Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

ГЕОМЕТРИЯТА – ВДЪХНОВЕНИЕ ЗА ВИСШАТА МОДА

Силвия Георгиева

ТекстилМодата черпи вдъхновение от всички измерения на живота. Тя търси нови подходи и методи за реализиране на нестандартните си хрумвания. Един от тези уникални подходи е интергирането на изкуството да сгъваш хартия в изкуството да се обличаш. Тук не става въпрос просто за механично прикрепване на хартиени елементи върху плат, а за символи и дори философски препратки.

Всичко започва през далечната 1973 г., когато компанията „Coltejer fabric” започва производството на модната си линия „Linea Origami” в Колумбия. Колекцията е базирана на японското изкуство за сгъване на хартия и е проектирана въз основа на един от тези хартиени модели. В основата на новата концепция стои стремежът за завръщане към безгрижието на детството и игровия начин на живот.

През 2008 г. британският дизайнер Гарет Пю сътворява колекция от футуристични модели, представящи концепцията за жената войн, вдъхновена от еманципацията на жените в обществото. Подчертаните рамене, съчетанието на ципове, козина и многостени в кожена или PVC основа, придават наистина уникално излъчване на една нестандартна колекция. Декорирането на дрехите с геометрични фигури и техники като пачуърк позволяват на талантливия дизайнер да променя осанката на човешкото тяло до неузнаваемост и да го претвори в обект на „борбата между осветеността и затъмняването“ както сам казва Пю. Дизайнерът вижда съвременната жена като боец, защото е способна да се справя със всички трудности по пътя си. Ето защо Гарет Пю брибягва до разнообразни техники за презентиране на тази концепция.

През 2009 г. Андре Лима представи своята колекция в Сао Паоло, която също се базира на оригами техниките за сгъване на хартия. В колекцията на Лима ясно личи акцентът върху симбиозата между животински детайл и геометричен ефект. Модната линия на Лима е с подчертано внимание към женската нежност и деликатност. Ето защо всеки модел е носител на романтична елегантност и идеята за връзка с природата. „Марчеса“ (Marchesa) създадоха своята спираща дъха колекция от рокли с флорални мотиви през 2010 година. Ръчно рисуваните рокли съчетават дантела, органза, пера и тюл в зашеметителна комбинация от лекота, нежност и романтика, присъщи на оригамените произведения. Колекцията отвсякъде напомня за грижливо скулптурирани елементи и тяхното интегриране в една чисто момичешка романтика.

Текстил

Безспорно най-известната модна творба, въплъщаваща стила оригами е роклята на „Тиери Мюглер” (Thierrry Mugler), която блесна на червения килим, носена от Лейди Гага. „Origami-style” прикова вниманието на феновете на Гага (и не само) с нестандартните си геометрични орнаменти, които идеално се вписват в стила на поп кралицата. Хартиените кристалообразни форми, съчетани с класически скроена кожена рокля, придават екстревагантност и футуристичен блясък на модерната визия, а самият факт, че е облечена от най-известната поп изпълнителка в света, прави роклята на Мюглер истинска сензация.

Текстил

Амила Хрустик (Amila Hrustic) предложи на света рокля с Платоновата геометрия в коленцията си „Платон“. Амила създава пет рокли, вдъхновени от петте елемента и съставени от текстил и хартия. Простота и спокойствие, геометрична симетрия и изчистени линии са само част от акцентите в това новаторско съчетание на мода и философски препратки в ексцентричните модели на дизайнерката. Роклите на Хрустик са по-скоро театрални и целят да направят всяко официално събитие едно невероятно изживяване.

Текстил

ТекстилТекстил

Днес модата има нужда от вдъхновение повече от всякога. Хората търсят нещо ново и невиждано, нещо пикантно и провокативно. За да се задоволи капризното търсене в модния свят са необходими много смелост и иновативно мислене. Ето защо съвременните дизайнери са в постоянна надпревара за все по-шокиращи и невиждани открития. Те живеят, за да провокират своите последователи, да шокират и озадачават, да вдъхновяват и очароват.

ТекстилСнимки:
1. Детайл от колекцията “Linea Origami” 1973
Фото: http://fdafashiongroup.blogspot.com
2. – 4 . Фотоси от колекцията на Гарет Пю от 2008 г.
Фото: 2. http://drippinglazers.blogspot.com
3. – 4. http://dokyung-collection.blogspot.com
5. – 6. Рокли на Андре Лима
Фото: http://ajurettemagablog.blogspot.com
7. – 9. Романтичната линия на „Марчеза“
Фото: http://whataretheywearingnow.blogspot.com
10. Роклята „Origami style”на Лейди Гага от Тиери Мюглер
Фото: http://jaspergarvida.wordpress.com
11. Колекцията „Платон“ от Хръстик
Фото: http://belief.com

Текстил

Източници:
http://wordpress.com/
http://blogspot.com/
http://www.ecouterre.com/
http://www.body-pixel.com/



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing