Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

РОКЕРИ – ЛОШИТЕ МОМЧЕТА НА ПЕТДЕСЕТТЕ

Мирела Заркова

Рокерската субкултура възниква през петдесетте години на миналия век в Обединеното кралство. До следвоенния период мотоциклетизма заема престижна позиция в британското общество, като бива асоциирана със заможност и обаяние. По това време средните класи вече имат възможност да си купят евтини мотори и така те се превръщат в транспортни средства за бедните.

РОКЕРИ – ЛОШИТЕ МОМЧЕТА НА ПЕТДЕСЕТТЕ

Наименованието „рокер” произлиза от част на двигателя, наречена rocker arm, която можем да открием в четиритактовите двигатели. За първообраз на рокерите се считат т. нар. bikers / „байкери”, като през този период са били известни под термина “ton-up boys”, заради достигането на 100 мили в час. Ton-up boys взимат мотоциклетизма, което в основата си е спорт и го превръщат в лайфстайл, като по този начин излизат от масовото общество, и започват да се бунтуват, там където волята им се среща с мнението на околните. Тази промяна унищожава публичния образ на този спорт в Обединеното кралство. Масовата медия започва да насочва тези социално безсилни младежи и им дава ролята на национални бунтари.

РОКЕРИ – ЛОШИТЕ МОМЧЕТА НА ПЕТДЕСЕТТЕ

Фактори за развитие
Основни фактори за произхода и развитието на субкултурата е края на следвоенното разделение във Великобритания и общото повишаване на просперитета на работническата класа сред младежите. Също така през този период се появява нова възможност за работническата класа, а именно кредитирането и финансирането на млади хора. Друг фактор е влиянието на американската популярна музика по това време. И не на последно място, този период се счита за върха на мотоциклетното инженерство в Обединеното кралство.

РОКЕРИ – ЛОШИТЕ МОМЧЕТА НА ПЕТДЕСЕТТЕ

“Café Racers”
По-късно през петдесетте се появява и терминът “café racers”, заради транспортните кафенета, които мотоциклетистите посещават. Те ги използват за начална и крайна точка, до която се състезават с моторите си. Café racer е още и мотор, който бива видоизменен частично за подобряване на скоростта му. Най-добре познатият мотор в разцвета на това време бил наречен Triton, който съчетавал най-добрия познат двигател с най-добре изработената рамка. До ден днешен рокерите си купуват стандартни мотоциклети, произведени във фабрики, като след това ги тунинговат и видоизменят, за да изглеждат като състезателни мотори. Те не са просто транспортно средство, а се използват и за доказване на мъжество и всяване на страх.

РОКЕРИ – ЛОШИТЕ МОМЧЕТА НА ПЕТДЕСЕТТЕ

Рокерският стил
Рокерският стил се заражда от необходимост и практичност. Най-важната част от облеклото на рокерите е масивното кожено яке с множество декорации като метални шипове, кръпки, значки и др. Когато карат моторите си, те обикновено носят каски, които са отворени отпред на лицето, съчетани с авиаторски очила и бял копринен шал, който да предпазва лицата им. В началото на петдесетте рокерите популяризират носенето на дънковия панталон. До тогава той бил част от работническото облекло. Други често срещани части от облеклото им са тениски, кожени шапки, кожени панталони, високи мотоциклетни ботуши и обувките наречени “brothel creepers” или “beetle crushers”. Заради техния стил и неспазване на хигиена, рокерите не били добре дошли на обществени места.

РОКЕРИ – ЛОШИТЕ МОМЧЕТА НА ПЕТДЕСЕТТЕ

Емблематичен филм за тази субкултура е „Дивият“ (The Wild One) от 1953 г. Главната роля на Марлон Брандо го прави културна икона на петдесетте. Филмът дава началото на нов жанр в киното, а именно outlaw biker film, при който моторист бяга от закона.

РОКЕРИ – ЛОШИТЕ МОМЧЕТА НА ПЕТДЕСЕТТЕ

Hell’s Angels
Рокерската субкултура дава повод за създаването на различни мотоциклетни организации и клубове. Такива са Club 59 и Hell’s Angels, който е световен еднопроцентов мотоциклетен клуб (Смята се, че това се отнася до коментар на Американската асоциация на мотоциклетистите (AMA), че 99% от мотоциклетистите са спазващи закона граждани, което означава, че последният процент са извън закона.), чиито членове най-често карат мотори Harley Davidson.

РОКЕРИ – ЛОШИТЕ МОМЧЕТА НА ПЕТДЕСЕТТЕ

Този клуб има филиали по целия свят и е най-голямата банда, считана още за престъпна организация. Основан е през 1948 г. в щата Калифорния, САЩ. Името Hell’s Angels произлиза от участници във военни американски формирования, които са били летци и са се наричали по този начин по време на Първата и Втората световни войни. В интервю пред Димитър Генчев, българина, наричайки себе си Dr. Evil, споделя условията за членуване в тази банда: „Човек се ражда ангел на ада, а не става такъв. Също така трябва да притежава необходимата дисциплина. Качествата, които трябва да притежаваш са интегритет, също така и мотоциклет над 750 кубика и да бъдеш мъж, на когото сърцето и топките са на мястото си.”

РОКЕРИ – ЛОШИТЕ МОМЧЕТА НА ПЕТДЕСЕТТЕ

Модс срещу рокери
Субкултурата Модс се развива и е в разцвета си по същото време, по което и рокерската. Единственото общо между двете (освен придвижването на две гуми), била непоносимостта им едни към други. Рокерите ненавиждали модовете и ги смятали за женчовци и сноби, а модовете се присмивали на рокерите за тяхната старомодност и хигиена. Напрежението между тях често ескалирало и бандите минавали отвъд границата, а схватките им по улиците често присъствали по страниците на британския печат. Днес битката между модс и рокери остава в миналото, но тяхната дръзка разлика в стиловете им е една от проявите на съвременния еклектизъм.

РОКЕРИ – ЛОШИТЕ МОМЧЕТА НА ПЕТДЕСЕТТЕ

РОКЕРИ – ЛОШИТЕ МОМЧЕТА НА ПЕТДЕСЕТТЕ

РОКЕРИ – ЛОШИТЕ МОМЧЕТА НА ПЕТДЕСЕТТЕ

РОКЕРИ – ЛОШИТЕ МОМЧЕТА НА ПЕТДЕСЕТТЕ

Снимки:
1.Кафе Рейсъри пред Дъ Ейс Кафе.
Фото: https://motoress.com/ride/moto-savvy/cafe-racer-motorcycle-trend-and-the-ace-cafe/
2. Кафе Рейсър на мотор
Фото: http://caferacertv.com/the-history-of-cafe-racers/
3. Мотор „Тритон”
Фото: © Peter Ritzen https://en.wikipedia.org/wiki/File:Triton_Peter_Ritzen.jpg
4. Персонализирано кожено яке с Д Ейс Кафе мотиви от Люис Ледърс
Фото: © Timken Bearing https://en.wikipedia.org/wiki/File:Customised_Lewis_Leathers_Rockers.JPG
5. Мотоциклетни ботуши от 1956г. „Всичко за мъжките обувки през 50те”
Фото: https://vintagedancer.com/1950s/mens-1950s-shoes-styles-rebel-to-rockabilly/
6 и 7. Бротъл крийпърс (от вдясно) и Бийтъл кръшърс (вляво)
Фото: https://www.georgecox.co.uk/story
8. Марлон Брандо с емблематична кожена шапка във филма „Дивият” .
9. Хелс Ейнджълс, 1967г, Сан Францисцко
Фото: © Irving Penn https://pleasurephoto.wordpress.com/tag/hells-angels/
10. Членове не Хелс Ейнджълс с лепенки с логото на клуба.
Фото: https://thelatesky.wordpress.com/tag/hells-angels/
11. Дейли Мирър, 18 май 1964г.
Фото: http://michellewilliamson8348exam.blogspot.com/2014/01/mods-vs-rockers-in-1960s-creation-of.html
12. Снимка съпоставка между Модс (вляво) и Рокери (вдясно)
Фото: Лична преработка

Източници
1. Генчев, Д., Интервю с Доктор Ивъл, 2015г.
https://offnews.bg/interviu/doktor-zlo-angel-na-ada-se-stava-samo-po-rozhdenie-452420.html
2 . Стойков, Л., Теоретични проблеми на модата, София, 2016г.
3. "1950s Greasers: Styles, Trends, History & Pictures".https://www.retrowaste.com/1950s/fashion-in-the-1950s/1950s-greasers-styles-trends-history-pictures/
4. Balbo, A., Rocker Subculture in the UK, 2014
https://prezi.com/i17p_mmuxv87/rocker-subculture-in-the-uk/
5. BBC documentary: Mods, Rockers and Bank Holday Mayhem
https://www.youtube.com/watch?v=uYqjnmX3iYM
6. Mods vs. Rockers
http://www.underground-england.co.uk/news/mods-v-rockers-traditional-english-seaside-entertainment-2/
7. Official page for “Rocker Subculture”, Wikipedia
https://wikivisually.com/wiki/Rocker_(subculture)#Caf%C3%A9_racers)
8. Official page at Wikipedia for the film "The Wild One"
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Wild_One
9. Official Site of the shoe designer George Cox
https://www.georgecox.co.uk/about
10.The History of Cafe Racers
http://caferacertv.com/the-history-of-cafe-racers/



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing