравословно хранене и демонстрации, както й визуализация на всичко, за което говорим, особено в частта мода.

Снимки:
1– 2. Албена Александрова
3. Албена Александрова в “Le Smoking” a la YSL.
4. „Изповедта на една вещица”, сп. Ева, 2008 г.
5. Рудраакша – място, където човек се оглежда в себе си.
6. Панчакарма по изискванията и според менюто на автентичните индийски ашрами.
7. 2001 година Албена Александрова създава статуетка „Златна гарга”, изработена от известния бижутер Анжело Красини.
Фото: Личен архив на Албена Александрова



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing