Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

РЕЗОРТ 2020: В ДУХА НА НОВОТО НАЧАЛО

Ема Стоянова

В динамичния свят на модата рядко има константи – гигантите в индустрията са в постоянно търсене на по-големи и по-смели идеи, а да следиш развитието в модните трендове е сравнимо с работа на пълен работен ден. Едно е сигурно – модният календар не прави изключение. Макар и мнозина да си спомнят дните, в които Пролет/Лято и Есен/Зима бяха единствените сезони на модната сцена, малцина могат да отрекат, че във времето ни на неистова консумация и растящо влияние на социалните медии, дизайнерите трябва да правят все повече и повече, за да поддържат интереса на публиката.

И тук се намесва резорт (resort) – пре-колекцията, която идва след разпродажбата на колекциите от сезон Есен/Зима, но преди тези от Пролет/Лято да бъдат пуснати за продажба по магaзините. За тези които прекарват ваканцията си под слънцето на Средиземно море, бягат от летните жеги сред възвишенията на Аспен, или пък просто искат още – резорт предлага по нещо за всеки.

„Версаче“ и Дивият Запад: Без граници и бариери
За резорт колекцията си тази година, „Версаче“ заложи на Американския запад, необуздания дух и безстрашната женственост на „родео кралиците“. Колекцията представлява и отражение на самата Донатела Версаче, която въплъщава именно тези силни качества, на които лейбълът често залага.

Митологията на Дивия Запад също е била една от големите страсти на покойния Джани Версаче, чиито оригинален подпис бе трансформиран в ново лого за бранда и има силно присъствие в колекцията. Отпечатъкът си са оставили и колекцията на Джани от 1992 година, както и структурираните силуети на 80-те. Но тук няма място за носталгия – както дизайнерката сама казва, „модата не познава граници или бариери”. С тазгодишната си резорт колекция „Версаче“ показва именно това – смели принтове, контрастни силуети и материи, и разбира се, покоряване на нови територии.

РЕЗОРТ 2020: В ДУХЪТ НА НОВОТО НАЧАЛО

РЕЗОРТ 2020: В ДУХЪТ НА НОВОТО НАЧАЛО

РЕЗОРТ 2020: В ДУХЪТ НА НОВОТО НАЧАЛО

„Миу Миу“ и конната езда: Да си играеш с консерватизма
Несъмнено първото нещо в колекцията на „Миу Миу“ за Резорт 2020, което привлече публичното внимание е локацията, на която беше представена. Въпросното шоу се проведе на Hippodrome d’Auteuil – писта за конни надбягвания, намираща се в Париж и датираща от 1873 г. Макар и пистата несъмнено да е „инстаграмъбъл“, Миуча Прада даде още една причина за избора си на локация. Тя обясни, че счита конната езда за консервативен спорт и, имайки предвид чувствителността й към сегашната политическа ситуация, иска да адресира темата за консерватизма.

„Ако трябва да кажа нещо, ще бъде за това да си играеш с консерватизма, с блясък и забавление.“ Това и направи „Миу Миу“ за Резорт 2020 – представи класически елементи вдъхновени от конната езда, като блейзъри с двойно закопчаване и къси панталонки с висока талия, разчупвайки ги с високи платформи, енергични цветове и много, много (много) шапки. Едно е сигурно – „класическо“ не винаги означава „скучно“.

РЕЗОРТ 2020: В ДУХЪТ НА НОВОТО НАЧАЛО

РЕЗОРТ 2020: В ДУХЪТ НА НОВОТО НАЧАЛО

РЕЗОРТ 2020: В ДУХЪТ НА НОВОТО НАЧАЛО

„Нина Ричи“ и минимализмът: За новите посоки
Седмица преди началото на сезон Пролет 2019, „Нина Ричи“ обяви назначаването на Рушеми Ботер и Лизи Херебрюг за водещи в творческия отдел на бранда. Почти година по-късно, отпечатъкът на младите дизайнери върху лицето на лейбълът е повече от осезаем. Влиянието им е видно дори в шоурумът на „Нина Ричи“ на „Авеню Монтен“, където сред аранжименти от диви цветя и винтидж мебели, Ботер и Херебрюг са поставили фигурки на Костенурките Нинджа и Баз „Светлинна Година“.

И все пак, тези закачливи промени, както и новите посоки, в които отвеждат дизайна на бранда, излъчват топлота и вдъхват чувството за нов живот. Минималистичният подход и 360-градусовите ъгли характерни за дизайнерите са запазени, но нарастващият им опит в дамското облекло допринася за елегантността и подвижността на колекцията. Безспорната експлозия от цветове, лекотата на архитектурните форми и новият свеж поглед върху идеята за „женственост“ са само някои от изненадите от „Нина Ричи“ за Резорт 2020 – и нямаме търпение за още.

РЕЗОРТ 2020: В ДУХЪТ НА НОВОТО НАЧАЛО

РЕЗОРТ 2020: В ДУХЪТ НА НОВОТО НАЧАЛО

РЕЗОРТ 2020: В ДУХЪТ НА НОВОТО НАЧАЛО

Резорт 2020: Духът на новото начало
Какво е една ваканция, ако не ново начало? Време за почивка, за преосмисляне, за промяна. През 2020-та резорт ни даде точно това – възможност да изследваме непознати територии, да дадем нов живот на традиционното, да тръгнем в различни и смели посоки – без граници и бариери. Да избягаме от монотонното и да си припомним да сме безстрашни, дръзки и цветни – както в модата, така и във всичко останало. И въпреки многото отговорности, да знаем кога да направим стъпка назад за преосмисляне. Все пак, в живота, както и в модата, рядко има константи.

Снимки:
1. – 3. Резорт колекция 2020 на „Версаче“.
Фото: Courtesy of Versace
4. – 6. Резорт колекция 2020 на „Миу Миу“.
Фото: Alessandro Lucioni / Gorunway.com
7. – 9. Резорт колекция 2020 на „Нина Ричи“.
Фото: Courtesy of Nina Ricci

Източници:
1. https://www.highsnobiety.com/2017/05/22/why-are-resort-cruise-pre-collections-important/?fbclid=IwAR2aPsGxzyFOCcGcN0ZVricC_aNYbBl-tLIlAwh2gBGwYuJVywYzZ955JAI
2. https://www.vogue.com/fashion-shows/resort-2020



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing