Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА: "ОБЛЕКЛОТО НА БЪДЕЩЕТО ЩЕ ИМА НОВИ ФУНКЦИИ"

Силвия Тодорова

Александра Петрова e завършила гимназия със специалност „Моделиране и конструиране на облекло“ в гр. Перник, бакалавър е по „Мода“ в Национална художествена академия и е завършила „Сценография и костюм“ в Академия за изящни изкуства във Венеция по програмата Еразъм. В момента Александра следва магистратура „Костюмография“ в Националната художествена академия и работи по дипломната си работа – проектиране на костюмите и изграждане на образите от комедията на Уилям Шекспир – „Както ви харесва”.

За нея проф. Любомир Стойков (един от преподавателите й в НХА) твърди: „Александра Петрова е представителка на онези впечатляващи модни творци от новата генерация, които съединяват в себе си качества и добродетели като оригинално мислене, богата информираност, креативна смелост, любов към труда и безотказна последователност. В нейния характер и стил ми допадат единството и разнообразието на идеи, жанрове и похвати. Тя е еднакво добра и в раждането на формата и оптичната конфигурация, и в надеждното конструиране...“. Талантливата млада дизайнерка създава облекло, подходящо за специални случаи и за сцена. Тя е изкушена както от дамската, така и от мъжката мода. Харесва й да прави дрехи за мъже и смята, че с тях предизвикателството е по-голямо, тъй като „мъжете са много взискателни и обръщат голямо внимание на детайлите“. Както Александра сама уточнява, тя създава облекло, което подчертава тялото, а не го крие, стреми се чрез дрехата дори да „подобри” (когато е необходимо) очертанията на телосложението.

Александра от дете се впечатлява от материи, форми, цветове и започва да се занимава с мода, като експериментира със собственото си облекло. За своя личен стил тя споделя, че винаги носи часовник и обича да влиза в различни роли, според настроението си – един ден да е облечена като разбойник, на другия – като нежна дама. За нейния дизайнерски стил са характерни геометричните форми и съчетаването на цветове с материи и материали за получаване на балансирани визии с нежен и в същото време агресивен вид. Облеклата на Александра Петрова са предназначени за смелите дами, които свободно заявяват собствен стил и непокорен дух чрез облеклото си. Вдъхновение да твори, самата Александра намира в желанието за просперитет и това, че всеки следващ неин проект се получава по-добър и по-завършен от предишния. Затова и като творец тя мечтае най-вече за много добри възможности.

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА:

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА:

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА:

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА:

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА:

Нейните модни изяви до момента включват участията й в някои от престижните събития на Академията за мода. По покана лично от проф. Любомир Стойков Александра Петрова представи самостоятелна официална дамска колекция по време на ревю-спектакъла „БГ модна икона 2018“. Творенията на младата дизайнерка за събитието включваха елегантни, женствени рокли, заредени с бунтарски дух, спокойствие и агресия, скрити заедно под волани от органза, тафта и дантела. За строгите силуети и статични форми Александра е избрала фин и мек неопрен, умело декориран с кристали, а закачливите пластове от тюл и шифон е съчетала с кожа и стоманени шипове, като израз на естетизирана войнственост.

Сред престижните изяви на дизайнерката е и участието й в “Нощта на изкуствата” към „Академия ди беле арти ди Венеция“ (Accademia di Belle Arti di Venezia), по време на венецианското биенале през 2015-та година. В продължение на няколко години тя е и дизайнер на сценичните костюми за откриването на международния фестивал, защитен от ЮНЕСКО – „Сурва” в нейния роден град Перник. Там взима участие и в модното дефиле „Перник през годините”, което е част от културната програма на честванията по случай „90 години Перник – град”. „Дефилето представляваше хронологично проследяване на модата в града през годините – до наши дни. Започна с красиви ретро силуети от реквизита на ОДТ „Боян Дановски” и завърши с моята колекция, като пример за съвременното облекло.“

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА:

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА:

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА:

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА:

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА:

Александра участва и в проекта „Невидимата красота” на фондация „МС-Мога сам”, по покана на доц. д-р Мариела Гемишева. За там тя проектира облекло, подходящо за хора с двигателни проблеми, ползващи инвалидна количка. „Има голяма разлика в кройката за изправена поза на тялото и такава в постоянно седнало положение. Имат значение начина на обличане, закопчаването, от къде минават шевовете и още много други специфики, зависещи от персоналните нужди на съответния човек. Аз направих два мъжки костюма за моят модел Илиян, с който станахме добри приятели.“

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА:

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА:

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА:

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА:

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА:

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА:

Сред любимите дизайнери на Александра Петрова са Тиери Мюглер, Аликзандър Маккуин и Хюсеин Чалаян. При работата на Мюглер харесва характерния почерк, женствените силуети и изграждането на образите до съвършенство. При Маккуин оценява контраста между нежни и груби материи, метални и кожени елементи. А на Чалаян се възхищава заради механизмите, трансформациите и футуристиката в неговите идеи. Александра е убедена, че: „Успешен творец, не само дизайнер, е този, чийто почерк е лесно разпознаваем“. Ето какво споделя тя и за това как вижда бъдещето на модната индустрия: „Предполагам, че в бъдеще няма да имаме такова желание за трупане на дрехи и вещи. Ще се стремим към минимализъм, а поради бързото развитие на високите технологии човечеството няма да има нужда от някои функции на съвременното облекло, но пък ще има нужда от нови функции, съответстващи на начина на живот в бъдещето.“ Александра Петрова споделя мнението, че модната индустрия ще става все по-природо съобразна и нейните представители все повече ще взимат под внимание природните ресурси както в производството, така и във всекидневието. „Този процес вече се случва и доста модни марки и дизайнери се обръщат към науката, за да създават биоразградими или рециклируеми материи.“

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА:

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА:

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА:

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА:

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА:

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА:

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА:

Снимки:
1.- 3. Дизайнерката Александра Петрова.
Фото: Личен архив на Александра Петрова
4. – 9. Колекция на Александра Петрова, представена по време на ревю-спектакъла на „БГ модна икона 2018“. 10. Александра Петрова на финала на нейното ревю по време на „БГ модна икона 2019“ заедно с моделите, които представиха нейните облекла.
11. Ревю на колекция бижута по време на „Златна игла 2018“, за което Александра Петрова изработи по свой дизайн елегантни черни рокли.
12. Александра Петрова заедно с проф. Любомир Стойков, облечен в неопреново сако по неин дизайн.
Фото: Калин Стойков
Фото: © Хайлайф
13. – 15. Кукерски костюми по дизайн на Александра Петрова.
16. – 19. Сценични изяви с костюми на дизайнерката Александра Петрова.
20. Облекла на Александра Петрова, представени по време на модното дефиле „Перник през годините”.
21. Илиян от проекта „Невидимата красота”, облечен с костюм по дизайн на Александра Петрова.
22. Александра Петрова и Илиян.
Фото: Личен архив на Александра Петрова



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing