Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

БАЛЕНСИАГА – НОВАТОР И ВДЪХНОВИТЕЛ

Ирина Танева

Кристобал Баленсиага е един от най-почитаните модни дизайнери на 20-ти век. Облеклата му се характеризират със скулптурирани силуети, сръчност в манипулирането на тъканите и драматично използваните им цветове и текстура. Музеят „Виктория и Албърт“ в Лондон представя богата колекция от облекла на Баленсиага от периода 1950 г. – 1960 г. Експозицията, изложена в музея до 18-ти февруари, разкрива защо дизайнерските решения на Баленсиага сe възприемат като изключителни и иноваторски.

БАЛЕНСИАГА – НОВАТОР И ВДЪХНОВИТЕЛ

Част от изложбата представя майсторската изработка на облеклата и начина му на работа в ателието. Кратки филми с интервюта на негови клиенти разкриват процеса и привилегията да бъдеш клиент на талантливия дизайнер. Изложбата разкрива също как облеклата му все още продължават да вдъхновяват и променят висшата и всекидневна мода чрез включени в експозицията облекла на съвременни дизайнери. Огромното влияние, което оказва Баленсиага върху модните течения поколения наред, е представено с тоалети на дизайнери, които са имали шанса да работят с него, както и такива, които следват експерименталните му подходи.

БАЛЕНСИАГА – НОВАТОР И ВДЪХНОВИТЕЛ

Баленсиага е въведен в модния свят от майка си, която работи като шивачка. В нейна чест е и името на дъщерната му модна марка – Eisa. Той започва да изучава тайните на шивашкото изкуство едва на 12-годишна възраст, а десет години по-късно отваря и първата си модна къща в Сан Себастиян, Испания. Дизайнерът има отлични умения във всеки етап от дизайнерския процес: от измислянето на самия модел до конструирането, моделирането и ушиването. През 1937 г. той основава ателие за висша мода в Париж, където твори до края на 50-годишната си кариера.

БАЛЕНСИАГА – НОВАТОР И ВДЪХНОВИТЕЛ

БАЛЕНСИАГА – НОВАТОР И ВДЪХНОВИТЕЛ

Баленсиага е вероятно един от първите дизайнери, вдъхновени от спорта. Инспириран от испанската корида, която в действителност не одобрява, той създава облекла, асоциирани с този спорт. Традиционните мъжествени облекла като късото „chaquetillas” или жакет, носен като част от бикоборския „костюм от светлина“, той претворява в дамски. Дизайнерът показва колекциите си два пъти годишно, като сезонните му се състоят от 150 до 200 костюма. Това е огромен брой, който съвременните дизайнери не представят на модните си ревюта, дори не произвеждат по различни причини. Друга интересна разлика е, че Баленсиага не допуска пресата на модните шоута. Обезпокоен за защитата на дизайнерските си идеи от копиране, журналистите чакали повече от месец, за да бъдат допуснати да снимат моделите му. Днес, едни от най-важните гости на ревютата, са журналистите, блогърите и фотографите, които мигновено публикуват снимков материал. Съвременните дизайнери не се притесняват от копиране на моделите им, което несъмнено се случва, а са ориентирани към популяризиране на оригиналните си идеи и дизайнерски умения.

БАЛЕНСИАГА – НОВАТОР И ВДЪХНОВИТЕЛ

БАЛЕНСИАГА – НОВАТОР И ВДЪХНОВИТЕЛ

Стилът на Баленсиага се развива и надгражда с времето, революционализирайки дамския тоалет. Той използва материи, които скулптурират женската фигура и това се вижда в роклята „Плик“. Запазва дължината на роклите отзад, но ги скъсява отпред. Създава ефирни обеми от тюл, използван с опакото навън, под който има солидна вталена и сексапилна конструкция. Еталон за това е роклята „Baby Doll” (кукла). Отличаващи силуети имат роклите с форма на балон, които градират в обеми само на задната част, докато предната е вталена.

БАЛЕНСИАГА – НОВАТОР И ВДЪХНОВИТЕЛ

БАЛЕНСИАГА – НОВАТОР И ВДЪХНОВИТЕЛ

По-късно създава облекла с права конструкция, в които вталяването напълно изчезва. Този силует е обявен за грозен и несексапилен, изключително абстрактен. Постепенно жените го възприемат и започват да го носят, особено през 60-те, създавайки нова модна тенденция. Вдъхновението на дизайнера идва от платовете, с които започва и творческия процес, за разлика от много дизайнери, които започват със скициране. В по-късен етап на разрастване на модния му бизнес, Баленсиага диктува модните си идеи на художник – илюстратор. Към модните скици се прикача мостра от съответния плат. Обозначава се името на моделиера, който ще разработи дизайна, както и на модела, който ще представя тоалета на модното ревю.

БАЛЕНСИАГА – НОВАТОР И ВДЪХНОВИТЕЛ

БАЛЕНСИАГА – НОВАТОР И ВДЪХНОВИТЕЛ

Експозицията „Баленсиага – оформящ модата“ на музея „Виктория и Албърт“ е интригуваща и излючително красиво подредена. Тя предизвиква огромен интерес сред любителите на марката и модата като цяло – истинско удоволствие за всички, които са я посетили и тепърва ще я посетят!

БАЛЕНСИАГА – НОВАТОР И ВДЪХНОВИТЕЛ

БАЛЕНСИАГА – НОВАТОР И ВДЪХНОВИТЕЛ

БАЛЕНСИАГА – НОВАТОР И ВДЪХНОВИТЕЛ

Снимки:
1. Кристобал Баленсиага в работен процес, 1968 в Париж, Франция.
Фото: © Henri Cartier-Bresson / Magnum Photos
2. Алберта Тибурзи в рокля „плик“ на Баленсиага.
Фото: сп. „Харпърс Базаар“, Юни 1967 / © Hiro 1967
3. Кратка биографична справка за Баленсиага, изложена в музея.
4. – 9. Моменти от изложбата.
10. – 11. Модели на дизайнери, които копират Баленсиага в колекциите си.
12. Модели на дизайнери, инспирирани от Баленсиага.
13. – 15. Моменти от изложбата.
Фото: Личен архив



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing