Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 106

ИЗЛОЖБАТА "КРИСТИАН ДИОР: ДИЗАЙНЕР НА МЕЧТИ" ПРИВЛЕЧЕ БЛИЗО 600 000 ПОСЕТИТЕЛИ

Ивана Стоянова

Музеят „Виктория и Албърт“ реализира своето най-голямото модно изложение, което е и най-мащабната изложба на „Диор“ в историята на Обединеното кралство – „Кристиан Диор: Дизайнерът на мечтите“. Тя привлече общо 594 994 посетители в рамките на 7 месеца (от 2 февруари до 1 септември 2019 г.).

ИЗЛОЖБАТА

Експозицията включва над 500 предмета, с над 200 редки дрехи висша мода, показани заедно с аксесоари, модна фотография, филми, винтидж парфюми, оригинален грим, илюстрации, списания и лични притежания на Кристиан Диор. Тя проследява историята на модната къща от 1947 г. до наши дни, както и въздействието на създателя й и шестте други художествени директори, които са оглавявали къщата.

Първата част започва с раждането на дизайнера през 1905 г. и позволява на посетителите да се докоснат до рядко срещани лични вещи като семейни снимки на по-малката му сестра – Катрин (чието име стои зад прочутия парфюм Miss Dior); телеграма от 1957 г., съобщаваща за смъртта му, и дори паспортите на модели, работили за марката.

ИЗЛОЖБАТА

Интересен акцент е й разделът „Дизайнери за Диор“, който проследява работата на шестимата творчески директори (Ив Сен Лоран, Марк Бохан, Джанфранко Фере, Джон Галиано, Раф Симънс и Мария Грация Чиури), които са оглавявали лейбъла, откакто Кристиан Диор умира през 1957 г. Той представя как всеки дизайнер интерпретира визията на марката по свой начин, като същевременно се придържа към „кодовете на Диор“, и дава възможност на посетителите ясно да видят колко различни са били климатите, с които са се сблъскали.

ИЗЛОЖБАТА

Може би най-впечатляващият раздел от изложбата носи името „Балната зала“ и представя зашеметяващо официално вечерно облекло, създавано в продължение на 70 години. Именно там посетителите можеха да видят някои от най-известните рокли на модната къща – от роклята, която принцеса Маргарет носи на 21-я си рожден ден, до роклята J’adore на Чарлийз Терон.

„Връзката между мосю Диор и британската култура е завладяваща“, казва в интервю за „Вог“ настоящият креативен директор на „Диор“ – Мария Грация Чиури. „Той дойде тук, защото искаше да бъде свободен – това е историята на мнозина. Великобритания е място, което застава силно зад свободата и това се отразява и в модата й. Щастлива съм, че имам това важно наследство, за да придвижа марката напред.“

ИЗЛОЖБАТА

ИЗЛОЖБАТА

ИЗЛОЖБАТА

Снимки:
1. Кристиан Диор поставя финалните щрихи на една от плисираните си поли.
Фото: Bettmann Archive / https://www.mirror.co.uk/3am/style/celebrity-fashion/inside-christian-dior-70-year-9752537
2. – 4. Снимки от изложението „Кристиан Диор: Дизайнерът на мечтите“.
5. Роклята, която принцеса Маргарет носи на 21-я си рожден ден.
Фото: © Adrien Dirand / https://www.vogue.co.uk/article/v-and-a-dior
6. Настоящият креативен директор на „Диор“ – Мария Грация Чиури.
Фото: Brigitte Lacombe / https://www.theguardian.com/fashion/2017/mar/18/maria-grazia-chiuri-fashion-feminism-fight-for-ideas
Източници:
https://www.hellomagazine.com/fashion/hfm/2019090377230/christian-dior-exhibition-v-and-a-most-visited/
https://www.vogue.co.uk/article/v-and-a-dior
https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-49562613
https://fashionista.com/2019/01/v-and-a-christian-dior-designer-of-dreams-exhibit-review
https://www.harpersbazaar.com/uk/fashion/fashion-news/a22016820/dior-exhibition-v-and-a-designer-of-dreams/Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha
 

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли