Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

Йордана Димитрова – Съвременната жена се бори за мечтите си и уважава себе си!

Силвия Тодорова

Мисис България 2012 – Йордана Димитрова завършва специалност Финанси в Икономически университет в гр. Варна. Бизнес-дамата притежава и диплома по Корпоративно управление от Open University London. Йордана Димитрова владее руски и английски език и е президент на фирмата „ЕСТО Трейд”.

В кариерата си Йордана Димитрова достига поста Изпълнителен Директор в сферата на недвижимите имоти и инвестиционните проекти. От тази висока позиция тя се отказва и решава да започне отначало, като основава фирмата „ЕСТО Трейд” ЕООД, специализирана в бизнеса с Гурме Кафе и Премиум Чай, и превръща страстта си към кафето в своя работа. Фирмата й взима участие в много благотворителни инициативи, асоциации и дамски бизнес клубове. В личния си живот Мисис България 2012 е щастливо омъжена с едно дете – Себастиян. 

Как решихте да напуснете поста „Изпълнителен Директор” в голяма компания и да създадете собствен бизнес?
Човек трябва да следва мечтите си, а създаването на собствен бизнес беше поредното предизвикателство в моя живот. Десет години се развивах в сферата на недвижимите имоти и инвестиционните проекти, започвайки от най-ниското стъпало като консултант и постепенно се изкачвах в йерархията – мениджър, директор развитие, изпълнителен директор. Имах възможността да работя в едни от най-големите холдингови компании – българската „AG Capital“ и италианската „Pirelli RE“. Аз съм динамична личност и пред мен винаги трябва да има нови върхове за покоряване. Беше прекрасен период на развитие, самоусъвършенстване и доказване – много ми харесваше! Но ето, че станах на 30 години и започнах да мечтая за семейство, деца и собствен бизнес.

Защо се насочихте именно към бизнеса с кафе и чай?
Стара английска поговорка гласи: "Превърни хобито си в професия и няма да имаш и един работен ден до края на живота си!" От години съм ценител на хубавото кафе и постепенно то зае своето място не само в сърцето ми, но и в работата. От любител, се превърнах в професионален Маестро Барист и приех предизвикателството да се развивам в сферата на кафето. Създадох компания „ЕСТО Трейд“, която работи в направленията гурме кафе, премиум чай, кафемашини за дома, професионални кафемашини, аксесоари, корпоративни подаръци, иновационен проект "Кафе на колела", интернет магазин, кафе за офиса, дегустации.

Йордана Димитрова – „Съвременната жена се бори за мечтите си и уважава себе си!”

Кафето и чаят винаги са на мода, но има ли и каква е модата при тях?
Казват, че когато избираш кафе и чай, избираш емоция! Това са едни от най-популярните и любими напитки на хората в света! Кафето е втората най-търгувана стока в света след петрола. В България се пие много кафе, оказва се, че ние сме на второ място след Италия по консумиране на еспресо кафе. Но въпреки това малко хора знаят какво означава хубаво кафе и как да си го приготвят правилно. Това е и една от целите на моята компания – повишаване кафе и чай културата на българите! Разбира се и при тях има мода – до скоро масово се поръчваше така нареченото „дълго кафе“, което започва да губи позиции в полза на истинското еспресо и кафе макиато. Така популярните през последните години кафе капсули, също започват да отстъпват, в полза на прясно смляното и качествено кафе. Много модерно е Лате Арт кафето – изкуството на създаване на образи и изображения чрез специална техника на наливане на млечна пяна върху кафето. Българският потребител постепенно става все по-информиран и взискателен и търси своето кафе изживяване! Чаят е втората най-консумирана напитка в света след водата, това е напитката която от древността до днес дарява хората с безценни антиоксиданти, микроелементи и полезни органични съединения, които ободряват и тонизират тялото. Затова и модата при чая е ориентирана към здравето, клиентите се интересуват кой чай за какво помага и как може да им бъде полезен. В България традиционно се пие много зелен чай, както и билкови и плодови запарки. Много модерен напоследък е цъфтящият чай – ароматно произведение на изкуството, което представлява малка топчица, направена от чай и цветя, които се връзват с памучна нишка и се оформят като снопче. Полято с гореща вода, то сякаш оживява и разцъфва с цялата си красота.

Йордана Димитрова – „Съвременната жена се бори за мечтите си и уважава себе си!”

Как бихте описала профила на съвременната бизнес дама, която съчетава работата с ролите на майка и съпруга?
Съвременната бизнес дама е мултифункционална! Да съчетаваш ролите на бизнес дама и майка и съпруга си е цяло изкуство, в което трябва да поставяме внимателно приоритетите си, за да можем да се наслаждаваме пълноценно на живота. Съвременната жена се бори за мечтите си и уважава себе си, тя е като цветна картина от която не можеш да свалиш очи – цветна, ярка, многолика…

С какво Ви промени майчинството?
Майчинството отключи в мен много силна любов, емоция и ми даде друг поглед върху живота. Постигайки успехи в бизнеса и покорявайки върхове, аз следвах моите цели и мечти, но едва след като родих моето детенце се усетих истински завършена като личност и разбрах какво е пълното щастие. Харесва ми мисълта: „Всяко нещо с времето си!“. И ето, че срещнах моя принц, омъжих се и ни се роди прекрасно момченце. Исках изцяло да се насладя на този велик момент в живота на една жена. Трудното не е да напуснеш работа, а да забавиш темпото и така аз пренасочих цялата си енергия към ролята си на майка. Исках да дам максимума от себе си – ходих на пренатална йога, посетих всички възможни курсове за бъдещи майки, изчетох много книги по темата, грижех се за себе си и внимателно подбирах храната си, подредих стаята на бебето по „фън-шуй“, научих се да лекувам с метода „Рейки“. Бебето ми даде възможност да се приземя и да си напомня кои са истински важните и стойностни неща в живота, разбрах какво означава изразът „най-важно е здравето и семейството“, приоритетите ми се промениха.

Йордана Димитрова – „Съвременната жена се бори за мечтите си и уважава себе си!”

На какво бихте искали да научите вашия малък син? Как го възпитавате?
Със съпруга ми отделяме огромно внимание във възпитанието на нашия малък син, който вече е на четири години и попива с бързи темпове света около него. Преди всичко поставяме изискванията си към нас, защото децата растат като отражение на родителите си и затова е много важно какъв пример им даваме. Възпитаваме го в дух на взаимно уважение, любов и семейни ценности, изслушваме го и разговаряме с него като с възрастен. Децата обичат предсказуемостта, определяме граници и правила, като винаги обясняваме защо – това го прави много по-спокоен и съпричастен. Бихме искали да го научим на почтеност и увереност, с които да стане творец на живота си, защото има само две абсолютно трайни неща, които можем да завещаем на децата си: „Едното са корени, а другото – криле.“ (Ходинг)

Йордана Димитрова – „Съвременната жена се бори за мечтите си и уважава себе си!”

Зад успелите мъже обикновено стои една силна жена. Как бихте перифразирали тези думи по отношение на успялата жена? Какъв е мъжът до нея?
Щастлива съм, че до мен стои силен мъж, който много ми помага и подкрепя както в семейните, така и в работните ангажименти. Не ме ограничава, а ми дава възможност да следвам мечтите си и да развивам способностите си. Той е моята опора, коректив и най-добър приятел. Казва се Галин Димитров и е строителен инжинер-конструктор. Заедно с брат си управляват семейна строителнo-инвестиционна компания, която през тази година ще отбележи своята 20 годишнина. Явно ми е писано да се занимавам с недвижими имоти! С удоволствие съвместявам работата с кафе и чай „ESTO“, с новите проекти на семейната компания, където заемам поста директор развитие и продажби. Със съпруга ми идеално си партнираме и допълваме – неговата сила е в процеса на организация и контрол на строителството, а моята в анализ на пазара, маркетинг и продажби.

Йордана Димитрова – „Съвременната жена се бори за мечтите си и уважава себе си!”

Като носителка на титлата Мисис България 2012 с какви социални ангажименти и благотворителни каузи се ангажирате?
Спечелването на титлата „Мисис България“ е един голям комплимент към мен като жена и дама, съпругът ми е много горд, а моето малко момченце сияеше, че „мама е принцеса“. Но мисията на Мисис България е не само да бъде красива, но и полезна, да е готова да посвети време, умения и усилия. На всеки първи декември се провежда традиционния Благотворителен базар „Коледни ангели“, на който ние дамите носителки на титлата - „Мисис България“ – предоставяме коледни украси, елхи и кетъринг, направени собственоръчно от нас. Осъзнавам отговорността и тежестта на короната – активно участвам и подкрепих над 30 каузи и прояви с идеална цел и благотворителен характер. Даже в една от тях се включи и моето момченце – инициативата на „Holiday Heroes“ и Paradise center – „Деца даряват свои играчки на семейства в нужда” – за 5 уикенда, бяха събрани 5 000 играчки!

Йордана Димитрова – „Съвременната жена се бори за мечтите си и уважава себе си!”

Какво е отношението Ви към модата и какво място заема тя в живота Ви?
Модата за мен е начин човек да изрази себе си и всички ние сме подвластни на нея, защото отразява нашето вътрешно съзнание. Казват, че по дрехите посрещат, а по ума изпращат. Но ние имаме само една възможност да направим първо впечатление, и защо то да не е отлично! Харесва ми, че модата учи модерния човек на това, как една личност може да бъде хомогенна част от обществото, без да загуби собствената си индивидуалност. Модата отразява нашето общество и култура, тя олицетворява навлизането на иновациите в нашия живот, рефлектира в това, как хората се самоопределят и как искат да изглеждат в очите на другите. Винаги съм била подвластна на модата, следя всички модни списания и предвания, интересувам се от тенденциите и внимателно съобразявам срещата или събитието с подходящия дрескод.

Йордана Димитрова – „Съвременната жена се бори за мечтите си и уважава себе си!”

Какви са вашите модни предпочитания по отношение на стил, марки, дизайнери, аксесоари?
Модните ми предпочитания са ориентирани към изчистените линии, наситените цветове и елегантните кройки, които следват извивките на фигурата. На пиедестал е поставена нейно модно величество роклята – до коляното или дълга до земята, те съставляват 90 % от целия ми гардероб. Обожавам роклите, нося ги през всички сезони, във всичките им форми – бизнес, ежедневни, плажни, спортни, коктейлни, вечерни, бални. Любимите ми модни цветове са зелено и синьо, харесвам многообразието на цвят орхидея, както и огнено червеното и класическото черно. В избора на материи отдавам предпочитание на ефирната и романтична коприна и на дантелата, която придава изисканост и класа. Доза екстравагантност си позволявам при обувките, а в избора на аксесоари акцент при мен са обеците. Възхищавам се на красивите рокли в колекциите на „Валентино”, особено на линията в червено, запленена съм от „Шанел” и френския стил на обличане, който е известен в цял свят със своята изтънченост и класа. Много обичам да пътувам по света и да влизам в бутиците на местните дизайнери – така си намирам нещо уникално и различно, което ме зарежда с енергия и ми носи много приятни спомени след това. С удоволствие следя колекциите и на нашите български дизайнери. Благодарна съм на дизайнерката София Борисова, че ме избра за лице на своята юбилейна колекция. В моделите на „Romantika Fashion“ намирам много стил, елегантност и женственост.

Йордана Димитрова – „Съвременната жена се бори за мечтите си и уважава себе си!”

Споделете принципите, които следвате, когато конструирате своята външност? Кои правила спазвате най-стриктно?
Най-важния принцип – спазване на дрескода! Има огромно значение дали отивате на среща с приятелка, на бизнес мероприятие, или на светско събитие. Стилът, към който се стремя и ми допада е да изглеждам нежно, женствено и аристократично. Но стилът не е само в дрехата, а в цялостното излъчване – затова вторият ми принцип е винаги да съм с поддържана коса, маникюр и подходящ грим. За специални поводи се доверявам на специалисти, снимам се с предварително избрания от дизайнера тоалет, за да можем да обсъдим с гримьора и фризьора подходящата визия. Трети принцип – по-малкото е повече! Понякога една гладка повърхност прави много по-голямо впечатление, в сравнение с драперии, детайли и апликации. Изчистеният силует на французойките ми е любим.

Йордана Димитрова – „Съвременната жена се бори за мечтите си и уважава себе си!”

Неотдавна участвахте в церемонията по награждаването на най-елегантните българи в конкурса на Академията за мода „БГ модна икона 2013”. Какво мислите за тази класация и смятате ли, че тя допринася за развитието на стила у нас?
Много се зарадвах на поканата на Проф. Любомир Стойков да връча една от наградите за „БГ модна икона 2013”. За мен това е класация, която откроява не само стила на популярните личности, но и дава пример за безукорно поведение, професионални успехи и положителен имидж. Живеем в свят където почти всички са повлияни от модата, а известните личности често са символ на подражание и носят отговорност пред обществото с посланията, които излъчват. В стремежа си да бъдат забелязани, те често стават жертви на модата, затова е прекрасно, че има класация, която отличава добрите примери по отношение на поведение, стил и модна уникалност. Това допринася за развиване на стила у нас и ни дава възможност да се замислим, че модата отразява избора и вкуса на всеки един.

Йордана Димитрова – „Съвременната жена се бори за мечтите си и уважава себе си!”

Имате сериозен опит в сферата на недвижимите имоти. Какво е за вас идеалното жилище?
Това е една актуална тема за моето семейство, защото ни предстои да сме новодомци. За мен идеалното жилище трябва да е в синхрон с потребностите, вкуса и стила на живот на своите обитатели. Домът е моето истинско аз, моя пристан за релакс и зареждане, затова винаги съм обръщала специално внимание на уюта и хармонията в него. В момента сме на етап проектиране – идеалното за нас жилище е нарисувано – просторен хол, високи тавани, голяма тераса с цветя, винарна, роматична спалня с дрешник мечта... Имам късмета да съм омъжена за строител и ни предстои през следващата година да реализираме нашия нов семеен дом. Уникално е да можеш сам да определиш как да изглежда, как да е разположен, къде да се намира! Избрахме спокойно място в кв. Изгрев, където ще построим жилищна сграда, а на последния етаж ще разположим нашия пентхаус – с прекрасна гледка към Витоша! Със съпруга ми обожаваме Италия и сме решили да пренесем частица от нея във фасадата на сградата и обзавеждането на жилището.

Йордана Димитрова – „Съвременната жена се бори за мечтите си и уважава себе си!”

Къде и как обичате да релаксирате?
Моят начин за релаксация е йогата – зарежда ме физически и духовно, дава ми вътрешна хармония и спокойствие. Пътуванията с круиз са нашата нова семейна страст. Имаме си любима круизна компания, с която обикаляме света – това са малки луксозни кораби, с които усещането е като на голяма яхта. Всеки ден се събуждаш на ново място, нова държава, нови традиции – чудесна възможност да се потопиш в живота на други народи, да взаимстваш идеи и да се вдъхновиш за нови предизвикателства. През зимата караме ски, а от скоро сме почитатели и на аржентинското танго – диалог между двама души, където мисълта се предава посредством енергия, чувство, ритъм, изящество, преплетени в едно! Много страстен и красив танц, който ни доставя голямо удоволствие и радост.

За какво мечтаете и какво си пожелавате?
Не спирам да мечтая! Сбъдвам желания и веднага формулирам нови предизвикателства. Харесвам мисълта на Елеонор Рузвелт: „Моите мечти нямат граници, защото бъдещето принадлежи на тези, които вярват в красотата на мечтите си!” Пожелавам си още едно детенце, семейна хармония, здраве, професионална удовлетвореност, блясък в очите и красив живот, изпълнен с щастливи моменти!

Йордана Димитрова – „Съвременната жена се бори за мечтите си и уважава себе си!”

Снимки:
1. – 2. Йордана Димитрова – Мисис България 2012 г.
3. – 4. Йордана Димитрова със семейството си.
Фото: © Davidova Studio Photography
5. Йордана Димитрова е управител на „ЕСТО Трейд”.
Фото: © Хайлайф
6. – 11. Йордана Димитрова във фотосесия в рокли на „Romantika Fashion”.
Фото: © Костадин Кръстев – Коко
12. Бизнес-дамата взе участие в официалната церемония „БГ модна икона 2013”.
Фото: © Хайлайф



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing