Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

Романтична класика

Лилия Желева

* Колекции висша мода за сезона от „Ателие Версаче”, „Валентино” и дизайнерите Джамбатиста Вали и Зухаир Мурад.

Пролетният сезон у нас не е от най-слънчевите и топли тази година. Въпреки дъждовете и ниските температури обаче, колекциите за пролет/лято 2014 г. ни пренасят в света на романтиката, приказките и красотата на материите. Представяме ви колекции висша мода от „Ателие Версаче”, „Валентино” и дизайнерите Джамбатиста Вали и Зухаир Мурад.

Акцент в колекцията на Донатела Версаче за „Ателие Версаче” е емблематичната качулка. В желанието си да изведе на преден план силната и властна жена, дизайнерката вплита в моделите секси силует, съблазняващо деколте и бизнес визия. Моделите са свободни, полите драпирани, а якетата са във формата на „доспехи” сякаш да затвъртят непоколебимостта на дамата, която ги носи. Уникално копринено жарсе е осеяно с мрежа от кристали „Сваровски” в комбинация с качулка, извиквайки в съзнанието образа на Ингрид Бергман като Жана д”Арк. Коктейлните рокли на Донателна Версаче са направени от ръчен шев, като в тях са вплетени метални вериги, геометрични фигури на гърба и графични елементи, зашити в кристали. В колекцията има богат избор на цветове – бяло и черно, зелено, лайм, люляк, оранжево, небесно синьо, нежно розово и металическо сиво. Материите са коприна, жарсе, кожа и дантела с огромно колическо мъниста, кристали и камъни по тях. Аксесоарите към моделите в колекцията се ограничават до елегантни обувки с остър връх и тънки токчета.

Романтична класика

Романтична класика

„Петдесет и пет модела за петдесет и пет опери” – констатира журналистът на Style.com Никол Фелпс за колекция пролет/лято 2014 на „Валентино”. Това определено е едно от най-шикозните арт творения за последните години на Мария Грация Чиури и Пиер Паоло Пичиоли. Талантливите дизайнери внасят нещо ново във висшата мода за сезона и са го намерили във вековната традиция на операта. Колекцията изобилства от прекрасни рокли, избродирани с пасажи от ноти и петолиние на „Травиата” на Верди, „Бохеми” на Пучини, „Кармен” на Бизе, също фрагменти от картини, творения на изкуството и митове като Сътворението, Адам и Ева, митологични същества и други. Божествените модели са обвити в златна резба, украсена с хиляди скъпоценни камъни. Интересно са вкарани анималистичните елементи в облеклата, които този сезон са много модерни. В колекцията срещаме глави и силуети на лебеди, змия и паун, изработени от нагънат бронзов тюл, пера – увити около талията на кокетни рокли тип „балерини” или като печат върху самата дреха. Лица на лъвове и слонове са проектирани върху двулицеви палта от кашмир, дори горила и нейното бебе се забелязват сред моделите, втъкани в кожени флорални апликации. Моделите варират от много обемни до свободно падащи по тялото. Материите са много и различни – коприна, тюл, шифон, креп, кашмир, дантелени бродерии, кожа, органза и други. Цветовете са в земни нюанси на охра, зелено и махагон с леки акценти от сиво или златисто. Аксесоари тук също липсват, с изключение на стилните обувки с остър връх тип „Кристиан Лубутен”.

Романтична класика

Романтична класика

Цветна, закачлива, пролетна и изпълнена с настроение колекция ни представя дизайнерът Джамбатиста Вали. Моделите са изпълнени с радост и носят пролетното настроение за нов живот, зеленина и слънчеви дни. Вдъхновен от спонтанността и дългокраките мадами, дизайнерът споделя идеята си за разголени крака, мини рокли и поли в свежи цветове. Облеклата са доста къси, а дългите рокли са с огромна цепка. Повечето модели в горната си част са тип „бюстие” или прекалено затворени – увити около врата. Плисираните поли са акцент в колекцията на Вали, като са заплетени към ханша в закаливи форми на панделка. В моделите присъстват триизмерни флорални апликации, бродерии и мъниста. Силуетите са няколко типа – къси, прилепнали по тялото, рокли и поли тип „русалка” в долната част, както и няколко модела с актуалния от миналия сезон „пеплум”. Материите са коприна, жарсе, сатен. Тоновете са ярки, в унисон с летните емоции и страсти – главен цвят в колекцията е тъмно синьото в допълнение със зелено, бяло, жълто, крем, червено, циклама, пъпеш и други. Аксесоарите са гривни и колие около врата от метална сплав в сребристо, а обувките са с остър връх.

Романтична класика

Романтична класика

Приказна колекция от горски феи, прелестни принцеси и омагьосани красавици ни представя дизайнерът Зухаир Мурад. Няма да крия, че след Ели Сааб това е един от любимите ми дизайнери, не само заради прекрасните модели и уникалните рокли, а и заради огромната доза елегантност, която излъчват моделите му. Флоралните апликации са основен мотив в колекцията, която спокойно може да бъде наречена „приказната градина”. Силуетите са елегантни, прибрани по тялото или свободни и феерични. Сред облеклата виждаме и няколко гащеризона (особено актуални този сезон), както и панталони тип „молив” с висока талия в комбинация с романтични блузи и ризи. Роклите са изключително елегантни, с дълбоки деколтета, прибрани около врата и деликатно загатнати голи рамена. Повечето от моделите в долната част са в стил „русалка” или обвити в обемен кринолин. Ръчни бродерии, безброй пайети и кристали разкриват блясъка, а ситно втъканите цветчета допълват великолепието на колекцията. Цветовете са нежни, романтични и в пастелната гама – камелия, роза, пепел от рози, божур, тинтява, крем, люляк, небесно синьо, слонова кост, както и класическите бяло и черно. Материите са коприна, шифон, сатен, дантела, кафтан. В аксесоарите се открояват нежни колани тип „гръцка богиня” с флорален мотив от листа в златисто, които присъстват във всички модели от колекцията.

Романтична класика

Романтична класика

Романтична класика

 

Снимки:

1. – 2. Модели от колекция висша мода на „Ателие Версаче”, пролет/лято 2014 г.

Фото: © Marcus Tondo / http://www.style.com

3. – 4. Модели от колекция висша мода на „Валентино”, пролет/лято 2014 г.

Фото: © Yannis Vlamos / http://www.style.com

5. – 6. Модели от колекция висша мода на Джамбатиста Вали, пролет/лято 2014 г.

Фото: © Yannis Vlamos / http://www.style.com

7. - 9. Модели от колекция висша мода на Зухаир Мурад, пролет/лято 2014 г.

Фото: © Yannis Vlamos / http://www.style.com

 

Източник: www.style.com

 



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing