Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

*Над 5000 самодейци и 35-метров трикольор с българския флаг за първото издание на събора

Владислава Андреева

Ирин Пирин – Съборът на Югозапада ще се проведе на 17, 18 и 19 юни 2016 г. край Разлог. Събитието, представящо фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България, се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Разлог. Съборът ще представи фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България.

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

Внушително българско знаме ще се развее на 17 юни, когато започва първото издание на Събора. Националният флаг ще бъде издигнат на пилон, колкото 10-етажна сграда, а 40-метровата конструкция от бетон и метал ще се изгради специално за събитието. Тридесет и пет метровият трикольор ще е най-голямото знаме на пилон в България и ще се извисява в сърцето на Пирин по време на Събора и през цялата година, като символ на обединение и родолюбие.

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

Над 5000 самодейци ще се изявят на Ирин Пирин. Ще се демонстрират образци на българския традиционен фолклор и неговите съвременни сценични превъплъщения, занаяти и традиционни форми на поминък. Посетителите ще се насладят на характерния мелодичен двуглас на пиринската песен, на специфичните обреди и обичаи, на традиционните за региона ястия. Народните певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли ще се представят на две сцени. Участието във фестивала е без такса, като се допускат чуждестранни изпълнители на български фолклор.

Официалното откриване на Ирин Пирин – Съборът на Югозапада ще е в 19:00 часа на 17 юни (петък). Веднага след това започва грандиозен спектакъл на Фолклорен ансамбъл „Пири“, който ще бъде последван от Пиринска вечер. На сцената ще излязат Румяна Попова, Димитър Димитров – Градевеца, Георги Гоцев, Милко Бошнаков и Карамфил Божиков заедно с оркестър „Роял бенд“. Във втората Пиринска вечер на 18 юни (събота) от 21:00 часа под съпровода на оркестър „Щуро маке“ ще пеят Гуна Иванова, Боряна Карпузова, Иван Дяков, Володя Стоянов и Стойка Германова.

В дните на събитието ще се проведе Национален фолклорен фестивал „Разлога” с надпяване и надиграване на формации и индивидуални изпълнители, представящи българската традиционна музикална и танцова култура и четвърто издание на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане”. Край Разлог ще бъдат представени традиционни български занаяти, етнографски и музейни експозиции, традиционните за региона ястия, кулинарни демонстрации, фермерски продукти и био храни. Ще има атракции с коне и кучета, народни игри и борби, детска творителница и атрактивни вечерни концерти с участието на най-големите фолклорни изпълнители от Югозапада. Финал на Събора на 19 юни от 14:30 часа ще е фолклорният спектакъл на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл.

Заради наложените мерки във връзка със заболяването нодуларен дерматит няма да се реализира първоначалната идея на организаторите за Събора да има изложение на специфичните за региона млекодайни животни.

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

Фондация „Наследство в бъдещето“ организира най-мащабните събития на българския дух, традиции и национална идентичност през 2016 г.. Това са V-ти Национален събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир, Ирин Пирин – Съборът на Югозапада и Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“. Форумите популяризират и утвърждават българщината и приемствеността между поколенията, което е мисия на Фондация „Наследство в бъдещето“, създадена по идея на Симеон Караколев.

Още за Ирин Пирин – Съборът на Югозапада на https://www.facebook.com/Ирин-Пирин-Съборът-на-Югозапада-946703222103991

Снимки:
1. Ирин Пирин – Съборът на Югозапада
2. Кукли в народни носии
Фото: Фондация „Наследство в бъдещето“
3. Симеон Караколев
Фото: © Хайлайф



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing