Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

ПИРШЕСТВО НА ЦВЕТОВЕ ПРЕЗ МОДНАТА СЕДМИЦА В ЛОНДОН

Ирина Танева

Септември е най-артистичният месец в английската столица. Арт изложения и модни фиести привличат посетители от цял свят – London Design Fair, Affordable Art Fair – Battersea, Roy’s People Art Fair, Wedding Show. Най-дългоочаквана е седмицата на модата, която официално се проведе в дните между 15-19 септември в The Strand 180. Извън официалните дати и място на събитието, модни фиести се случиха из цял Лондон.

ПИРШЕСТВО НА ЦВЕТОВЕ ПРЕЗ МОДНАТА СЕДМИЦА В ЛОНДОН

ПИРШЕСТВО НА ЦВЕТОВЕ ПРЕЗ МОДНАТА СЕДМИЦА В ЛОНДОН

Пъстра тълпа от модни журналисти, блогъри и влогъри, собственици на бутици и търговци от модни вериги, известни личности като певци, актьори и телевизионни водещи, се откроиха на първите редове на модните ревюта. Често, приятели ме питат как се озовавам измежду редовете със щастливците, които се наслаждават на модните ревюта.

ПИРШЕСТВО НА ЦВЕТОВЕ ПРЕЗ МОДНАТА СЕДМИЦА В ЛОНДОН

ПИРШЕСТВО НА ЦВЕТОВЕ ПРЕЗ МОДНАТА СЕДМИЦА В ЛОНДОН

Местата са лимитирани за редовни клиенти, публични личности, търговци и журналисти, специално подбрани и поканени.

Ревютата и презентациите основно се случват в залите на Strand 180, централен Лондон, но най-популярните дизайнери и модни марки представиха творенията си за сезон пролет/лято 2018 на най-различни места в столицата – собствени бутици, хотели, клубове, сгради на стари съдилища, галерии и музеи. И ако си един от щастливците да получиш покана за ревюто на „Бърбъри“ и Nicopanda в събота, изборът е труден заради големите разстояния и натоварения трафик, но определено „Бърбъри“ печели. В неделя един от задължителните аксесоари е чифт удобни (или не) обувки, които да притичат разстоянието между презентацията на „ММ6 – Мезон Маржиела“ и ревюто на „Версус Версаче“, в случай че нямаш резервиран мерцедес от организаторите на модната седмица. Пред входа на сградата на Strand 180 освен обичайната тълпа от папараци, блогъри и техните фотографи, любопитни минувачи и редящите се на километрични опашки поканени гости на ревюта и презентации, се трупаше и друга шумна тълпа на ламтящи за внимание младежи.

ПИРШЕСТВО НА ЦВЕТОВЕ ПРЕЗ МОДНАТА СЕДМИЦА В ЛОНДОН

ПИРШЕСТВО НА ЦВЕТОВЕ ПРЕЗ МОДНАТА СЕДМИЦА В ЛОНДОН

Броят им очевидно беше нарастнал спрямо миналия моден сезон, когато протестираха срещу използването на естествени кожи за облекла. Тази година протестът им беше директно насочен срещу модата. Не осъзнаваха ли, че мода са дори безвкусните дрехи, които бяха навлекли. Шумотевицата, която създаваха пред сградата всъщност накара много обикновени минувачи и коли да спират и да се осведомяват какво се случва. И както напоследък се вижда – и лошата реклама е реклама. Жалко за униформените служители на реда, които трябваше да търпят крясъците им, докато се наслаждават на пиршеството от цветове в модните примамки.

ПИРШЕСТВО НА ЦВЕТОВЕ ПРЕЗ МОДНАТА СЕДМИЦА В ЛОНДОН

ПИРШЕСТВО НА ЦВЕТОВЕ ПРЕЗ МОДНАТА СЕДМИЦА В ЛОНДОН

Чудя се как Брекзит ще се отрази на модните събития и бизнес като цяло. Все още влизането в UK е свободно за европейски граждани и търговците и журналистите на този етап успяха да си свършат работата. Какво ще се случи в бъдеще, все още не е ясно, но бизнесът се тревожи, а един поглед върху графика на ревютата отговори на въпроса – много имена бяха изчезнали от него, едни от които Вивиан Уестууд, Issa, „Мълбъри“. В официалната програма бяха обявени 85 модни ревюта и презентации, както и 33 модни събития. Новите за лондонския график модни гиганти – „Емпорио Армани“ и „Томи Хилфигер“, стъпиха на лондонската сцена и завоюваха стабилни позиции преди Брекзит-а с носими и страхотно рекламирани от Джиджи и Лейди Гага младежки колекции. Тази година, броят на участниците, спрямо предишния сезон е по-голям. Сезон пролет/лято 2018 провокира над 150 дизайнери да творят и покажат новите си идеи в шоурумите на The Store Studios. С голям ентусиазъм обиколих щандовете на дизайнери от Англия и цяла Европа, Азия и Америка. Цветни и монохромни гами образуваха лабиринт, в който с удоволствие се загубих. Изненадващото за сезона е, че от закачалките се усмихваха много жакардови плетива. Ако мога да оценя щандовете сами по себе си, за оригиналност бих дала положителна оценка на Phoebe English. Нямаше посетител, който да остане безучастен пред техните театрални кукли, позиращи за снимки в новите им тоалети. И макар колекцията да беше изработена от най-обикновен плат от лен и памук, те прекрасно се вписваха в темата на събитието, поставена от Британския моден комитет, а именно – “УСТОЙЧИВА“ мода. Облеклата бяха оригинални и заслужиха моите аплодисменти!

ПИРШЕСТВО НА ЦВЕТОВЕ ПРЕЗ МОДНАТА СЕДМИЦА В ЛОНДОН

ПИРШЕСТВО НА ЦВЕТОВЕ ПРЕЗ МОДНАТА СЕДМИЦА В ЛОНДОН

За съжаление шоурумите не бяха посетени от обичайната огромна вълна търговци и журналисти. Пъстрите канапенца и диванчета, които организаторите се бяха постарали да осигурят този сезон, стояха самотни в кътовете за отдих. Тъжното лице на Брекзит надничаше от всеки ъгъл. Не всеки дизайнер може да си позволи бюджет за модно ревю, което за Лондон започва от минимум 25 000 паунда. Успешен се оказа вариантът “презентация“, който е наполовина като разход – около 10 000 паунда. Този вариант се използва напоследък и от големите имена в модата. Презентациите, подобно на ревютата, могат да бъдат страхотна реклама. Миналият сезон „Бърбъри“ направиха музейна експозиция с екстравагантни модели от колекцията, с която засилиха любопитството на ценителите на шивашкото майсторство и интересуващите се от мода. Стратегията явно работи защото този сезон модната марка я повтори. „Бърбъри“ дадоха възможност на всички желаещи след ревюто да се докоснат до колекцията им есен/зима 2017, чрез организирана изложба в старата сграда на лондонския съд, която продължи до 1 октомври. Този сезон от експозицията се възхищаваме на тоалетите на „Диор“.

ПИРШЕСТВО НА ЦВЕТОВЕ ПРЕЗ МОДНАТА СЕДМИЦА В ЛОНДОН

ПИРШЕСТВО НА ЦВЕТОВЕ ПРЕЗ МОДНАТА СЕДМИЦА В ЛОНДОН

Пиршество на цветовете и пъстрота на настроенията бяха основните акценти по време на модната седмица в Лондон. Септември отмина и докато чакаме с нетърпение пролетно-летните колекции на повечето дизайнери да се появят в магазините (изключвам колекциите, които са достъпни за закупуване от момента на показването им като тази на „Бърбъри“), нека се насладим на сезон есен/зима 2017.

ПИРШЕСТВО НА ЦВЕТОВЕ ПРЕЗ МОДНАТА СЕДМИЦА В ЛОНДОН

ПИРШЕСТВО НА ЦВЕТОВЕ ПРЕЗ МОДНАТА СЕДМИЦА В ЛОНДОН

Снимки:
1. Седмица на модата в Лондон / Фото: Личен архив
2. Част от колекцията на „Бърбъри“ пролет/лято 2018 / Фото: © WWD
3. Част от колекцията на NIKOPANDA пролет/лято 2018 / Фото: © WWD
4. Част от колекцията на „Версус Версаче“ / Фото: © “Вог“
5. Част от колекцията на „ММ6 – Мезон Маржиела“ / Фото: © Eva Desnudo
6. Дрехи на Eudon Choi / Фото: Личен архив
7. Джиджи Хадид / Фото: Instagram
8. Лейди Гага / Фото: Instagram
9. Част от колекцията на The Store Studios / Фото: Личен архив
10. Модели на Phoebe English / Фото: Личен архив
11. – 12. The Store Studios / Фото: Личен архив
13. Презентация / Фото: Личен архив 14. Изложба „Бърбъри“ / Фото: Личен архив



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing