Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

КОЛЕДНИ ТРАДИЦИИ НА СТРАНИТЕ В ЕВРОПА

Мария Георгиева

Гърция

За гърците това е семеен празник, който те прекарват с цялото си семейство. Традицията е Kоледната елха да се украсява на 24 декември и след дванадесет дни се маха. На някои места, по стара гръцка традиция, може да се срещнат и украсени кораби, вместо елхи. Те се правят от дърво или хартия с много светещи лампички по тях.

КОЛЕДНИ ТРАДИЦИИ НА СТРАНИТЕ В ЕВРОПА

Дания

В Дания коледните празници са почти през целия декември. Празничната вечеря започва с оризов пудинг, който съдържа в себе си вълшебен бадем. Детето, което намери ядката получава награда. От началото на месец декември до Коледа децата могат да отварят по едно малко подаръче на ден от Адвент календари, които могат да бъдат намерени под различна форма. Те имат специален празничен печат, който се използва при изпращането на Kоледни картички на близки и роднини, като парите от продажбата му се дарява на деца в нужда.

Италия

На Коледа италианците ядат месо и риба, както и приготвят специфичния за тях хляб –панетоне, пълен с мандарини, портокалови корички и стафиди. Отгоре е поръсен с орехи и бадеми. Подаръците там раздава Исус, а не Дядо Коледа. Масата не се вдига, за да може, когато Исус Христос дойде, да се нагости и да даде здраве на цялото семейство.

КОЛЕДНИ ТРАДИЦИИ НА СТРАНИТЕ В ЕВРОПА

Германия

Ако не знаете от къде идва украсяването на елхата, отговорът е от Германия. Традиционната песен „Тиха нощ“ също носи произхода си от там. В една доста голяма част от страната се правят коледни базари, в които има всякакви сладки и лакомства, свързани с празника, както и бижута, и други подаръчета. На 24 декември всички офиси в Германия затварят на обед, а вечерта се празнува. Традиционното ястие, което се поднася на Бъдни вечер, е супа от грах и не се консумира никакво месо.

КОЛЕДНИ ТРАДИЦИИ НА СТРАНИТЕ В ЕВРОПА

Испания

В Мадрид всяка година се органициза благотворително бягане на Дядо Коледовци, в които хората се преобразяват като белобрадия старец. Те пробягват около 10 километра, като заплащат по 15 евро, за да се включат в това състезание. Парите, които съберат, се даряват за болните от множесвена склероза. В Испания коледните празненства продължават цяла нощ на 24 срещу 25 декември. По улиците има хора, които пеят, танцуват ядат сладкиши и черпят останалите.

КОЛЕДНИ ТРАДИЦИИ НА СТРАНИТЕ В ЕВРОПА

Белгия

В Белгия има двама белобради старци – Дядо Коледа и Свети Никола. Единият посещава тези, които говорят валонски език, а другият – френскоговорящите. Децата там чакат 4 декемрви, защото тогава разбират дали са били послушни през годината, или не.

Австрия

В Австрия в навечерието на празника се приготвя традиционен щрудел с ядки и плодове. На 25 и 26 декември семействата се събират около елхата и пеят песни. Коледните дръвчета, освен с играчки, там се украсяват и с бонбони, които после се изяждат. Други от традиционните за страната ястия на Коледа са: картофена салата, супа от броколи, бонбони и ябълки с карамел.

КОЛЕДНИ ТРАДИЦИИ НА СТРАНИТЕ В ЕВРОПА

Естония

Нещо много типично за Естония е цялото семейство да отиде на сауна на връх Бъдни вечер, където си разказват интересни истории. За тях тези събирания са като облекчение.

КОЛЕДНИ ТРАДИЦИИ НА СТРАНИТЕ В ЕВРОПА



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing