Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

Грижите за дрехата – задължителна необходимост

Силвия Мадина

Памучните материи

Цветните памучни дрехи не трябва да се перат при температура по- висока от 60°С, а тънките цветни памучни тъкани при 40°С. За изпирането на бели памучни дрехи, използвайте универсален перилен препарад за тънки цветни материи, който не съдържа белина. Използването на сушилня може да причини повреди- свиване или разтягане на материята, за това то не е препоръчително и е пречка за запазването на дългия живот на вашата памучна дреха. Памучните материи изсъхват за сравнително дълъг период от време. Най- подходящо е да ги прострете във вертикално положение след изпирането им. Ако искате да ги облечете, но са леко влажни, то тогава може да ги подсушите, като ги пригладите деликатно с ютия на режим „вълна”. И още нещо, не гладете дрехите си до тяхното пълно изушаване. Памучните облекла могат да се сушат и в сушилни, но не забравяйте, че има възможност те да се смалят с няколко размера. Тази грешка може да се поправи, но не напълно, като изгладите дадената дреха с парна ютия.

Ленените материи

Дрехите от лен са издръжливи, но не колкото памучните. Цветните ленени материи се перат на 60°С, а по- тънките на 40°С при икономичен режим на пералнята. За тях спокойно можете да използвате обикновен прах за пране. За цветните ленени тъкани е добре да употребявате прах за тънки материи, без белина. При изсушаване на лелените дрехи в сушилня, също има опасност от стесняване. Добре е да използвате спрей с вода или пара при гладенето на ленени тъкани.

Вълнените материи

Вълнените дрехи се перат на ръка със специялни препарати за вълнени материи. Максималната температура на водата при прането им на е 30°С. Тези материи трябва да се перат с колкото се може по- голямо количество вода и съответно в по- голям съд. Вълнените тъкани могад да се перат и в пералня, но на много ниска температура- до 30°С и на режим „вълна”. Изпраните вълнени дрехи трябва да се поставят върху кърпа и е желателно да се сушат в хоризонтално, а не във вертикално положение. В никакъв случай не използвайте сушилни и не простирайте дрехите на пряка сланчева светлина или върху радиатори. Вълнените дрехи могат да се гладят, но на режим „вълна” и трябва да са навлажнени със спрей или пара.

Вискоза

Материите от вискоза абсорбират много добре водата, но въпреки това изискват специални грижи. Те могат да се перат както на ръка, така и в пералня. При автоматичното пране на вискозните тъкани се използва препарат за финни материи и вода не по- топла от 30°С. Вискозата не се търка, засуква или суши в центрофуга. Дрехите от тази материя трябва да се сушат във ветрикално положение. Вискозните тъкани не бива да се поставят в сушилня. Те се гладят в режим „коприна”, леко влажни или върху влажна кърпа при температура от 150°С.

Коприна

Коприната е една от най- финните и нежни материи и затова изисква особени грижи. Тя се пере само ръчно при 30°С температура и се използва прах за финни тъкани. Копринените дрехи не трябва да се търкат, осуквт или изстискват много силно. За доброто изплакване на копринените материи е нужно да ги потопите първо в топла, а след това в студена вода. След изпирането, копринената дреха е добре да се накисне за кратко време в студена вода с малко оцет в нея, това ще върне яркостта и цветността на материята. Коприната лесно се запазва по следния начин: поставете материята във вана с много вода; добавете четвърт чаша оцетне вода в нея и поставете коприната вътре да кисне за един час; след това изхвърлете водата; изплакнете тъканта във вода със стайна температура; много нежно изцедете водата и подсушете дрехата със суха кърпа.
Коприната не може да се поставя в сушилня. Най- добре е да я постелете в хоризонтално положение върху кърпа или друга суха материя. Не я излагайте да съхне директно на слънчева светлина или върху радиатор. Копринените материи се гладят леко влажни с умерено нагорещена ютия само на режима „коприна”.



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha
Коментари от други потребители
Силвия:
17 Януари
13:13
Памучните материи са сред най-предпочитаните от мен!

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing