Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

Подем в отношенията между Кралство Мароко и България

Mароканско-българската търговско-промишлена палата с мащабен проект – Фабрика за космически храни

Силвия Тодорова

В Резиденцията на Кралство Мароко в София бяха обявени актуалните новини свързани с развитието на отношенията между Мароко и България. Новосъздадената  смесена Mароканско-българска търговско-промишлена палата (МБТПП) е в основата на активизирането на отношенията между двете страни. Дейността на палатата стартира с мащабен проект – Фабрика за космически храни.

Участниците в пресконференцията – проф. Любомир Стойков, Мохамед Хмидуш, Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи и Аспарух Карастоянов (от ляво надясно).

Това стана ясно по време на официална пресконференция, в която участваха: Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи – извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България; Мохамед Хмидуш – вицепрезидент на Мароканската асоциация на износителите (ASMEX), който е и зам.-председател на МБТПП; Аспарух Карастоянов – председател на Мароканско-българската търговско-промишлена палата и проф. д.н. Любомир Стойков – зам.-председател на Мароканско-българската търговско-промишлена палата и водещ на пресконференцията.

Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи заедно с Мохамед Хмидуш.

В самото начало Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи представи многообразието на Кралство Мароко и обяви предстоящото отбелязване на националния празник – Празника на Трона, с който на 30-ти юли тази година ще бъдат отбелязани 20 години от възкачването на трона на Крал Мохамед VI. Тя подчерта значимостта на политическата стабилност в Кралство Мароко, която допринася за икономическото развитие на страната и също така дава възможност Мароко да подкрепя други африканкси икономики. По време на пресконференцията Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи съобщи също, че новият почетен консул на Кралство Мароко в България е г-н Аспарух Карастоянов.

Проф. Любомир Стойков и Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи.

Участниците в пресконференцията представиха благоприятния бизнес климат в Мароко, очертаха възможностите, предимствата и дадоха яснота относно големия потенциал за развитие на търговско-икономическите отношения между двете страни. Мохамед Хмидуш обяви, че първият проект на смесената палата – Фабрика за космически храни, се очаква да заработи през май 2020 г., като от мароканска страна са осигурени земята и оборудването, а от българска – уникалната технология.
Mароканско-българската търговско-промишлена палата ще стимулира българските производители и износители, като сред основните й цели е създаването на успешен реекспортен модел. „България може да се превърне в хъб за марокански стоки и да експортира за цяла Югоизточна Европа, а Мароко да е мост за реекспорт към Централна и Западна Африка.“, обясни Аспарух Карастоянов. Той очерта и основните проблеми, възпрепятстващи търговско-икономическите отношения – липсата на директен транспорт между Мароко и България и визовият режим, който спира туризма и стратегическите инвестиции.

Мохамед Хмидуш и Аспарух Карастоянов.

Агробизнесът, земеделието, хранително-вкусовата, леката промишленост, инженеринга – създаването на предприятия на територията на Мароко, текстилната, фармацевтичната индустрия и туризма са част от секторите, в които има голям потенциал за развитие на търговско-икономическите отношения между двете страни.  Мароко изнася торове, мед, цинк, индустриално оборудване, арматурно желязо и стомана, хладилници, миални машини, арганови масла, риба, фуражи и др. В момента голяма част от стоките, които България изнася за Мароко се реекспортират през други страни, а в търговско-икономическо отношение се използват не повече от 2–3% от целия експортен потенциал между двете страни.

Мохамед Хмидуш, Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи и Аспарух Карастоянов (от ляво надясно).

Мохамед  Хмидуш и проф. Любомир Стойков.

Н.Пр.  г-жа Закия Ел Мидауи и Аспарух Карастоянов.

Аспарух Карастоянов и проф. Любомир Стойков.

Аспарух Карастоянов – председател на Мароканско-българската търговско-промишлена палата и почетен консул на Кралство Мароко в България.

Участниците в пресконференцията в традиционен марокански интериор.

По време на пресконференцията бяха предложени традиционен ароматен марокански чай и хапки.

По време на пресконференцията бяха предложени традиционен ароматен марокански чай и хапки.

По време на пресконференцията бяха предложени традиционен ароматен марокански чай и хапки.

Традиционното за Мароко арганово масло.

Традиционен интериор в Резиденцията на Кралство Мароко.

Снимки:

1. Участниците в пресконференцията – проф. Любомир Стойков, Мохамед Хмидуш, Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи и Аспарух Карастоянов (от ляво надясно).

2. Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи заедно с Мохамед Хмидуш.

3. Проф. Любомир Стойков и Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи.

4. Мохамед Хмидуш и Аспарух Карастоянов.

5. Мохамед Хмидуш, Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи и Аспарух Карастоянов (от ляво надясно).

6. Мохамед Хмидуш и проф. Любомир Стойков.

7. Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи и Аспарух Карастоянов.

8. Аспарух Карастоянов и проф. Любомир Стойков.

9. Аспарух Карастоянов – председател на Мароканско-българската търговско-промишлена палата и почетен консул на Кралство Мароко в България.

10. Участниците в пресконференцията в традиционен марокански интериор.

11. – 13. По време на пресконференцията бяха предложени традиционен ароматен марокански чай и хапки.

14. Традиционното за Мароко арганово масло.

15. Традиционен интериор в Резиденцията на Кралство Мароко.

Фото: Хайлайф



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing