Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

ИРЕНА ВЕЛКОВСКА: „РОКЛЯТА Е СЛОЖЕН, ПОЧТИ АРХИТЕКТУРЕН ПРОЕКТ”

* Дизайнерката създава модна къща Estrella Couture след 25 години опит в работата със световни брандове

Ирена Велковска е дипломиран юрист, създател и главен дизайнер на модна къща „Естрела Котюр” (Estrella Couture). Независимо от правното си образование, тя следва мечтата си да се занимава с мода и в продължение на 25 години работи за световни брандове. Трупа безценен опит и точно преди една година създава своята модна къща, за да представя авторски творения. През месец февруари Ирена Велковска направи самостоятелно представяне на актуалните колекции официални и булчински облекла на модна къща Estrella Couture. А малко след това участва със самостоятелно ревю в престижния гала-спектакъл за годишните награди на Академията за мода „Златна игла 2020”. Сред известните дами, които се доверяват на Ирена Велковска за своята визия, е певицата Кристина Димитрова, която беше и специален гост на дефилето на Estrella Couture по време на „Златна игла 2020”.

Estrella Couture

Estrella Couture

Estrella Couture

Estrella Couture

Estrella Couture

Estrella Couture

Estrella Couture

Как започнахте да се занимавате с моден дизайн?
– Модата е моята детска детска мечта, която никога не съм подозирала, че ще сбъдна. Времената бяха различни, системата затворена и на артистично ориентираните хора не се гледаше сериозно. Така, модата развих като свое хоби, а всъщност съм дипломиран юрист. Междувременно настъпиха промените, което позволи да се заема с моята страст – модата. Първият ми допир с професията беше в колаборация с дизайнера на мебели Мария Стоева и нейния английски партньор, като аз се занимавах с дизайна на домашния текстил. Постепенно фирмата, която създадох набра скорост и популярност сред редица известни и не толкова известни световни брандове. Работата ни беше изключително творческа и креативна. Това да създаваш нещо различно всеки ден, да имаш свободата да твориш, е толкова омагюсващо чувство, магия, която ме направи пленник за цял живот.

Estrella Couture

Estrella Couture

Estrella Couture

Estrella Couture

Estrella Couture

Какво бихте откроила като най-ценно познание и опит от работата ви за световни брандове през последните 25 години?
– Перфекционизъм – това е моето мото. Да се изпипа констукцията, да се прецени най-добрата техника за изработка, да се подберат най-правилните материали – всичко това е безценен опит, който аз и моят екип натрупахме през тези 25 години. Този опит, наред с достъпа до едни от най-ексклузивните производители на платове направи възможно създаването на „Естрела Котюр” (Estrella Couture). В модната къща заедно с моя екип обръщаме специално внимание на конструкцията на всяка дреха и си служим с най-модерна професионална техника, която позволява тялото да бъде облечено предварително като 4D и 5D  изображение.

Estrella Couture

Estrella Couture

Estrella Couture

Как избрахте името на модна къща „Естрела Котюр” и с какво е различна модата, която предлага?
– Всяка жена иска на събитията, за които са предназначени нашите рокли, да блесне като звезда. Това е причината за първата част от името на бранда, а „Котюр” – това са материите, с които работим – ексклузивни, красиви и различни. В модната къща пренесох ексклузивния достъп до платове, произвеждани от световноизвестни наложили се компании. Затова голяма част от материите, с които работим, могат да бъдат намерени само в колекциите на „Естрела Котюр”.

Какво е характерно за вашия дизайнерски стил?
– Носими рокли. Рокли с елегантен и изчистен силует, с комфортни и леки материи и кройки. За мен сътворяването на една рокля е сложен, почти архитектурен проект, защото красотата и съвършенството са въпрос на пропорции, прецизност, подбор на материи и стил.  Освен официалните и булчински облекла, с екипа на модната къща разработваме и нова елегантна кежуъл линия. 
Откъде черпите вдъхновение?
– Моята втора страст са пътешествията. Пътувайки по света, се срещам с различната красота, усещам я, виждам я – в цветовете, в хората, в очите и традициите им, в природата, в архитектурата. Понякога виждаш разтърсващи картини, които са по своя си, жесток начин красиви.

Estrella Couture

Estrella Couture

Estrella Couture

Estrella Couture

Estrella Couture

На какво залагате в своята най-нова официална колекция – материи, цветове, обеми, силуети, детайли и др.?  
– Преди всичко залагам на елегантната женственост, а за да постигнеш съвършенство, задължителен елемент са красивите и качествени материи. В новата колекция официални рокли “Royal Orhid” ще откриете наелектризираща модна палитра от  ефектно съчетание на ръчно бродирана френска дантела и феерична коприна, пера и кристали, перли и нежен копринен сатен. По отношение на силуетите ще забележите един нов прочит на класичесата А линия, деликатната женственост в оголените рамене, доза провокативен шик с гол гръб и V-образно деколте в роклите тип „Русалка”.

А в своята най-нова булчинска колекция?
– При булките винаги е много по-различно по отношение на стила и емоцията. Там има много финес, мекота, нежност и романтика. В същото време искам в тези рокли да откриете и дръзкия бунтарски дух на смелата, търсеща и непокорна дама с ярка индивидуалност – тази, която винаги оставя ярка следа с визия и присъствие. В колекция “White Blossom” ще откриете еклектичен подход в подбора на материи и силуети. Мисля, че създадохме една вълшебна колекция от сватбени рокли.

Какво трябва да знаят дамите за избора на официална или сватбена рокля? Какви са Вашите съвети към тях?
– Винаги съветвам нашите клиенти преди на направят своя избор да пробват различни силуети, дължини, цветове и материи. Преди всичко, роклята трябва да отговаря на конструкцията и спецификата на телосложението, да бъде съобразена с повода и най-вече с посланието, което жената иска да внуши.

Какви грешки допускат най-често жените при избора на официално облекло?
– Много често дамите правят своя избор само на база на модните тенденции към момента, което крие опасността да изглеждат нелепо с късата си рокля и дълбоко деколте на дадено събитие.

Кои водещи тенденции в официалната и булчинската мода бихте откроили?
– В булчинската мода прави впечатление навлизането на все по-нестандартни цветове – жълто, мента и дори червено и черно. Аз лично смятам, че в този тъй важен ден за всяка млада двойка бялото, негови производни и меките, нежни тонове, които символизират чистота и ново начало, са по-удачни. По отношение на официалните рокли всичко е позволено –  силуетите са много разнообразни, материите богато орнаментирани, а цветовете на практика са неограничени.

Estrella Couture

Estrella Couture

Estrella Couture

На кои световни модни дизайнери се възхищавате и от кого сте се учили в модния дизайн?
– На първо място това е Коко Шанел. Но всеки дизайнер има своята подчертана индивидуалност и разглеждайки детайлно работата му, има какво да се научи. Аз лично се въхищавам на работата на Ели Сааб (Elie Saab), Зухаир Мурад (Zuhair Murad), Зиад Накад (Ziad Nakad), Жорж Хобейка (Georges Hobeika). Всичко в творчеството им е олицетворение на красота и изящество, които намират отражение в спокойни силуети, изобилни драперии, сложни комбинации от материи и деликатна гама от нюанси.

Коя световна знаменитост бихте искала да облечете с Ваш тоалет?
– Дженифър Лопес – една красива, успяла, динамична жена, жената, за която създавам моите рокли.

Какво бихте казала за Вашия личен стил на обличане, какво е характерно за него?
– Придържам се към модерна, издържана и леко ексцентрична визия. Винаги обаче, в ежадневието или по специален повод, държа на елегантността и излъчването.

С какви свои постижения се гордеете и какво е за Вас успехът?
– Смятам себе си за успяла жена, защото се занимавам с това, което обичам и ме прави щастлива – модата.  Имам екип, който  ме следва от над 20 години и без когото аз нямаше да съм това, което съм днес. Имам сплотено семейство, което ме подкрепя във всяко мое начинание и ме критикува безпощадно, винаги когато е необходимо. Имам всичко, за което някога съм мечтала.

Как обичате да прекарвате свободното си време?
– Обичам да бъда със семейството си, с приятели, в планината, на морето. Обожавам да пътувам и сред моите топ дестинации са модните столици Милано и Париж.

Споделете кои са някои от любимите Ви книги и филми?
– Филмът и книгата, които силно са ме разтъсвали са „Беднякът милионер” и „Шантарам”. Истории за жестокостта, бедността и нюансите им, истории, към които човек  няма как да остане равнодушен.

Estrella Couture

Estrella Couture

Estrella Couture

Модната ви къща отбелязва първия си рожден ден през месец март. Какво си пожелавате и какво планирате в професионален план за развитието на „Естрела Котюр” през следващата година?
– Пожелавам си брандът да стане разпознаваем и един от водещите в станата. Иска ми се българската жена уверено да прави разлика между материите и с повече самочувствие да избира да облече дълга рокля. А в по-дългосрочен план – излизане на международни пазари.

            Интервюто взе Силвия Тодорова

Снимки:

1. Ирена Велковска – главен дизайнер на модна къща Estrella Couture.
2. – 6. Избрани предложения от официална колекция Royal Orchid на модна къща Estrella Couture.
7. – 11. Избрани предложения от булчинска колекция White Blossom на модна къща Estrella Couture.
12. – 18. Предложения на модна къща Estrella Couture представини по време на презентация в Пресклуб БТА.
19. Ирена Велковска заедно с моделите, участвали в презентацията на модния бранд Estrella Couture.
20. Дизайнерката Ирена Велковска и проф. Любомир Стойков заедно с моделите, участвали в презентацията на модния бранд Estrella Couture в Пресклуб БТА.
21. – 25. Предложения на модна къща Estrella Couture с дизайнер Ирена Велковска.
26. Ирена Велковска и певицата Кристина Димитрова – специален гост на дефилето на Estrella Couture.

Фото: © Estrella Couture: от 1 до 11

Фото: © Хайлайф / Алма комуникация: от 12 до 20, 22, 23, 24

Фото: © Антон Марков / Академия за мода: 21, 25, 26



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing