Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

НИКИ КЪНЧЕВ ИЛИ ЖАРГОНЪТ В МОДАТА

Проф. д.н. Любомир Стойков

Прочутият наш телевизионен водещ и журналист Ники Кънчев е не само истински комуникационен феномен, но и явление от културен, лайфстайл и естетически характер. Много са факторите, които влияят върху неговия стил на обличане: поп- и рок-музиката, модният дизайн, телевизионните стандарти за визията на водещия, спортните увлечения и пристрастия, та даже и ъндърграундът. Като лице и модератор на едни от най-успешните риалити формати, Ники Кънчев е популярен с имиджа си на стилен и модерен мъж, облечен според най-новите модни и лайфстайл тенденции. Той е безупречен, въздействащ, ултимативно елегантен и като цяло в синхрон с концепциите на неговите стилисти, които пък на свой ред се съобразяват с тематиката и насочеността на съответното телевизионно шоу, с изисквания на режисьори и продуценти и не на последно място с очакванията на публиката. В този смисъл облеклото на харизматичния телевизионен водещ е и вид сценичен костюм, какъвто всеки актьор в театъра или в киното носи, заради съответната роля. Тук нещата като цяло са ясни – Ники Кънчев действително олицетворява модерната представа за елегантен и успял мъж, пък макар и с облекло, което неизбежно издава дискретното брандиране, рекламните послания и маркетинговите цели и очаквания.

НИКИ КЪНЧЕВ ИЛИ ЖАРГОНЪТ В МОДАТА

Още по-добре е, че Ники Кънчев не остава на нивото на препоръките и грижите на стилисти и лайфстайл специалисти, а има и собствен, оригинален и категорично въздействащ стил. Един стил, който е благородна сплав от функционално и спортно, или полуспортно облекло, от една страна, и подкупващите с невинната си небрежност дрехи и аксесоари, от друга страна. Традиционното и познато още от времето на соца клише за такъв тип маниер на обличане е „спортно-елегантна външност“. Чрез новата модна лексика, обаче, по-скоро може да говорим за „концептуално небрежен стил“, “небрежна изисканост“, или „жаргон в модата“. Ники Кънчев олицетворява този тренд, тази постмодерна насоченост в стила на звездите, защото отлично владее сленга на облеклото.

НИКИ КЪНЧЕВ ИЛИ ЖАРГОНЪТ В МОДАТА

Сред погрешно схващащите посланието на приза „БГ модна икона“, връчван всяка година на най-стилните и успели българи, е и заблудата, че с тази награда се удостояват само добре костюмираните господа и дамите, които най-често носят скъпи и официални рокли. Обстоятелството, че Ники Кънчев бе награден напълно заслужено с отличието „БГ модна икона“ е признание и за неформалния му, но адекватен външен вид, и за оригиналния, и често пъти наистина смел и провокиращ стил. Повече за отношението му към модата, лайфстайла, стилистите, дизайнерите и любимите му брандове ще научим от самия него.

НИКИ КЪНЧЕВ ИЛИ ЖАРГОНЪТ В МОДАТА

Как ще коментирате това, че сте удостоен с приза БГ Модна икона 2017 на Академията за мода?
Това е донякъде супер неочаквана чест и признание за мен, и в същото време очаквано. Аз съм човек и личност, която разчита преди всичко на това, което говори и внушава. Поне в съзнанието ми действието е първо, преди всичко останало. С годините и натрупването на телевизионен опит осъзнавам все повече, че „наистина на ефир по дрехите посрещат и по акъла изпращат“. Първото впечатление, първата визуална среща със зрителите са много важни. Те дават тон за песен на цялото предаване. Ако съм в топ форма външно и излъчвам самоувереност, това преминава и в самите ми действия. Затова дрехите, сетовете, които обличам, начинът по който изглеждам е специален бонус към моето екранно и житейско поведение.

НИКИ КЪНЧЕВ ИЛИ ЖАРГОНЪТ В МОДАТА

Кой е оказал най-силно въздействие върху стила Ви на обличане?
Самата мода. Тенденциите. Приятелите с вкус. Във “Вип Брадър” се оставям в ръцете на стилистката Августина Маркова-Тути, нейната асистентка Денислава Крумова и целия им екип. Много вярно око за тези неща има и продуцентът Радо Тушев. В къщи Даниела подбира често сетовете ми, а отскоро и дъщеря ми Мари София започна да дизайничари! Има стил за нещата, определено!

НИКИ КЪНЧЕВ ИЛИ ЖАРГОНЪТ В МОДАТА

Кои са любимите Ви модни марки (чужди и български) и защо?
От световните съм фен на „Армани“ и „Томи Хилфигер“, както и на някои по-спортно ориентирани дизейнери. В България от старта на “Стани богат" преди повече от 18 години искам от далечината на времето да благодаря на господин Тасос Петкос и неговата марка "Мануел", който първи видя моя и на предаването потенциал. После работих дълго и успешно с "Дзеня", "Ролман" и Веско Йорданов, "Теодор". Сега съм в прегръдките на "Десизо Монни". Много съм доволен от сетовете им. За обувките от няколко години искам специално да благодаря на "Чезаре Пачоти" и на Юлияна Дончева, която представя знаменитата италианската марка в България с много пламък и страст.

НИКИ КЪНЧЕВ ИЛИ ЖАРГОНЪТ В МОДАТА

Как решавате с какво да се облечете?
Решавам според случая. На рождени дни и промоции сакото е задължително в моя репертоар. То е уважение към човека, който ме е поканил. Някои път, когато отивам на представяне на нов хит или видеоклип, нарочно слагам суичър и изненадвам останалите, защото шоубизнесът си има свои закони. В предаванията сетовете ми се правят от Тути, Дени и сие.

НИКИ КЪНЧЕВ ИЛИ ЖАРГОНЪТ В МОДАТА

Допускали ли сте гафове с облеклото си и кога?
В една и съща вечер, минути преди старта на лайфа, не можахме да намерим черния ми колан, след секунди видяхме, че и чорапите ми ги няма... Имаше някаква мистерия в гримьорната, бяхме на ръба, но бързо намерихме решение.

НИКИ КЪНЧЕВ ИЛИ ЖАРГОНЪТ В МОДАТА

Как бихте характеризирали своя личен стил на обличане?
Категорично: спортно-елегантен. Това съм аз – Ники Кънчев.

В какво се проявява кичът в модата? Кога човек може да стане смешен с външността си?
Кичът е начин да привлечеш вниманието към себе си. Някакъв вид провокация към останалите. Това е определение за тези, които разбират какво е кич. За останалите, които са обути с чорапи и сандали – не знам, те си живеят в техния свят...

НИКИ КЪНЧЕВ ИЛИ ЖАРГОНЪТ В МОДАТА

Стилът на кои световни знаменитости (от сферата на киното, спорта, поп-музката и др.) Ви прави най-силно впечатление и защо?
Обичам стила на Ерос Рамацоти, въобще италианския начин на обличане. В живите предавания при мен доста добре облачени идват Кристина Патрашкова, Кали. Много свежи са Петканови – и Алекс и Дани. Кулагин е топ откъм обличане...

НИКИ КЪНЧЕВ ИЛИ ЖАРГОНЪТ В МОДАТА

НИКИ КЪНЧЕВ ИЛИ ЖАРГОНЪТ В МОДАТА

НИКИ КЪНЧЕВ ИЛИ ЖАРГОНЪТ В МОДАТА

Снимки:
1. Ники Кънчев със статуетката „БГ модна икона“.
Фото: © Иван Коловос / Академия за мода
2. Проф. Любомир Стойков, Габриела Колева, Ники Кънчев и Любен Дилов-син.
Фото: © Иван Коловос / Академия за мода
3. Проф. Любомир Стойков и Ники Кънчев.
Фото: © Антон Марков / Академия за мода
4. – 8. Стилът на Ники Кънчев.
9. Ники Кънчев заедно с Александра и Даниел Петканови.
10. Ники Кънчев заедно с изпълнителя Тото.
Фото: Личен архив на Ники Кънчев
11. Ники Кънчев и проф. Любомир Стойков на премиерата на „Алманах на българската мода 2003-2004“ – месец декември 2003 г.
Фото: © От игла до конец
12. Ники Кънчев олицетворява жаргона в модата.
Фото: в. „24 часа“



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing