Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

КОЯ Е ДОНАТЕЛА ВЕРСАЧЕ?

Василена Читакова

Донатела Версаче – когато повечето хора чуят това име се сещат за жена с бледо руса коса, бронзов тен, силен грим и дръзко облекло, даваща вид на човек, който е над нещата. Животът на дизайнерката обаче никак не е бил лесен и зад успеха й се крият много сълзи, мъка, борба и сила.

Тя е родена на 2 май 1955 г. в Реджо ди Калабрия, Италия и е най-малката от четирите деца в семейството. По-голямата й сестра Тина умира от тетанус, когато е едва 12-годишна, оставяйки Донатела единствено момиче сред братята си – Джани и Санто. Въпреки, че дизайнерката е имала немалка възрастова разлика с прочутия си брат Джани, те често излизали да се забавляват заедно, а той я съветвал как да подбира дрехите си.

През 1978 г. Джани се мести в Милано и открива собствена модна компания – „Джани Версаче”, а Донатела отива с него, за да го подкрепя, вдъхновява и самата тя да се учи. Неслучайно дизайнерът наричал сестра си „моята муза” и с общи усилия превръщат марката в синоним на стилно, секси луксозно облекло.

КОЯ Е ДОНАТЕЛА ВЕРСАЧЕ?

През 1994 г. Донатела става главен дизайнер на линията Versus на „Версаче” – експериментална линия, която оспорва модните норми по онова време, а брандът бавно, но убедително достига до своя разцвет.

Три години по-късно обаче съдбата на марката се променя, както и животът на семейство Версаче. На 15 юли 1997 г. Джани е убит пред дома си в Маями на 50-годишна възраст. Като дизайнер на едноименната модна къща, той оставя след себе си огромно наследство, но и още по-огромна празнина в света на модата.

Донатела е в Рим, заедно с децата си Алегра и Даниел, когато убиват Джани, и се опитва да намери най-безболезнения начин да им съобщи за трагедията, но през това време пускат извънредни новини по телевизията и те виждат мъртвия си чичо да лежи прострелян на улицата. Дизайнерката твърди, че „това е бил моментът, в който всичко се е променило.“

КОЯ Е ДОНАТЕЛА ВЕРСАЧЕ?

Преди да бъде застрелян от серийния убиец Андрю Кунанан, Джани се лекува от рядък рак на вътрешното ухо. Лечението е успешно, но по време на борбата с болестта той подготвя завещание, според което Донатела получава 20% от дяловете на фирмата и освен креативен директор, става и художествен ръководител. Като президент, компанията оглавява Санто, който получава 30% от дяловете, а останалите 50% наследява Алегра – дъщерята на Донатела. По това време тя я била едва 11-годишна, но е имала изключително силна връзка с чичо си Джани.

КОЯ Е ДОНАТЕЛА ВЕРСАЧЕ?

Тъй като правата на Алегра във фирмата са били под управлението на майка й докато навърши пълнолетие – Донатела става новото лице на „Версаче”. Заради трудностите покрай загубата на брат си и новите си отговорности, тя сама признава, че е посегнала към кокаина.

„Кой купува мода от слаба и нестабилна дизайнерка, която не е на себе си, защото взима наркотици и не понася себе си? – Никой!” – казва за себе си Донатела, която постоянно се е тревожила да не разочарова Джани и клиентите на „Версаче”.

КОЯ Е ДОНАТЕЛА ВЕРСАЧЕ?

Тя признава, че за да се предпази си създава маска на студена, агресивна и страшна жена, и само близките до нея успяват да видят тъгата й. Алегра, Даниел и още няколко нейни приятели, включително Елтън Джон, са причината дизайнерката да реши да се подложи на лечение в рехабилитационен център през 2004 г., благодарение на което, тя се завръща към нормалния си живот и бизнеса.

През 2014 г. 20% от компанията е продадена на Blackstone Group – фирма с частен капитал, за да бъде възможно придвижването на „Джани Версаче” напред като бизнес. А, две години по-късно Джонатан Акеройд заема поста главен изпълнителен директор, за да промени възприятието на хората за марката, което по това време не е добро.

КОЯ Е ДОНАТЕЛА ВЕРСАЧЕ?

Акеройд се оказва ценно допълнение в отбора. Двайсет години след смъртта на Джани, Донатела успява да „изплува“ и това се превърна в едно от най-големите завръщания в света на модата – дотолкова, че модните журналисти нарекоха 2017 г. „годината на Версаче“.

В чест на Джани, Донатела създава колекция пролет 2018 на модна къща „Версаче“ – известна като “The Versace Tribute Collection“, и тя бива представена от пет от първите супермодели на дизайнера.

„Тази колекция е почит към живота и творчеството на Джани. Ние отдаваме почит не само на неговия артистичен гений, но и на този, който беше като мъж, и най-вече като брат” – споделя дизайнерката.

Донатела Версаче успява не само да излезе от сянката на гениалния си брат, а да докаже, че е самостоятелна личност с умения и талант, способна да задържи и надгражда вече двайсет години имиджа на модната империя „Версаче“.

КОЯ Е ДОНАТЕЛА ВЕРСАЧЕ?

Снимки:
1. Донатела Версаче.
2. Джани Версаче и Донатела Версаче.
3. Джани Версаче с племенницата си Алегра.
5. Сандо, Донатела и Алегра на погребението на Джани Версаче.
6. Донатела Версаче.
Фото: Businessinsider / https://www.businessinsider.com/gianni-versace-donatella-versace-family-life-story-2019-4 Източник: Businessinsider



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing