Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 111

БЕЗ КАТЕГОРИЧНИ ТЕНДЕНЦИИ В БУЛЧИНСКАТА МОДА

*Колекции пролет 2020 на „Виктор и Ролф“, „Оскар де ла Рента“ и Вера Уанг

Ивана Стоянова

Съществуват ли тенденции за световните брандове в булчинската мода или всеки я интерпретира чрез креативни и новаторски идеи? Много от дизайнерите, които правят висша мода, биха казали, че са надраснали „модерното“, което може да се срещне навсякъде – като 2 в 1 рокли със свалящи се поли или ръкави. Освен това все повече булки купуват по няколко тоалета за сватбения си ден, според това как ще се чувстват удобно в различните етапи от него, в този смисъл няма точно определена визия, към която дизайнерите да се стремят. Паралелно с това, творците, които създават ready-to-wear и булчинска мода, започват да разрушават стените между двата свята, като черпят вдъхновение за сватбени облекла от ежедневния стил и обратното.

60-тата сватбена колекция на Вера Уанг носи точно тези нестандартни за булчинската мода черти. Дизайнерката влага много ръчен труд, защото се стреми творенията й да изглеждат различно от всеки един ъгъл, като прилага 360 градусов подход към тях. Асиметрията, както и различните цветови гами, са в основата на юбилейната колекция пролет 2020 на Вера Уанг. Характерни са големи ръчно изработени рози, при някои рокли разположени на раменете, при други на бедрата или кръста. Голи гърбове, V-образни деколтета, А-линия и многопластовост също са основни за колекцията. Цветовете са меки и неутрални пастелени нюанси на розово, зелено, синьо, кафяво, прасковено и различни разновидности на бялото. Дори и привидно най-семплите предложения на марката имат ярък акцент, постигнат чрез асиметрия, пришиване на детайли и цветови контраст. Самата Вера Уанг споделя, че използва много цветове при булчинските си колекции и почти никога за ready-to-wear. Дизайнерката определя това като „странно“, но може би точно това търси модерната булка.

БЕЗ КАТЕГОРИЧНИ ТЕНДЕНЦИИ В БУЛЧИНСКАТА МОДА

БЕЗ КАТЕГОРИЧНИ ТЕНДЕНЦИИ В БУЛЧИНСКАТА МОДА

БЕЗ КАТЕГОРИЧНИ ТЕНДЕНЦИИ В БУЛЧИНСКАТА МОДА

БЕЗ КАТЕГОРИЧНИ ТЕНДЕНЦИИ В БУЛЧИНСКАТА МОДА

По-скоро не-булчинска мода може да служи като определение за новата сватбена колекция на Виктор Харстинг и Ролф Шоерен. Типично в стила на екстравагантните и креативни модни експериментатори, част от новите им предложения са далеч от общоприетата булчинска мода. Панталони, гащеризони, костюми, мини рокли, асиметрични поли са по-подходящи за балове, коктейли или партита. В контекста на сватбата тези творения на „Виктор и Ролф“ се вписват в атмосферата на репетицията, приема, дори медения месец. Асиметрия при полите, гигантски флорални апликации и кристални украшения също са характерни за колекцията. Цветово присъства само бялото в различните си варианти.

Нетипично за дизайнерите, фокусът е изместен върху по-чисти силуети с архитектурни детайли. Въпреки това, права линия, А-линия, силует „принцеса“ и „русалка“, обем и минимализъм са част от букета предложения за пролет 2020. Последната колекция на „Виктор и Ролф“ е подходяща както за булките, които търсят нещо класическо, но все пак голямо, така и за тези, които биха заложили на нещо по-съвременно и същевременно семпло.

БЕЗ КАТЕГОРИЧНИ ТЕНДЕНЦИИ В БУЛЧИНСКАТА МОДА

БЕЗ КАТЕГОРИЧНИ ТЕНДЕНЦИИ В БУЛЧИНСКАТА МОДА

БЕЗ КАТЕГОРИЧНИ ТЕНДЕНЦИИ В БУЛЧИНСКАТА МОДА

БЕЗ КАТЕГОРИЧНИ ТЕНДЕНЦИИ В БУЛЧИНСКАТА МОДА

Първата сватбена визия на Лаура Ким и Фернандо Гарсия за сезона е мини рокля, като подобна такава присъства в колекции пролет 2019 и есен 2019 на „Оскар де ла Рента“. Това е един от примерите за заличаване на различията между булчинската мода и ready-to-wear. Въпреки че брандът се придържа към класическите цветова в сватбените облекла, освен мини роклите, в линията присъства и гащеризонът, като част от по-съвременното виждане на дизайнерите. А-силуетът преобладава при дългите рокли от колекцията, а при деколтетата има различни варианти на V-образни, сърцевидни, тип лодка и др. Асиметрия, многопластовост, цепки, 3D флорални елементи, пера и дантелени апликации също са част от виждането на Лаура Ким и Фернандо Гарсия за сезон пролет 2020. Основен акцент в колекцията на „Оскар де ла Рента“ обаче е XXL панделката. Главният стремеж при бранда е дрехите да са удобни и носими, като независимо от обема на роклята, тя е лека и феерична. По думи самия Гарсия – едната от тях тежи по-малко от килограм.

Въпреки че тенденциите в булчинската мода стават все по-неясно очертани и дизайнерите залагат предимно на нестандартното, всеки сезон има нещо отличително. Един от последните ярки примери в тази насока е роклята „Живанши“ на Мегън Маркъл, която вдъхновява модните брандове да създават обемни тоалети, но възможно най-леки и удобни за носене.

БЕЗ КАТЕГОРИЧНИ ТЕНДЕНЦИИ В БУЛЧИНСКАТА МОДА

БЕЗ КАТЕГОРИЧНИ ТЕНДЕНЦИИ В БУЛЧИНСКАТА МОДА

БЕЗ КАТЕГОРИЧНИ ТЕНДЕНЦИИ В БУЛЧИНСКАТА МОДА

БЕЗ КАТЕГОРИЧНИ ТЕНДЕНЦИИ В БУЛЧИНСКАТА МОДА

Снимки:
1. – 5. Булчинска колекция пролет 2020 на Вера Уанг.
Фото: Courtesy of Vera Wang
6. – 10. Булчинска колекция пролет 2020 на „Виктор и Ролф“.
Фото: Marijke Aerden; Courtesy of Viktor & Rolf
11. – 15. Булчинска колекция пролет 2020 на „Оскар де ла Рента“.
Фото: Courtesy of Oscar de la Renta

Източници:
https://www.vogue.com/fashion-shows/bridal-spring-2020/vera-wang
https://www.vogue.com/article/spring-2020-bridal-fashion-week-trends
https://www.vogue.com/fashion-shows/bridal-spring-2020/viktor-rolf
https://www.vogue.com/fashion-shows/bridal-spring-2020/oscar-de-la-rentaДобави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Рокли