Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

ДИАНА СТОЯНОВА: ГРИМЪТ Е КУЛТУРНО ПЪТЕШЕСТВИЕ И ПРИКЛЮЧЕНИЕ

*„Грим академия“ е първият професионален учебник по грим на български автор

Диана Стоянова – създател на NEXT LEVEL Beauty Academy, е професионален гримьор, дипломиран стилист, имидж консултант и фотограф. Към момента Диана Стоянова е първият и единствен български автор на професионален учебник по грим – „Грим академия“. Книгата е базирана на нейната авторска методика като преподавател по грим.

Диана Стоянова е завършила Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография в София и журналистика в СУ „Свети Климент Охридски“. Специализира моден и фотографски грим в International Making Beauty Academy, Милано, сертифициран имидж консултант и моден стилист към Iinternational Association Of Professions Carreer Colllege и Association of Image Consultants International (AICI). Изучава стайлинг и моден консултинг при стилистката Христина Тушева и профилира портретна фотография при изтъкнатия български фотограф Начо Каменов.

Автор сте на първия и към момента единствен български професионален учебник по грим. Защо решихте да напишете такава книга?
Идеята за написване на книгата дойде от курсистите ми. Теорията, както и гримовете, ние изучаваме като част от учебната програма в курсовете по професионален грим, които водя. Затова учениците ми многократно са мe питали, защо не напиша учебник, където лесно, бързо и прегледно ще могат да съхраняват изучаваното в часовете. На нашия пазар няма нито един наистина професионален учебник по бюти грим, което отчитам като огромен пропуск и исках да го запълня.

ДИАНА СТОЯНОВА: ГРИМЪТ Е КУЛТУРНО ПЪТЕШЕСТВИЕ И ПРИКЛЮЧЕНИЕ

За кого е подходяща Вашата книга – за професионалисти или за всяка жена, която иска да научи тайните на хубавия грим?
Учебникът ми е ръководство за професионални гримьори, но това не пречи на всяка една дама, която се вълнува от външния си вид, да открие много полезна информация в него. По достъпен начин са показани стъпка по стъпка гримове и гримьорски техники. Задълбоченият прочит и изучаване на моята книга би спестило до голяма степен посещенията при професионален гримьор. Смятам, че „Грим академия“ ще се превърне в един изключително полезен наръчник, както за професионалистите в областта, така и за всички дами, които обичат грима, модата и естетиката.

ДИАНА СТОЯНОВА: ГРИМЪТ Е КУЛТУРНО ПЪТЕШЕСТВИЕ И ПРИКЛЮЧЕНИЕ

Какво ще открият читателите във Вашата книга?
В книгата запознавам в дълбочина читателите с гримьорски техники и тайни, които едва ли ще открият, систематизирани и прегледно поднесени в клипове от социалните мрежи. Акцентирам най-вече върху четките за грим и тяхната употреба, правилния избор на гримьорски продукти, цветовата теория и корективния грим – често подценяван и непознат дори за професионалните гримьори. В „Грим Академия“ може да откриете и фото обучение стъпка по стъпка за десетте най-харесвани и популярни стила бюти грим според различни поводи. Всяка глава завършва със „съветите на професионалиста“, където синтезирам най-важното, за да спестя на читателите дългото търсене на информация във форуми и гледане, в повечето случаи, на аматьорски видеа.

ДИАНА СТОЯНОВА: ГРИМЪТ Е КУЛТУРНО ПЪТЕШЕСТВИЕ И ПРИКЛЮЧЕНИЕ

Смятате ли, че гримът е задължителен „аксесоар“ за една жена?
Аз самата не се гримирам цялостно всеки ден, но смятам, че всяка жена трябва да умее да го прави. Важно е да познаваме чертите на лицето си, да знаем какво и как да прикрием и какво да подчертаем по най-елегантния и подходящ за нас начин. Има и поводи в нашия живот, в които е задължително да имаме грим. Това особено важи за моментите, когато ни снимат, както и за всякакви важни събития, в които искаме да изглеждаме безупречно.

ДИАНА СТОЯНОВА: ГРИМЪТ Е КУЛТУРНО ПЪТЕШЕСТВИЕ И ПРИКЛЮЧЕНИЕ

Кои са най-често срещаните грешки, които жените допускат по отношение на грима?
Грешките са от различно естество за професионалните гримьори и за дамите, които се гримират сами вкъщи. Гримьорите често не се съобразяват с индивидуалните особености на клиентите си, може би, защото подценяват или не са изучавали в дълбочина корективен грим и цветови анализ. Правят се гримове на конвейерен принцип, еднакви за различни лица и поводи. А всеки грим и всеки клиент е единствен и уникален. В индивидуалното си гримиране дамите допускат грешки, основно свързани с непознаване на гримьорските продукти и техники.

Какви три (може и повече) залатни съвети бихте дала на жените, които сами се гримират?
На първо място, преди грима – грижете се за безупречното състояние на кожата си. Никога не подценявайте бялата козметика, почистването и грижите за кожата още от съвсем ранна възраст, защото гримът не може да прикрие това. Гримирайте се спрямо повода, тоалета, с който сте облечена, вашите индивидуални особености, възраст и цветови типаж. Никога не искайте едно към едно грима на ваша приятелка или любима изпълнителка и не се влияйте сляпо от модни трендове. Вие сте единствена и уникална! Намерете вашия собствен стил! Инвестирайте в добри продукти и кратък професионален курс по бюти грим – това ще ви се отблагодари стократно във времето!

ДИАНА СТОЯНОВА: ГРИМЪТ Е КУЛТУРНО ПЪТЕШЕСТВИЕ И ПРИКЛЮЧЕНИЕ

Какви препоръки бихте дала на тези, които искат да се занимават с грим професионално?
Да следват сърцето си и да не се боят да започнат, защото обикновено най-трудно е да направиш първата крачка. Да бъдат много търпеливи, както към своето развитие, така и към клиентите си. В днешно време хората искат всичко да става много бързо – тук и сега, но хубавите неща се случват с много труд, отдаденост, амбиция и ясни цели. И разбира се, както всяко изкуство, гримът изисква да носят любовта към него със себе си, защото това винаги си личи!

В изкуството на грима Вие сте своеобразен художник. Какъв е индивидуалният Ви стил, като творец?
Когато работя с презентационна цел и по мои авторски проекти обичам гримовете с високо ниво на сложност, игра с цветове, форми, текстури, което може да видите и от портфолиото ми и профила ми в инстаграм. Харесвам руската школа, която е изключително експресивна и на ръба с невъзможното, както и драмата на ориенталския стил. Заигравам се с всякакви стилове – от пънк и готик, до пин-ъп и арабски гримове. Всичко ми е интересно. Тъй като се занимавам и със стайлинг, за мен гримът е културно пътешествие и приключение, а не дестинация с обособена крайна цел.

Коя звезда от световна величина мечтаете да гримирате?
Всъщност не мечтая да гримирам звезда, а да гримира за звезда. Вивиан Уестууд е мой рол модел като творец – изключителна жена, бунтарка и дама едновременно. Толкова й се възхищавам, че бих желала да гримирам за нейна колекция.

Какви са актуалните модни тенденции в грима за 2019-та година?
Мисля, че започваме леко да излизаме от ерата на тежкото контуриране и солидно опушени очи. В момента сред Холивудските красавици е особено актуален т.нар. „веган грим“, който залага на естественото чисто лице, почти „нюд“ грим, с плътни вежди и радиантен свеж тен на кожата. За специални поводи може да заложите на ярки контрастни устни. Интересен тренд е използването на цветна очна линия и спирала, които може да сложите като лек акцент и закачка на фона на една иначе изчистена и софистицирана визия.

Интервюто взе Ивана Стоянова.

Снимки:
1. Диана Стоянова.
2. – 3. Новата книга на Диана Стоянова – „Грим академия“.
4. – 5. Грим от Диана Стоянова.



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing