Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

ЗАВЛАДЯВАЩИ НАРОДНИ ОБИЧАИ, ПЕСНИ И ТАНЦИ ЗАВЗЕХА ЮЖНИЯ ПАРК

*Фондация „Наследство в бъдещето“ показа фолклора на България в София

Силвия Тодорова

Фолклор от цяла България беше показан в Южния парк по време на Дните на Българския фолклор в София от 22 до 25 септември. По покана на главния организатор Симеон Караколев, председател на фондация „Наследство в бъдещето“, гости на столицата бяха едни от най-добрите ансамбли в България и изтъкнати индивидуални изпълнители. Събитието се организира в партньорство със Столична община и „Артекс Инженеринг“ и започна с кампанията „Нашият дом е България“ в Деня на Независимостта, когато за по-малко от пет часа бяха раздадени 13 000 знамена, изработени от големия Роженски трибагреник. Дните на българския фолклор в София, също както и другите събития на фондация „Наследство в бъдещето“, имаше за цел да се превърне в символ на единение и родолюбие!

Завладяващи народни обичаи, песни и танци завзеха Южния парк

В четири дни „България гостува на столицата“ и на сцената беше показано изключителното богатство и разнообразие на българския фолклор от седемте основни области. Празничен концерт на 25 септември с участието на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” Плевен, Соня Чакърова и Христо Косашки закри Дните на българския фолклор в София. Третата фолклорна вечер в концерта участваха Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа” и изпълнителите – Галина Дурмушлийска, Калинка Згурова и Ивелина Колева, която извън сценария за удоволствие на публиката, пя на сцената и заедно със сестра си Преслава. Същия ден Горан Брегович, който беше за кратко в София, уважи събитието като гост по покана на Симеон Караколев. Във втория вечерен концерт участваха Професионален фолклорен ансамбъл „Граовска младост”, Сорина Богомилова и Димитър Лукарски, както и Фолклорен ансамбъл „Тракия”, Ваня Вълкова и Тодор Кожухаров. Първата вечер на сцената се изявиха фолклорен ансамбъл „Пирин”, Володя Стоянов, Стойка Германова и Фолклорен ансамбъл „Родопа” с Нели Андреева и Димитър Керемедчиев.

Завладяващи народни обичаи, песни и танци завзеха Южния парк

Във фестивалната програма през четирите дни самодейни състави от цялата страна представиха фолклорното богатство от региона си, а най-добрите от тях бяха отличени от компетентно жури в състав: проф. Румяна Цинцарска – етномузиколог, Кирил Апостолов – хореограф на ансамбъл „Пирин“ и Марек Дяков – композитор и диригент на ансамбъл „Гоце Делчев“. Наградените участници са обявени на сайта на събитието: http://folklornidni.bg/. Всеки ден се организираха атрактивни надигравания и открити уроци по народни танци с Асен Павлов, Ансамбъл „Чинари” и музикална формация „Приятели“, както и ревюта на автентични народни носии, част от колекциите на Елка и Ангел Низамски и Илиян Костадинов.

Завладяващи народни обичаи, песни и танци завзеха Южния парк

В рамките на „Дни на българския фолклор в София” фондация „Наследство в бъдещето“, съвместно с фондация „Изиарт", организираха и атрактивни творчески детски ателиета, посветени на българските традиции и обичаи. Интересът към детската творителница беше изключително силен и всеки ден децата се включваха в инициативите безплатно, като за спомен си взимаха изработените от самите тях предмети: макети на носии и на предмети от тракийското съкровище, кукерски маски, икони, надписи на глаголица, изделия от плъсти и красиви хартиени цветя в бяло, зелено, червено.

Завладяващи народни обичаи, песни и танци завзеха Южния парк

Национален Земеделски музей, София, който през 2016 г. отбелязва 60 години, представи изложба във връзка с международната година на бобовите култури. В кулинарната зона всепризнатият майстор – Пашата, всеки ден биеше масло и сирене, а баби от различни краища на страната приготвяха специфични български вкусотии: хлябове, солени и сладки питки, клинове, пататници, ялова баница от Разлог, мекици, домашна лютеница и много други.

Завладяващи народни обичаи, песни и танци завзеха Южния парк

Интересни занаятчийски изделия и демонстрации показваше Митко Минев от "Липа арт", а в Сапунената работилница се предлагаше 100% натурална ръчно приготвена козметика. Работилница „Родолюбие“ и абаджията Андрей Тодоров, представяше уникални реставрирани и запазени автентични български носии, рисувани и тъкани кувиори за украса и др. Всеки ден на голямата поляна в Южния парк по време на Дните на българския фолклор в София се виеха народни хора.

Завладяващи народни обичаи, песни и танци завзеха Южния парк

Завладяващи народни обичаи, песни и танци завзеха Южния парк

Снимки:
1. – 5. Aвтентични народни носии, част от колекциите на Елка и Ангел Низамски и Илиян Костадинов.
6. – 7. Ансамбъл „Родопа“
Фото: © Хайлайф



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing