Излезе книгата Да нахраниш анаконда на Жанета Стойкова

Излезе книгата Да нахраниш анаконда на Жанета Стойкова

* Истинско пътешествие в света на споделянето

Силвия Стоянова

Жанета Стойкова представи в София книгата си „Да нахраниш анаконда“. В нея тя споделя в художествена форма свои дълбоки душевни преживявания, пречупени през призмата на професионалното й амплоа на гещалт психотерапевт. Премиерата се състоя на 17 октомври в клуб The Street в присъствието на редица гости, сред които приятели, близки и много ценители на словото. Книгата представи Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей, а водещ на събитието беше проф. д.н. Любомир Стойков. Премиерата започна с изпълнение на сопраното Петя Миланова, която пя и втори път по време на представянето. Част от гостите, които вече бяха прочели книгата, активно се включиха в нейното обсъждане. По време на специална томбола за гостите, авторката подари и пет броя от книгата „Да нахраниш анаконда“.

Излезе книгата

Излезе книгата

Излезе книгата

Жанета Стойкова определя своята творба, като „пътешествие в света на споделянето“. По време на това пътешествие, което е и своеобразно самоизследване, тя анализира интуитивните си усещания и разкрива своето много лично преживяване и преодоляване на психичната болка, каквато, както тя самата отбеляза по време на премиерата, „много хора преживяват“. Авторката е интуитивен и в същото време силно аналитичен изследовател, който свързва въображаемия и сетивния свят. Тя открива себе си по начин, който изисква смелост и дълбоко чувствено познание, като поднася на читателя откровено, дълбоко осъзнато и дори физически преживяно слово.

Излезе книгата

Излезе книгата

Излезе книгата

Заглавието на книгата „Да нахраниш анаконда“ е интуитивно намерена метафора, „прошепната“ в съня. Тя обединява видимия и невидимия свят, в които авторката пътешества, използвайки синтез от логика и интуиция. Самата „анаконда“ е събирателен образ на всички демони на различни наши състояния, неприемливи чувства, емоции, с които всеки от нас се среща. „Да познавам отблизо своите демони, да намеря път и инструменти, с които да укротявам поривите на моята и на събеседника ми болка, доведе до експериментирането ми с нея, и в крайна сметка до нейното преживяване – по начини, които не са основани на компромиса, насилието или прилагането на воля.“, споделя Жанета Стойкова.

Излезе книгата

Излезе книгата

Излезе книгата

Излезе книгата

Излезе книгата

Представяйки книгата Атанас Капралов отбеляза, че тя „не е поезия в чистия ѝ вид, но много поетеси биха завидели на авторката заради бляскавата метафоричност и автентичност на чувствата. Това не са и разкази в чистия им вид, но много белетристи биха се впечатлили от дълбокия психологизъм, изящен слог и композиционна зрялост на творбата.“ Той акцентира и върху това, че авторката „не води борба да се самоизтъкне“ и че кодът към нейната същност е във вникването в думите ѝ: „Можем да сме първи и без да изпъкваме, да печелим, без да събаряме някой друг.“ Атанас Капралов обърна специално внимание и на „езиковия финес“ на Жанета Стойкова:„...думите са така красиво съчетани и нюансирани, сякаш виждаш жива картина, така хармонизирани, сякаш слушаш съкровената мелодия на душата ѝ.“

Излезе книгата

Излезе книгата

Излезе книгата

Самата авторка адресира творбата си към хората, които определят себе си като чувствителни и към онези, които живеят и често са „предизвикани да общуват“ с хора с изострена сетивност. Усещанията, които Жанета Стойкова изследва, имат своето много индивидуално сетивно преживяване. Всяко чувство резонира в тялото. Болката има цвят, мирис, дори вкус. За Жанета Стойкова писането, макар и интровертно занимание, е начин да се свърже не само със себе си, но и с другите. Чрез своя разказ на случки от личния си и професионален опит тя засяга важни въпроси за емоционалната и социална зрялост. Изразява дискретно, но категорично своето несъгласие с начина, по който сме устроили днешното общество и с ограниченията, които то налага на всеки от нас.

Излезе книгата

Излезе книгата

Излезе книгата

За корицата на книгата е използвана картина на художника Христо Панев. Автор на илюстрациите в книгата e Диана Иванова.

Жанета Стойкова е филолог, специализирала е Човешки ресурси, изучавала и е работила в сферата на кариерното развитие, коучинг и по настоящем е гещалт психотерапевт. Практиката й се допълва и от опит, свързан с движението „Осъзнаване през сетивата“. Тя е съавтор и на програмата S.E.N.S.E., която включва сетивни и терапевтични експерименти в движение и танц, коучинг и гещалт терапия.

Излезе книгата

Излезе книгата

Снимки:
1. Атанас Капралов, Жанета Стойкова и проф. Любомир Стойков (от ляво на дясно).
2. Жанета Стойкова – автор на книгата „Да нахраниш анаконда“.
3. Проф. Любомир Стойков.
4. Жанета Стойкова и проф. Любомир Стойков по време на представянето.
5. Атанас Капралов представя книгата.
6. – 7. Жанета Стойкова и проф. Любомир Стойков.
8. Жанета Стойкова и Атанас Капралов.
9. Жанета Стойкова със съпруга и дъщеря си.
10. Проф. Любомир Стойков и Жанета Стойкова със своя съпруг и дъщеря си.
11. Росица Стойчева беше сред първите, които получиха автограф от Жанета Стойкова.
12. Росица Стойчева, проф. Любомир Стойков, Жанета Стойкова и Анелия Иванова, която също си купи книгата и получи автограф от авторката.
13. Сопраното Петя Миланова пя по време на премиерата.
14. Д-р Надежда Петрова се включи в обсъждането на книгата.
15. Антоанета Боянова, проф. Любомир Стойков и Десислава Харизанова (от ляво на дясно).
16. Част от гостите на премиерата.
17. – 18. Книгата „Да нахраниш анаконда“.
19. Торта с корицата на книгата беше специална изненада за Жанета Стойкова от нейни близки. Фото: © Хайлайф / От игла до конец


Коментари (0)Прочетено: 836 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 91, Октомври 2017

VITOSHA LIVE CLUB откри есенния парти сезон

Лилия Людмилова

Vitosha Live Club стартира есенния парти сезон на 27 септември във Витоша Парк Хотел в Студентски град. Той посрещна гостите с хитови песни и чаровни певици, интересен интериор и оригинална смесица от модерен дух, артистични решения и джаз вдъхновение. По време на официалното откриване за доброто настроение на гостите се погрижиха 4 лайв вокал диви – Теодора Цончева, Християна Дънкова, Натали Ангелова и Полина Алексиева. Сред гостите, които присъстваха на вечерта бяха: проф. Любомир Стойков, Капка Амзина и Явор Цаков, дизайнерката Мия Чиприани, Печенката и младата актрисата Рая Белева. Всички посетители на клуба бяха посрещнати с изискан welcome drink, кетъринг и хитова музика.

VITOSHA LIVE CLUB откри есенния парти сезон

VITOSHA LIVE CLUB откри есенния парти сезон

VITOSHA LIVE CLUB откри есенния парти сезон

VITOSHA LIVE CLUB откри есенния парти сезон

В интериора на Vitosha Live Club има интересни дизайнерски решения – музикални и артистични елементи като картини на известни джаз музиканти и банди, грамофонни плочи, саксофон, ретро телефон и въртящи се ретро топки, осветяващи клуба в различни цветове. Нова е специалната гейм зона с билярдна маса, дгажа, дартс и огромна мултимедийна стена, предназначена за тези, които искат да разнообразят традиционната клубна обстановка и да разпуснат. Пространството във Vitosha Live Club е разделено на отделни зони, в които всеки може да намери своето място – луксозни сепарета с ниска мека мебел, високи бар маси и столове около централния бар с общо 130 седящи места.

VITOSHA LIVE CLUB откри есенния парти сезон

VITOSHA LIVE CLUB откри есенния парти сезон

VITOSHA LIVE CLUB откри есенния парти сезон

VITOSHA LIVE CLUB откри есенния парти сезон

VITOSHA LIVE CLUB откри есенния парти сезон

Впечатление прави и оригиналното петолиние с надпис „New York, New York” – емблематичната песен на Франк Синатра, което следва извивките на стълбите към входа на клуба. В артистичната обстановка на Vitosha Live Club ценителите на хубавата музика ще могат да се наслаждават и на висококачествени напитки и атрактивни коктейли.

VITOSHA LIVE CLUB откри есенния парти сезон

VITOSHA LIVE CLUB откри есенния парти сезон

VITOSHA LIVE CLUB откри есенния парти сезон

VITOSHA LIVE CLUB откри есенния парти сезон

VITOSHA LIVE CLUB откри есенния парти сезон

Снимки:
1. – 5. Интериорът на Vitosha Live Club.
6. Проф. Любомир Стойков уважи събитието.
7. Капка Амзина и Явор Цаков също бяха сред гостите.
8. Част от певиците.
9. Проф. Любомир Стойков и управителката на клуба.
10. Актрисата Рая Белева и нейният кавалер.
11. Проф. Любомир Стойков заедно с актрисата Рая Белева.
12. Печенката (в средата) също беше сред гостите.
13. Певиците се погрижиха за доброто настроение на гостите с хитови изпълнения.
14. Проф. Любомир Стойков и Румяна Иванова.
Фото: © Хайлайф


Коментари (0)Прочетено: 1014 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 91, Октомври 2017

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 90: ЖАНЕТА СТОЙКОВА ПРЕДСТАВЯ КНИГАТА СИ „ДА НАХРАНИШ АНАКОНДА“
   БРОЙ 88: МАРИНА КИСКИНОВА ОТКРИВА HAUTE COUTURE ВЕЧЕРТА НА SFW SS 2017
   БРОЙ 86: INSOMNIA – НОВАТА ПЕСЕН НА МАРИНА КИСКИНОВА В АМЕРИКАНСКИ СТИЛ
   БРОЙ 86: МАРИНА КИСКИНОВА С АТРАКТИВЕН РЕТРО МИКС НА КОНЦЕРТА „КОЛЕДНИ ЗВЕЗДИ“
   БРОЙ 84: МАРИНА КИСКИНОВА – 4 ГОДИНИ В КЛАСА НА СТЕФАН ДАНАИЛОВ

 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо киноМодерните сайтове:   Мода - Колекции - Готварски рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Дамски обувки - Дрехи