Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

БЛЯСЪК, ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ И ЖЕНСТВЕНИ МОДЕЛИ

* Световните модни тенденции за сезон пролет-лято 2016

Диляна Матеева

Модните столици вече представиха тенденциите за сезон пролет-лято 2016 г. на големите имена в модата. По магазините на модните марки могат да се намерят и новите им колекции, затова е време да подготвим пролетно-летния си гардероб.

Подходящи за всички пазарни сегменти – мънистата – на практика присъстват върху цели платове, често дори замаскирайки материята, върху която са приложени. Цветните създават усещане за етнос, например в комбинация с розова рокля с ресни, като при Маниш Арора (Manish Arora). С помощта на мънистата пуловерите на „Белмен” придобиват луксозен блясък, а лазерно изрязаните детайли допълнително привличат погледа към тоалетите на „Аликзандър Маккуин”. Дори аксесоарите за сезон пролет-лято 2016 са изцяло покрити с мъниста. Те могат да бъдат видени при шалове, обувки, маски за лице и дори чорапи.

БЛЯСЪК, ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ И ЖЕНСТВЕНИ МОДЕЛИ

Другият голям хит за сезона са материи, покрити с огромни пайети и мъниста, наподобяващи скъпоценни камъни, които са идеални за сегментите „младежи“ и „контемпорари“, и не само те. Минималистични якета, открояващи се с 3D флорална декорация, подобни на бижута прави, прозрачни поли, смесица от блясък в реалистични цветове и размери изпълват колекциите на редица дизайнери. А аксесоарите изглеждат като бижута, улавяйки светлината в луксозни и ослепителни визии. Спортни козирки с блестящи декорации в бяло и зелено, класически дамски чанти с бляскави жълти камъни, ниски сандали с перлени цветенца – гамата е широка, а изборът – ваш.

БЛЯСЪК, ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ И ЖЕНСТВЕНИ МОДЕЛИ

БЛЯСЪК, ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ И ЖЕНСТВЕНИ МОДЕЛИ

Базирайки се на видяното от модните подиуми на седмиците на модата в Ню Йорк, Лондон, Милано и Париж, може да се обобщи кои са ключовите направления в дамската мода по отношение на актуалните принтове и десени за следващия горещ сезон. Те включват принтове, геометрични форми, райе и каре, преплитайки творчески експерименти с естетиката на околната среда и ярки слогани. В някои колекции се открояват и свежи, ултраженствени флорални мотиви, създаващи една по-изтънчена визия.

БЛЯСЪК, ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ И ЖЕНСТВЕНИ МОДЕЛИ

БЛЯСЪК, ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ И ЖЕНСТВЕНИ МОДЕЛИ

Има тенденции от пролет-лято 2016, които ще прераснат и в ключови направления за 2017-та. Пример за това са органичните пигменти и в частност принтове, вдъхновени от живата природа, които изглеждат нови и усъвършенствани, чрез комбиниране на нотки артистизъм. Десените правят препратки към материали, откривани в естествения свят, дръзки силуети създават форми, наподобяващи листа на растения, а абстрактните щрихи с четката напомнят минерални земни повърхности. Повлияни от работите на майсторите художници, акварелните принтове носят усещане за романтична експресивност в дамската мода.

БЛЯСЪК, ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ И ЖЕНСТВЕНИ МОДЕЛИ

БЛЯСЪК, ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ И ЖЕНСТВЕНИ МОДЕЛИ

В предстоящия сезон предимство се дава на чистите цветове, но абсолютният фаворит е белият цвят. Той може да се види в колекциите на „Филип Лим”, „Зак Поузен”, „Спортмакс”, „Джон Галиано” и „Кристиан Диор”, като последните двама ви представихме по-обстойно в a href="">предния брой на списанието. Чисто белите основи изглеждат свежо, подчертавайки в облеклото ефекта на платно, върху което да се твори. Цъфналите цветя в замазани пастелни нюанси са ключови, но нека не забравяме, че и принтовете от горе до долу и овърсайз елементите ще са на мода. Те се появяват, за да преминат през творчески процес, показан в несъвършени или коригирани слогани, изразите са отрязани в средата на фразата или прекъснати от други изрази, писането на ръка става абстрактно чрез повторения на драскулки или пък надраскани мотиви се използват на мястото на истински думи.

Знаковите за пролет-лято пастелни тонове се завръщат с модерно обновление на традиционните нюанси. Два от a href="">ключовите за топлия сезон на 2016 г. цвята в дамската мода са „сияйна мента“ и „космическо бледолилаво“. Свежият нюанс на шамфъстък и мента придава пастелна яркост на актуалната палитра, като освежава вълнените платове, туида и жакарда. Простичките форми са за предпочитане, за да оставят нюанса да говори сам за себе си. Той е много подходящ за пазарните сегменти „джуниър“ и „контемпорари“. Модерната хладина, която излъчва цветът изглежда чудесно и върху аксесоарите за сезона – обувки, чанти, а дори маникюр. Нюансът „лавандулов прашец“ е обновен за пролет-лято 2016, като му е прибавено огледално покритие, което придава на дрехите едва доловимо футуристично усещане. Изглежда еднакво добре, както на костюм с панталон, така и на рокля и кожени изделия и от памук. Едновременно супер актуален за „джуниър“ и „контемпорари“, този полиран нюанс на бледолилавото доказва многостранността си, като изглежда ултра модерно и върху изискани дамски аксесоари – слънчеви очила, дамски чанти, бижута.

Сред модерните за сезона пастелни и наситени цветове се открояват и две неутрални цветни насоки. Това са бледите, но елегантни „кварцово сиво“ и цвят „стрида“, които предлагат разнообразие от нюанси за пролетно-летните колекции. Мекото, едва доловимо „кварцово сиво“, се очертава като ключов неутрален нюанс за следващия пролетно-летен сезон. Семплите рокли на „Фенди” изглеждат романтично в прозрачни материи, докато обувките с висока платформа на „Александър Уанг” придават модерност. „Кристиан Диор” пък показва нова интерпретация на винтидж визия, добавяйки лъскави плисета на миди пола. Цветът, също като пайетите и мънистата, актуални за в топлия сезон на 2016 г., е идеален за сегментите „контемпорари“ и „младежи“, тъй като придава чистота и шик излъчване на облеклата и аксесоарите. „Роберто Кавали” е избрал етническа елегантност с пискюли и мъниста, докато Parkchoonmoo смесва мат и блясък върху чифт отворени боти. Лъскавите панталони на Thakoon придават осезаема лукс.

БЛЯСЪК, ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ И ЖЕНСТВЕНИ МОДЕЛИ

БЛЯСЪК, ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ И ЖЕНСТВЕНИ МОДЕЛИ

БЛЯСЪК, ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ И ЖЕНСТВЕНИ МОДЕЛИ

БЛЯСЪК, ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ И ЖЕНСТВЕНИ МОДЕЛИ

От друга страна цветът „Стрида“ резонира с блясъка на 40-те години на 20 век, добавяйки женствен завършек към модните продукти. Костюмът „Мълбъри” в два тона на цвят „стрида“ изглежда лятно и елегантно. „Карън Уолкът” пък предлага дамска кожена чанта, придаваща на притежателката си осезаемо усещане за шик. „Кристофър Кейн” експериментира, комбинирайки жарсе и коприна, докато свободните ленени панталони на Organic by John Patrick създават усещане за липса на каквото и да е усилие. При „Миу Миу” от еластична кожа в цвят „стрида“ са изработени красиви дамски ботуши до коляното в същия тон.

БЛЯСЪК, ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ И ЖЕНСТВЕНИ МОДЕЛИ

БЛЯСЪК, ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ И ЖЕНСТВЕНИ МОДЕЛИ

БЛЯСЪК, ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ И ЖЕНСТВЕНИ МОДЕЛИ

В пълен контраст със знаковите за сезона пастелни и неутрални тонове, наситените тъмни летни цветове предлагат изискана цветова алтернатива. Двата нюанса – „гроздов сок“ и „бръмбарово зелено“, са ключови тъмни нюанси. Цветът „Гроздов сок“ подхожда, както на ваканционни, така и на ежедневни тоалети. Mary Katrantzon, Emilio de la Morena и House of Holland вече са използвали този наситено лилав цвят с червеникави оттенъци в свои модели. Този нюанс също е много подходящ за разделите „Младежи“ и „Контемпорари“. Може да го видите върху шапки, слънчеви очила, обеци и редица други аксесоари. „Бръмбарово зеленото“ е наситен зелен нюанс, подходящ за прилагане върху меки кожени текстури, гланцирани повърхности, както и върху връхно облекло. Подходящ за всички пазарни сегменти, цветът е един от най-модерните за горещия сезон на тази година.

БЛЯСЪК, ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ И ЖЕНСТВЕНИ МОДЕЛИ

БЛЯСЪК, ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ И ЖЕНСТВЕНИ МОДЕЛИ

БЛЯСЪК, ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ И ЖЕНСТВЕНИ МОДЕЛИ

Отличителна черта на този сезон е носталгията по времето на царуването на кралица Виктория. Обемни ръкави, луксозни материи, слоести къдрици и флорални щампи могат да се видят в шоата на JW Anderson, „Ердем”, „Аликзандър Маккуин” и „Фенди”. Що се отнася до последната модна къща, Карл Лагерфелд в характерния си стил, е свързал миналото с настоящето и е получил образи, достойни за офиса и модния подиум.

БЛЯСЪК, ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ И ЖЕНСТВЕНИ МОДЕЛИ

БЛЯСЪК, ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ И ЖЕНСТВЕНИ МОДЕЛИ

БЛЯСЪК, ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ И ЖЕНСТВЕНИ МОДЕЛИ

Квадратното деколте придава строга и шик визия без да са необходими разголени дрехи. Дизайнерите го съчетават с прекрасни флорални мотиви и широки ръкави. А те са една от най-интересните тенденции за пролет-лято 2016. „Луи Вюитон”, „Ели Сааб” и „Кристоф Люмер” направиха нова интерпретация, докато „Симон Роша”, „Ердем” и J. W. Anderson заложиха на дългите ръкави.

БЛЯСЪК, ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ И ЖЕНСТВЕНИ МОДЕЛИ

Altuzara, „Бос” и Celine дадоха нов живот на класическите плисета на полите, връхните дрехи и роклите. Те се появиха и при „Жил Сандер” и “Ланвен”, за да докажат ценността на фините тъкани.

БЛЯСЪК, ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ И ЖЕНСТВЕНИ МОДЕЛИ

В Ню Йорк дизайнерите които заложиха на откритите рамене бяха „Проенца Шулър”, „Живанши”, „Джейсън Ву и „Дерек Лем”, а в Лондон – Natasha Zinko, Peter Pilotto и „Темпърли Лондон”. В Париж и Милано много дизайнери също представиха дрехи с открити рамене.

Определено една от най-популярните нови тенденции за Пролет-Лято 2016 в седмицата на модата в Ню Йорк и Лондон са мрежестите елементи. „Александър Уанг”, „Марчеса”, Creatures of the Wind, Cushineet Ochs, „Пол смит”, „Бърбъри Прорсум”, „Симон Роша” и Pringle of Scotland използваха много мрежести елементи в блузи, фланелки, рокли и поли.

По време на най-голямото модно събитие в Париж тази година панделката зае почетно място. Тя беше част от колекциите на „Ланвен”, Maison Margiela, „Роша” и „Хлое”. Тя е изключително женствен и симпатичен аксесоар, така че няма да сбъркате, ако украсите облеклото си с панделка.

Снимки:
1. – 2. Модели с мъниста и камъни.
Фото: http://beauty.fashion.bg/article/10105/34/
3. – 5. Актуални в моделите за сезона са каретата, слоганите и акварелите.
Фото: http://lazara.bg/moda-stil/tendencii/moda-lqto-2016/ ; http://beauty.fashion.bg/article/11981/34/
6. Белият цвят е един от най-актуалните за сезона.
Фото: http://lazara.bg/moda-stil/tendencii/moda-lqto-2016/
7. – 8. Атрактивните тонове на сияйна мента и космическо бледолилаво.
Фото: http://beauty.fashion.bg/article/10197/34/
9. Кварцово сивото също е много актуално.
10. Модел в цвят „стрида”
Фото: http://beauty.fashion.bg/article/10892/34
11. – 12. Секси цвят „гроздов сок”
13. Бръмбарово зелено
Фото: http://lazara.bg/moda-stil/tendencii/moda-lqto-2016/ ; http://beauty.fashion.bg/article/10880/34
14. – 15. Викториански стил
Фото: http://woman.hotnews.bg/n/ ; http://lazara.bg/moda-stil/tendencii/moda-lqto-2016/
16. – 18. Дизайнерите съчетават квадратното деколте с флорални мотиви и широки ръкави.
Фото: http://woman.hotnews.bg
19. Драпериите и гънките също са актуални за сезона.
Фото: http://lazara.bg/moda-stil/tendencii/moda-lqto-2016/
20. В Ню Йорк дизайнерите залагат на откритите рамене.
Фото: http://woman.hotnews.bg/n
21. Особено актуални за пролет-лято 2016 са мрежестите материи.
Фото: http://lazara.bg/moda-stil/tendencii/moda-lqto-2016/
22. Панделката е един от най-актуалните аксесоари за сезона.
Фото: http://woman.hotnews.bg/n/
Източници: http://lazara.bg/moda-stil/ ; http://www.hrisskas.com , www.fashion.bg; http://woman.hotnews.bg ; http://www.harpersbazaar.com ; https://www.pinterest.com/



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing