Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

СОФИЯ БОРИСОВА: “ЕФЕКТЕН ДИЗАЙН И КОМФОРТ В ЕДНО – ТРУДНА, НО ВЪЗМОЖНА КОМБИНАЦИЯ”

София Борисова е една от най-популярните български дизайнерки на официални и булчински тоалети. Тя основава своята модна къща “Романтика” през 1993 г. Марката има зад гърба си повече от тринадесетгодишна история на българския моден пазар. В самото начало дейността на фирмата е свързана предимно с внос на сватбени и вечерни тоалети от Италия, Гърция и Франция. Не след дълго София решава, че има какво да сътвори сама и да го покаже на своите почитателки. Талантливата стилистка набира смелост и на бял свят се появават уникални, нежни и ефирни рокли, сбъдната мечта за всяка булка и дама.

След повече от десетгодишно успешно присъствие в модния живот на страната, София Борисова представя по време на първото си самостоятелно ревю през 2006 г. колекция "Extravaganza". През 2007 година следва нова зашеметяваща колекция пролет-лято със символичното име “Allure”.

В стремежа си да задоволи изискванията и на най-капризните си клиенти, София работи само с уникални дантели и фини платове, които внася специално за колекциите си от Франция, Испания, Гърция, Италия и Корея.

еликолепното и майсторско съчетание на цветовете, материите, ръчно нашитите дантели, смелите и екстравагантни тоалети на марката “Романтика” имат огромен успех и интерес не само у нас, но и на Европейския пазар. Tоалети с марка “Романтика” се предлагат в луксозни бутици в Магдебург, Лайпциг и Щутгарт (Германия), Хания (о-в Крит) и Солун (Гърция), Торонто и Монреал (Канада).

“Ромнатика” РѕС‚ колекция “Allure”“Ромнатика” от колекция “Allure”“Ромнатика” РѕС‚ колекция “Allure”

Още в началото на своето създаване "Романтика" става ексклузивен представител на световноизвестната марка “La Belle Marie – Italy” с дизайнер Eddy K. Тогава отваря врати и първият луксозен бутик на Еddy K у нас. В края на 2006 г. модната къща представи част от колекцията си пролет - лято 2007 на модно ревю в Милано в една от залите на хотел Шератон. Спектакълът печели заслужените овации на гостите, сред които е и самият Eddy K. След модното шоу той решава да посети специално България и по време на представянето на колекция “Allure” е неин специален гост.

Модна къща "Романтика" е официален стилист на конкурси за красота като “Мисис България”, „Мис Сирени”, „Мис Лято Интернешънъл”, „Кралица на България”, „Топ Модел на България” и други.

Как и кога се насочи към булчинската и официалната мода – кое те покори?
- Реших да се занимавам със сватбена мода в началото на 93-та година. Бях запленена от красотата и пищността на сватбените рокли, исках да бъда част от всичко това, защото знаех, че ми се отдава.

В началото на своята кариера в модния бранш ти си представител на известни булчински модни къщи предимно от Италия и Гърция. Как получи вдъхновение да създаваш собствени модели с твоя запазена марка?
- Започнах с внос на сватбени рокли от Италия и Гърция, посещавах изложения, ревюта, сватбени магазини в Европа, добих представа какво се търси и харесва. Така постепенно набрах инерция и събрах смелост да създавам свои собствени модели, тъй като виждах, че винаги нещо липсва в дизайна. Булките са капризни, а аз исках всяка една моя клиентка да бъде максимално задоволена, излизайки от бутиците ми.

Опиши накратко своя стил. С какво творческият ти почерк те отличава?
- Моят стил е екстравагантен. Разчитам на смели цветови решения и забележителни акценти. Съчетавам умерено пищното разточителство с фината елегантност и шик.

“Ромнатика” РѕС‚ колекция “Allure”“Ромнатика” от колекция “Allure”“Ромнатика” РѕС‚ колекция “Allure”

Ти си представител на тоалетите на “Еди Кей”. Как се свърза с дизайнера?
- С него имам много силна духовна връзка, чувствам го като втори баща. Той е моят стимул и вдъхновение. Винаги ми дава добри съвети, които не се отнасят само за модата.

С какво неговия стил се отличава от твоя и по какво си приличат?
- Еди залага повече на класическия и пищен модел рокля, докато аз искам да подчертая индивидуалността на жената. Моите модели са по-разчупени и показват сексапила. Искам всяка моя булка да се чувства единствена, неповторима и желана.

Кои са особеностите на булчинския и официалния дизайн в България?
- Всяка жена има свое собствено виждане за сватбена рокля или официален тоалет, но за съжаление повечето не искат да се вслушат в професионалните съвети. Особености няма. Всичко зависи от фигурата на дамата, материята, дантелите, бижуто и т.н.

“Ромнатика” от колекция “Allure”“Ромнатика” РѕС‚ колекция “Allure”“Ромнатика” от колекция “Allure”

Как съчетаваш в един тоалет едновременно качества като ефектен дизайн и комфорт?
- Много е трудно да съчетаеш двете в едно, особено в сватбените рокли. Когато говорим за ефектен дизайн, по-трудно можем да постигнем комфорт. Не е невъзможно, но красотата изисква жертви, нали така? Затова мисля, че си заслужава!

Какъв тип жени предпочитат твоите тоалети?
- Свободните и еманципирани жени.

Имаш клиентки сред най-известните дами в България. Те по-взискателни ли са?
- Определено да. Харесвам и уважавам жените, които знаят какво искат и как да го постигнат.

Как твоите почитателки подбрат тоалетите си – според индивидуалните си и физически характеристики или според това, което е модерно в момента?
- Бих казала, че много жени се влияят от това, което се носи в момента. Но мисля, че превес взимат тези, които се съобразяват с особеностите на фигурата си. А за да се прикрие даден дефект, има безброй трикове.

“Ромнатика” РѕС‚ колекция “Allure”“Ромнатика” от колекция “Allure”

Кои са най-често допусканите грешки при избора на булчински и официален тоалет? Можеш ли да посъветваш нашите читателки как да ги избягват.
- Една от грешките например е, че при мен идват дами с чудесни фигури и искат да скрият това, което природата им е дала. Дамите с по-слаби фигури трябва да подчертават формите на тялото си. Това, което бих посъветвала всяка жена е да се довери изцяло на дизайнера си.

Кои са водещите тенденции за есенно-зимния сезон според модна къща “Романтика”?
- За този сезон ще бъдат актуални опушените тонове, но нека не забравяме и класическото трио: черно, бяло и червено.

Снимки: Предложения на София Борисова за “Ромнатика” от колекция “Allure”.
Фото: © Архив “Романтика”

ВИДЕО:
Колекция “Allure” на София Борисова за модна къща “Романтика”, есен-зима 2007-2008 (І част)
Колекция “Allure” на София Борисова за модна къща “Романтика”, есен-зима 2007-2008 (II част)



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha
Коментари от други потребители
Monika:
2 Януари
13:40
Neinite rokli dosta mi xaresvat. Ne samo na men imam priatelki koito su6to mnogo gi xaresvat :P
sofia:
22 Февруари
20:42
mnoo dobre harabiika
Nina:
18 Октомври
22:08
Sofia Borisova naistina si ia biva!
Ivaila:
10 Октомври
15:55
Moia priatelka v Germania se omaji s roklia na Sofia Borisova. Beshe velikolepna!
Вяра:
10 Октомври
10:51
Гедах това ревю в една от кабеларките. Роклите бяха чудесни, както и дуетът Софи Маринова и Устата. Три в едно! Булки, чалга и рап, но резултатът е успешен. Браво на Романтика, браво на София Борисова.

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing