Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

НАНОТЕХНОЛОГИИТЕ В МОДАТА

Силвия Георгиева

Днес в модните среди разнообразието от материи расте главоломно и потребителите имат по-голям избор от всякога за тъканите, които носят. Науката се сля с модата и сътвори нова технология, която позволява невероятен комфорт и практичност. В допълнение на естествените влакна като вълна, коприна и памук, сега се добавя голямо разнообразие от синтетични материали.

Високотехнологичните микровлакна предлагат невероятни опции за дизайн и производителност, които значително надминават капацитета на естествените им колеги. Синтетичната вълна, която се произвежда с тази нова технология осигурява устойчивост срещу деформаци и проникване на течности в тъканта, което гарантира по-дълга употреба и предпазва дрехите от щети в следствие на често изпиране.

Нанотехнологията предлага нов начин за обработка на материя, която може да направи революция в шивашката промишленост. Френската фирма за дизайн “Girbaud”, например, произвежда високотехнологична вълна, която има изключителна устойчивост на външни влияния както и дрехи с перманентни плисета, получени чрез най-нови технилогии.

НАНОТЕХНОЛОГИИТЕ В МОДАТАNano-Tex е водеща компания в тази област, която изработва тъкани, неподатливи на влияние, което обикновено руши материите при разливане на течности, набръчквания, дъжд, сняг, влага и др. Техните материи съхнат бързо и „дишат“, а носенето им става изключително удобно, заради фактът, че остават винаги сухи (дори при интензивно физическо натоварване). В допълнене към това колекцията „Всички условия“ намалява поне с 50% абразивното износване на материите Компанията има амбиции скоро да пусне на пазара тъкани, отблъскващи миризмите и дори хидратиращи кожата.


НАНОТЕХНОЛОГИИТЕ В МОДАТАМодни дизайнери и учени от Cornell Design League създадоха рокля, която предотвратява настинки и яке, което унищожава вредни газове. Тъканта има задача да предпази потребителите от замърсяванията на въздуха и не е нужно да бъде измивана. Тази функционална материя е нещо невиждано досега в модния бизнес и изпъква с невероятни ползи за човешкото здраве и коморт. Проектирани от студентката Оливия Онг и проф. Juan Hinestroza и асистент Van Dyke Lewis, облеклата са част от колекцията Glitterati. Тя се отличава със своя електростатичен заряд на нано частиците, който създава щит около памучните влакна на дрехите. Самото прилепване на положително заредените наночастици към тъканта се е получило чрез потапянето им в отрицателно зареден разтвор.


НАНОТЕХНОЛОГИИТЕ В МОДАТА Сребърните частици на повърхността на тъканта са тези, които предпазват тялото от вредни бактерии и вируси, като не позволяват замърсяването на облеклото. „Това е нещо, което наистина се движи към бъдещето“, казва Онг. Според нея тази материя е полезна за хора с алергии и би ги предпазила от смога и замърсения въздух в големите градове.

На Международния научен фестивал в Единбург през 2012 г. беше представен текстил, който има способността да пречиства въздуха. Чрез фотокатализатори, химикът Тони Раян от Университета на Шефийлд (Англия) е намерил начин дрехите да защитават човека от вредния азотен оксид, съдържащ се във въздуха. Под въздействието на светлината фотокатализаторите улавят и разграждат молекулите на азотния оксид, а това което не се разгради, се отстранява с изпирането на тъканта. Екипът на Раян вярва, че модата е достъпен начин за популяризиране на идеята за борба със замърсяването и натрупването на парникови газове.

НАНОТЕХНОЛОГИИТЕ В МОДАТА

НАНОТЕХНОЛОГИИТЕ В МОДАТА

НАНОТЕХНОЛОГИИТЕ В МОДАТАДруг продукт на сближаването между науката и модата е тъкан, която се задвижва при поглед към нея и започва да свети. Дизайнерът Ying Gao сътвори две рокли, които имат способността да се движат, когато някой се взира в тях. Другата изненада в моделите на Гао е способността им да заблестяват, когато хората ги погледнат. В производството на тъканите се използва специална система за улавяне на погледа на наблюдателя. Гао пояснява, че след като одеждите заблестят, могат да бъдат угасени. Роклите „знаят“ кога са гледани и реагират с движение и светлина на човешкото внимание. Двигателните им функции се дължат на малки интерактивни двигатели, които задвижват части от роклята в различни посоки. Прототипите на Гао ще бъдат включени в списъка на Шанхайския музей за съвременно изкуство през ноември т.г., а през 2014 г. могат да бъдат видяни и в Музея за текстил в Канада.

НАНОТЕХНОЛОГИИТЕ В МОДАТА

НАНОТЕХНОЛОГИИТЕ В МОДАТА

Снимки:
1. Устойчиво на атмосферни влияния яке от Nano-Tex.
Фото: http://www.fibre2fashion.com
2 – 3. Колекцията на Онг за защита от вируси и настинки.
Фото: © Michael Grace-Martin; Anne Ju/ Cornell Chronicle/ http://www.news.cornell.edu
4 – 5. Иновативнте тъкани, пречистващ въздуха от Т. Раян.
Фото: http://www.dvice.com ; http://startupfashion.com
6 – 8. Светещите рокли на Y.Gao
Фото: http://www.dvice.com
© Despina Spyrou / http://www.archisearch.gr
http://www.pingmagazine.tv
Източници: http://startupfashion.com ;
http://nanopatentsandinnovations.blogspot.com ;
http://www.dvice.com



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing