Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

ДИЗАЙНЕРКАТА РОСИЦА РАНГЕЛОВА: ОБЛЕКЛОТО Е НАЙ-ДОСТЪПНИЯТ НАЧИН ЗА ВЪЗПИТАНИЕ В ЕСТЕТИКА

 

ДИЗАЙНЕРКАТА РОСИЦА РАНГЕЛОВА: ОБЛЕКЛОТО Е НАЙ-ДОСТЪПНИЯТ НАЧИН ЗА ВЪЗПИТАНИЕ В ЕСТЕТИКАСъвсем скоро отворихте галерия-бутик „РоРа”. Разкажете ни повече за концепцията си бутикът да бъде и галерия.

В проектирането на интериора на магазина е заложена идеята от бутик той по най-лесния начин да се превръща в галерия.Идеята ми е това пространство да се превърне в едно малко средище на културата. Място, в което да излагам както моите работи, така и такива на мои колеги и талантливи студенти. Освен това не изключвам идеята да се миксират изящното и приложното изкуство.

Кои са най-ценните неща, които сте научила от своята майка – една от най-известните български дизайнерки – доц. Йорданка Чернаева?

От най-ранно детство живея под един покрив с модата в прекия и преносен смисъл. Дори неволно, без напълно да го осъзнавам, съм се учила на естетика и мода от майка си. Нейният талант и професионализъм са ме мотивирали да я последвам по пътя на модния дизайн. От нея съм научила и тънкостите на професията. Как се създава колекция, как се определят нейните силует и колорит, върху какво да се акцентира, как да се постигне перфектност в изпълнението и най-доброто й представяне.

От друга страна да си дъщеря на една от най-известните български дизайнери е огромна отговорност – трябва сама да се докажеш като завършен професионалист за да те оценят. Това не значи че между нас има единоборство, а напротив – двете работим много добре съвместно, като взаимно се допълваме. Не минава и ден без творчески спорове, но това е в основата на отличния съвместен резултат.

Може би несъзнателно, както моята майка, така и аз също съм повлияла на вкуса и интересите и на двете си дъщери. По голямата учи вече втора година дизайн в Милано, а малката проявява вкуса си като е абсолютно самостоятелна и непреклонна при подбора си на дрехи, с което впрочем се справя отлично.

ДИЗАЙНЕРКАТА РОСИЦА РАНГЕЛОВА: ОБЛЕКЛОТО Е НАЙ-ДОСТЪПНИЯТ НАЧИН ЗА ВЪЗПИТАНИЕ В ЕСТЕТИКАПо-голямата ви дъщеря също е поела по пътя на модата. От кого според вас е наследила таланта и интереса към модата?

Голямата ми дъщеря учи в Милано интериорен дизайн, но въпреки това проявява интерес и в областта на модата. Времето ще покаже каква посока ще поеме.Аз самата започнах първоначално да се занимавам в областта на артистичният дизайн, но модата се оказа по-интересна и по-вълнуваща за мен и вече 15 години работя в този бранш.

Пишете дисертация за детското облекло. Споделете ни нещо повече за спецификите на детската мода?

Винаги съм се вълнувала от детската мода. В България на този сегмент от модата се гледа някак несериозно, докато световните модни брандове отдавна задълбочено работят в тази област. Проектирането на детска мода е доста отговорно нещо, защото освен специфичните изисквания за комфорт по отношение на текстил и кройки трябва много да се внимава при естетичните решения. Все пак облеклото е най-достъпният начин за възпитание в естетика при всеки индивид, особено при децата.

Как бихте описала вашия собствен стил на обличане?

Артистично-елегантено. Аз съм поклонник на хубавата дреха изработена от добра, качествена материя и с интересен силует, но това не значи непременно скъпа и маркова. Почитател съм на детайла. Стремя се да не изглеждам като другите и държа на собствената си индивидуалност и стил. Предпочитам предимно пастелните тонове, както аз обичам да казвам в бозово-зеленикавата гама. Не нося ярки крещящи цветове и фрапантни провокативни дрехи .

Ужасява ме фолк модата, която за жалост е любима на много млади хора в Бьлгария. Стремя се винаги да изглеждам добре както заради себе си, така и от уважение към хората с които общувам. Като преподавател по мода не мога да си позволя да бъда лошо облечена.

Какво е отношението ви като дизайнер към световните модни тенденции?

Съобразявам се с модните тенденции като ги пречупвам през собствения си мироглед и отношението си към модата. Адаптирам творческите си виждания към световните тенденции като ги съобразявам с вкуса на българката. Със своите колекции се опитвам да внуша своето естетическо чувство към облеклото по „най-елегантния” начин.

ДИЗАЙНЕРКАТА РОСИЦА РАНГЕЛОВА: ОБЛЕКЛОТО Е НАЙ-ДОСТЪПНИЯТ НАЧИН ЗА ВЪЗПИТАНИЕ В ЕСТЕТИКАДИЗАЙНЕРКАТА РОСИЦА РАНГЕЛОВА: ОБЛЕКЛОТО Е НАЙ-ДОСТЪПНИЯТ НАЧИН ЗА ВЪЗПИТАНИЕ В ЕСТЕТИКА

Какви са наблюденията ви върху стила на обличане на нашите политици?

Като цяло българските политици се обличат добре, съобразно с общественото им положение. Това може би се дължи на ползването на консултантски услуги или природното им чувство за естетика, но не са малко и тези които изглеждат нелепо избирайки демодирани като визия облекла или използвайки неподходящи декоративни елементи. Има и такива които са облечени в хубави подходящи дрехи, но просто не умеят да ги носят.

Какво мислите за стила на обличане на българските звезди?

И сред българските звезди има такива, които умеят да се обличат и такива, които в опита си да се покажат, изглеждат меко казано ужасно със съмнителни естетски ценности Вторите са предимно във фолк средите.

ДИЗАЙНЕРКАТА РОСИЦА РАНГЕЛОВА: ОБЛЕКЛОТО Е НАЙ-ДОСТЪПНИЯТ НАЧИН ЗА ВЪЗПИТАНИЕ В ЕСТЕТИКА

Как според вас трябва да бъдат насърчавани талантливите млади дизайнери в България?

Като им се дава поле за изява. Стимулират се с подходящи конкурси. Поощрява се и мотивира желанието им за иновативни решения. Възможност за реализация и срещата им с големия бизнес.

Следите ли нашето списание Fashion Lifestyle Magazine и какво е мнението ви за него?

Да и много ми харесва.

ДИЗАЙНЕРКАТА РОСИЦА РАНГЕЛОВА: ОБЛЕКЛОТО Е НАЙ-ДОСТЪПНИЯТ НАЧИН ЗА ВЪЗПИТАНИЕ В ЕСТЕТИКА

ДИЗАЙНЕРКАТА РОСИЦА РАНГЕЛОВА: ОБЛЕКЛОТО Е НАЙ-ДОСТЪПНИЯТ НАЧИН ЗА ВЪЗПИТАНИЕ В ЕСТЕТИКА


Интервюто взе Силвия Тодорова

ДИЗАЙНЕРКАТА РОСИЦА РАНГЕЛОВА: ОБЛЕКЛОТО Е НАЙ-ДОСТЪПНИЯТ НАЧИН ЗА ВЪЗПИТАНИЕ В ЕСТЕТИКАСнимки:

1. Росица Рангелова малко преди да пререже лентата при официалното откриване на галерия-бутик „РоРа”

2. Доц. Чернаева и Росица Рангелова (отпред) с моделите, които представиха техните облекла. В средата е по-малката дъщеря на Росица Рангелова, която също участва в ревюто

Фото: © Божидар марков/”От игла до конец”

3. Росица Рангелова и съпруга й Никола на екскурзия

4. Росица Рангелова с по-голямата си дъщеря Надежда

5. Росица Рангелова с двете си дъщери Надежда и Йоана

6. - 7. Росица Рангелова с цялото си семейство

8. Дизайнерката Росица Рангелова

Фото: Личен архив



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing