Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

100 000 ПОСЕТИТЕЛИ ОЧАКВАТ НА СЪБОРА ИРИН ПИРИН

Силвия Стоянова

Първото издание на Ирин Пирин – Съборът на Югозапада ще се проведе на 17, 18 и 19 юни 2016 г. край Разлог. Събитието, представящо фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България, се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Разлог. Съборът ще се състои на площ от 100 дка. и организаторите очакват над 100 000 посетители. Внушително българско знаме ще се развее в сърцето на Пирин като символ на обединение и родолюбие.

100 000 ПОСЕТИТЕЛИ ОЧАКВАТ НА СЪБОРА ИРИН ПИРИН

Националният флаг ще бъде издигнат на пилон, колкото 10-етажна сграда. 40-метровата конструкция от бетон и метал се изгражда специално за събитието от Фондация „Наследство в бъдещето“ . 35-метровият трикольор ще е най-голямото знаме на пилон в България и ще остане като подарък от Фондация „Наследство в бъдещето“ за Община Разлог.

Над 5000 самодейци ще се изявят на първото издание на Ирин Пирин. На Събора ще се демонстрират образци на българския традиционен фолклор и неговите съвременни сценични превъплъщения, занаяти и традиционни форми на поминък. Посетителите ще се насладят на характерния мелодичен двуглас на пиринската песен, на специфичните обреди и обичаи, на традиционните за региона ястия.

Планините Рила и Пирин ще се разтърсят от изпълненията на участниците в Национален фолклорен фестивал „Разлога”. Народните певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли ще се представят на две сцени. Участието във фестивала е без такса, като се допускат чуждестранни изпълнители на български фолклор. На изнесена сцена в Разлог на 18 юни ще се проведе и четвърто издание на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане”.

На събитието посетителите ще могат да видят музейни експозиции и изложение на занаяти. Институтът по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН ще представи пастирската дърворезба, а експозицията на Исторически музей-Велинград „Армъните в България" ще е за бита и поминъка на странстващите пастири армъни - един от най-древните народи на Балканите, известни още като „власи", „цинцари" или „куцовласи."

В събитието ще участва и Регионален исторически музей-Благоевград, който ще покаже развитието на грънчарството през вековете с постери и съдове от своята постоянна експозиция. Атрактивна ще е изложбата на Исторически музей-Разлог „От руното до шарената черга", която ще е съчетана с демонстрации на тъкачество, плетене на мънистени колани и везане на красивите разложки шевици-запески.

На разложките поляни ще има и алея на занаятите, в която ще се включат над 50 самобитни производители на керамика, кожени изделия, чанове, рисувани кратуни, икони, ножове, билкови продукти, бижута, битови ризи, изделия от дърво, оръжия (саби, мечове), килими, народни инструменти, народни носии, пчелни продукти, изделия от вълна и агнешки кожи, свещи и др.

На Събора ще се представят и производители на продукти от овче, козе и краве мляко. Фондация „Наследство в бъдещето“, основен организатор на мащабните родолюбиви събития Рожен 2016 и Ирин Пирин, налага политика по качеството на млечните продукти и тези от мляно месо – без растителни мазнини, сухо мляко и без соев гранулат.

В програмата на събора са включени кулинарни шоута – чевермета по хайдушки, типичната за региона разложка шупла, която може да се гарнира със сирене или сладко. Ще се майсторят гозби, събрали в себе си уханието на диворастящи билки и автентичния вкус на градински зеленчуци. Посетителите на събитието ще могат да опитат фермерски продукти и био храни. Много забавления, игри и уроци по родолюбие ще има на Ирин Пирин за малките посетители в Детската творителница и в читалището на колела „Бащино огнище“. Атрактивни ще са и състезанията с коне-тежковози.

Официалното откриване на Ирин Пирин – Съборът на Югозапада, ще е в 19,00 часа на 17 юни (петък) . Веднага след това започва грандиозен спектакъл на Фолклорен ансамбъл „Пирин“, който ще бъде последван от Пиринска вечер. На сцената ще излязат Румяна Попова, Димитър Димитров – Градевеца, Георги Гоцев, Милко Бошнаков и Карамфил Божиков заедно с оркестър „Роял бенд“. Във втората Пиринска вечер на 18 юни (събота) от 21,00 часа под съпровода на оркестър „Щуро маке“ ще пеят Гуна Иванова, Боряна Карпузова, Иван Дяков, Володя Стоянов и Стойка Германова. Финал на Събора на 19 юни от 14,30 часа ще е фолклорният спектакъл на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл.

Организаторите на събитието – Фондация „Наследство в бъдещето“, съвместно с община Разлог, са взели мерки за осигуряване безопасността на посетителите. На територията на събора ще има спешен медицински пункт. Предвидена е специална организация на движението, което ще бъде еднопосочно с обходен маршрут за Банско през Разлог.

Фондация „Наследство в бъдещето“ организира най-мащабните събития на българския дух, традиции и национална идентичност през 2016 г. Това са V-ти Национален събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир, Ирин Пирин – Съборът на Югозапада и Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“. Форумите популяризират и утвърждават българщината и приемствеността между поколенията, което е мисия на Фондация „Наследство в бъдещето“, създадена по идея на Симеон Караколев.

Още за Ирин Пирин – Съборът на Югозапада на https://www.facebook.com/Ирин-Пирин-Съборът-на-Югозапада-946703222103991



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing