Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

СУНИ: ЛЮБИМЕЦЪТ НА БРИТАНСКИТЕ РАПЪРИ

* Български дизайнер в Оксфорд създава впечатляващи кожени якета

Проф. Любомир Стойков

Българският дизайнер Суни (тук – по негова молба, го представям само с артистичния му псевдоним) е роден в Кърджали, но от 20 години живее в Англия. Той е само на седем години, когато напуска родината заедно със своите родители. Преживява много труден период в лагера за бежанци в Швеция, но това вече е далечно минало. На 18 години се записва да учи бизнес в колеж, но решава да го напусне, премества се в Оксфорд и открива първата си автомивка. За три години заедно със своята приятелка – Павлина Цолова, създават верига от частни автомивки, които в последствие решават да продадат, за да инвестират в ново начинание и така създават луксозния моден бранд „Кожа“ (Лондон).

Дизайнерът обвързва модния си бранд със своите български корени и черпи вдъхновение от традициите и историята на България. Първата му колекция от уникални авторски кожени якета е вдъхновена от българските народни носии и от облеклото и ритуалите на кукерите. Презентираната през декември 2018 година премиерна колекция на „Кожа“ е посрещната със силен интерес от утвърдени стилисти и известни личности в Оббединеното кралство и САЩ. Кулминационният момент настъпва, когато инфлуенсърът Мани Езугву (Manny Ezugwu) се появява с риза-яке на българския дизайнер в компанията на топ модела Уини Харлоу (Winnie Harlow). Това става не къде да е, а по време на модното събитие на годината в света – на 7 май 2019 година, на прочутия благотворителен бал Met Gala в Метрополитън мюзиъм – Ню Йорк. Втората колекция на Суни е почти готова и той планира да я представи първо в България.

Споменът ми от срещата със Суни би останал непълен, ако не споделя впечатлението, което прави този млад и харизматичен мъж със своята енергичност, въодушевеност, решимост и емоционална, и професионална увереност. Поразен бях от чистия му български език (говори без акцент), макар, че – и то обяснимо – понякога му се губят отделни думи. Изработката на кожените якета говори за прецизност, стремеж към уникалност и заедно с това издава усета на твореца за духа на времето и темперамента на новите генерации. Българските народни и традиционни символи – розата, шевицата, бродерията и пр., са вплетени и инкрустирани майсторски и ненатрапчиво. В стила на Суни особено ярко личи умението му да придава финес и сдържана елегантност на коженото яке, което в обичайните представи е грубовато и заредено с агресия. Повече за модната философия и авторовата концепция ще научим от разговора с него.

СУНИ: ЛЮБИМЕЦЪТ НА БРИТАНСКИТЕ РАПЪРИ

Кой беше главният мотив, за да избереш дизайнерската професия?
Винаги съм имал интерес към модата и идеята да създам мой бранд ме занимаваше от известно време. Дойде правилният момент, намерих правилния екип от талантливи и трудолюбиви хора и започнахме ентусиазирано да творим.

СУНИ: ЛЮБИМЕЦЪТ НА БРИТАНСКИТЕ РАПЪРИ

Какво ти дава професията на дизайнер и какво ти даваш на нея?
Дава ми свобода да изразя себе си, да създавам нещо различно и интерсно. Горд съм от факта, че съм свързал моя бранд „Кожа“ с родовите ми корени, и че съумявам да използвам мотиви от българските национални костюми и да черпя вдъхновение от традициите и историята на България.

СУНИ: ЛЮБИМЕЦЪТ НА БРИТАНСКИТЕ РАПЪРИ

Как ти хрумват идеите за новите колекции? Откъде черпиш вдъхновение?
Процесът от идеята до реализацията отнема време. Първо с моя екип анализираме и осмисляме трендовете в момента и в близко бъдеще. Започваме да нахвърляме идеи и, разбира се, не на последно място проучваме народни носии от различни краища на България, вникваме в обичаите и – общо казоно – във всичко, свързано с българската история и традиции. Тази връзка между миналото и модерното е уникална и важна за мен. Всяка моя дреха съдържа послания и е заредена със скъпи на сърцето ми символи.

СУНИ: ЛЮБИМЕЦЪТ НА БРИТАНСКИТЕ РАПЪРИ

Кои съвременни модни дизайнери те изпълват с възхищение и респект?
Възхищавам се на Аликзандър Маккуин и Ив Сен Лоран, а също и на работата на Майк Амири (Mike Amiri) и Рик Оуенс (Rick Owens). Също така Ирина Червенкова е мой любим български дизайнер.

СУНИ: ЛЮБИМЕЦЪТ НА БРИТАНСКИТЕ РАПЪРИ

Опиши ни как обичайно преминава работният ти ден?
Събуждам се рано сутрин, правя си кафе и започвам да търся стилисти, информирам се за предстоящи събития и общувам интензивно с цел създаването на нови контакти. По-голямата част от деня ми минава в пътуване и срещи. Хубавото на тази работа, е че постоянно те обогатява, тъй като всеки ден е различен и е изпълнен с възможности за откриване и запознанство с нови и интересни хора.

СУНИ: ЛЮБИМЕЦЪТ НА БРИТАНСКИТЕ РАПЪРИ

Кои са най-известните ти клиенти?
За момента това са британският рапър Ръс (Russ Millions), ДаБейби (DaBaby), Йънг Ти и Бъгси (Young T and Bugsey), футболистите Андре-Франк Замбо Ангиса (André-Frank Zambo Anguissa) и Клинтън Нджие (Clinton Njie). Имаме и доста други клиенти, които са изключително важни хора, но не искам да назовавам конкретни имена, докато те самите не се облекат с „Кожа“ и не бъдат забелязани. През новия сезон очаквам много приятни изненади в това отношение.

СУНИ: ЛЮБИМЕЦЪТ НА БРИТАНСКИТЕ РАПЪРИ

Коя своя техника смяташ за „запазена марка” и гарантира твоята различност?
Смятам, че има няколко неща, които ме правят различен. Първото и много ключово за моя бранд е лентата с етно ивици, която е пресъздадена и взаимствана от народната носия. Тази ивица със стилизирана българска роза присъства в повечето от моите дрехи. Тя привлича вниманието, често става повод за разговор, а за мен това е и чудесна възможност да разказвам за България. Стремя да създавам интересни и оригинални произведения, но избягвам прекаленото използване на капси или други излишни аксесоари. Залагам на комбинацията от различни материи, както и на функционалния дизайн, както може да видите в първата ми колекция.

СУНИ: ЛЮБИМЕЦЪТ НА БРИТАНСКИТЕ РАПЪРИ

Кой е повлиял най-много за формирането ти като дизайнер и как?
Амбицията ми и желанието ми да следвам целите си.

СУНИ: ЛЮБИМЕЦЪТ НА БРИТАНСКИТЕ РАПЪРИ

Коженото яке е символ на бунтарство и мъжки сексапил. Защо реши да създаваш точно кожени якета? Кой беше първият ти импулс?
Първата колекция трябваше да бъде много силна и различна, за да предизвика достатъчен интерес. Точно поради тази причина реших да започна с кожени якета. Смятам, че се получи много добре и успях да привлека вниманието на доста стилисти. Следващата колекция ще бъде готова съвсем скоро и в нея ще има и други интересни и различни неща, освен кожените якета.

СУНИ: ЛЮБИМЕЦЪТ НА БРИТАНСКИТЕ РАПЪРИ

С какво точно те вдъхновиха кукерите при създаването на първата ти колекция?
Кукерите са една от най-любимите ми български народни персонажи, в които по уникален начин се преплитат карнавалното настроение, езическия обряд оригиналните маски, звучните чанове и какво ли не още. Страшно много ми допада това, че те са щури, шумни, различни и леко страховити.

СУНИ: ЛЮБИМЕЦЪТ НА БРИТАНСКИТЕ РАПЪРИ

Якето е сред най-разпространените модни фетиши. С какво твоите произведения са по-различни от останалите?
Смятам, че сме доста различни от всички останали на пазара. Създавам ексцентрични модели, но не залагам на излишни аксесоари по тях и – както казах преди малко, избягвам капсите и огрoмните ципове. Според мен, правилната комбинация на различните материи осигурява страхотния ефект.

СУНИ: ЛЮБИМЕЦЪТ НА БРИТАНСКИТЕ РАПЪРИ

Разкажи повече за материалите, с които работиш?
Работим само с най-висококачествени материали до последния детайл – циповете, копчетата и т.н. Използваме най-добрата телешка кожа, както и т.нар. „конски косъм“. Суровините са главно от Франция и Италия, но всичко се изработва тук - в Англия.

Какво би отговорил на евентуални критики от еколози (защитници на правата на животните) за това, че работиш с жвотински кожи?
Подбираме доста внимателно фермите, с които работим и е много важно да подчертая, че кожите са всъщност вторична суровина от животните.

Съвременните жени също харесват якета, мислиш ли и за тях, и възнамеряваш ли в бъдеще да създаваш и дамски якета?
Да, имам такива идеи за в бъдеще. Получавам доста запитвания от стилисти на рапъри, на различни музиканти, шоумени и певци, така че интерес определено съществува.

СУНИ: ЛЮБИМЕЦЪТ НА БРИТАНСКИТЕ РАПЪРИ

Каква е най-новата „кожена мода“ и кои якета са най-актуални днес като конструкция, цвят, форма, украси, апликации, изработка?
В момента са много актуални бронежилетките. В следващата колекция ще представим и нашия вариант, нашия прочит на тази нова тенденция. Убеден съм, че няма да разочароваме нашата публика, фенове и клиенти.

Ще участваш ли в Лондонската седмица на модата и какво ще съдържа колекцията ти?
Имаме планирано участие в Rip the Runway, което е доста популярно модно шоу в Англия. На този етап смятам, че би било рано за Лондонската седмица на модата, но знам, че един ден и това ще стане.

СУНИ: ЛЮБИМЕЦЪТ НА БРИТАНСКИТЕ РАПЪРИ

Твоите произведения са търсени и харесвани от световно известни стилисти. Кои са те и в какво се изразява работата ти с тях?
Да, смея да твърдя, че работя с много добри стилисти като Нийша Шамра (Neesha Sharma), Шон Азийс (Sean Azeez), Куинтън Фокнър (Quinton Faulkner), Джей Хайнс (Jay Hines), Киера Либерати (Kiera Liberati), Джейсън Ремберт (Jason Rembert) и Юго Моузи (Ugo Mozie). Те са първите хора, на които показвам моделите си и тяхното мнение е от голямо значение за мен.

Разкажи ни кой беше облечен на последния бал Met Gala с твоя дреха и опиши накратко какво представлява тя?
Това беше наистина страхотен и много значим момент за мен. Мъжът, който съпровождаше Уини Харлоу (Winnie Harlow) – една от най-известните жени модели в света в момента – се казва Мани Езугву (Manny Ezugwu). Той е изключително влиятелен инфлуенсър и беше избрал точно „Кожа“ за едно от най-значимите модни събития в света. На снимката, която той сам сподели в социалните мрежи, е облечен с овър-шърт (връхна риза) от първата ми колекция. И това се случи едва пет месеца след появата на моя бранд.

Самият ти как се обличаш? Влагаш ли символика в своя стил и каква е тя?
Обичам тъмни и изчистени дрехи. Най-често избирам черни дънки и черна тениска.

Коя е най-скъпата ти (като цена) дреха, носена от теб и колко струва?
Кожено яке на „Живанши“ на стойност около три хиляди паунда, закупено преди появата на моя бранд. Вече не мога да си представя да облека друго яке освен „Кожа“.

СУНИ: ЛЮБИМЕЦЪТ НА БРИТАНСКИТЕ РАПЪРИ

Кое те забавлява най-много?
Хоби са ми бързите коли. Имам група приятели, с които споделяме любовта към супер колите и често си организираме уикенди, в които отиваме до различни дестинации – става въпрос за колона от 20-30 супер коли. Наистина е страхотно изживяване!

Кое те прави истински щастлив?
Разбира се, че моето семейство. Имам невероятна жена до себе си, която ми помага във всяка моя крачка и без нея нямаше да съм постигнал всичко това. Също така нашият син, който е просто невероятен и е смисълът на живота ми.

От какво се страхуваш най-много?
Да се събудя без желание, без цел и мисия.

Коя е най-голямата ти мечта?
Аз нямам мечти. Поставям си ясни цели и правя всичко по силите си, за да ги постигна.

Кой е твоят девиз?
Или бъди на върха, или си стой у дома!

Снимки:
1. Дизайнерът Суни
Фото: Личен архив на Суни
2. – 8. Уникални авторски кожени якета от първата колекция на дизайнера Суни и неговия моден бранд „Кожа“.
Фото: © KOZHA
9. Уини Харлоу и Мани Езугву на звездното събитие Met Gala, на което той е облечен с риза-яке на модния бранд „Кожа“.
Фото: Instagram / Manny Ezugwu
10. Британският рапър Ръс, облечен с яке на модния бранд „Кожа“.
Фото: Instagram / Russ Millions
11. Рпърът ДаБейби на сцената, облечен с модел от първата колекция на модния бранд „Кожа“.
Фото: Instagram / DaBaby
12. Рапърите Йънг Ти и Бъгси във фотосесия зa американското списание BLEU Magazine.
Фото: © BLEU Magazine
13. Дизайнерът Суни и футболист Неймар.
Фото: Личен архив на Суни:
14. Проф. Любомир Стойков заедно със Суни – София, август 2019 г.
Фото: Калин Стойков
15. Суни, съпругата му Павлина и проф. Любомир Стойков – София, август 2019 г.
Фото: Калин Стойков



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing