Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

КУЛТУРА В ОНЛАЙН РЕЖИМ

Кирил Александров

Въпреки битуващото мнение, че преструктурирането на традиционните културни събития в онлайн такива ще доведе до срив и би подействало като вреда на социалния свят, управляван от цени, пари и билети, оказа се, че тази алтернатива е жизненонеобходима. Инициативата за преструктуриране на културните събития в онлайн представления от различно естество (театрални постановки, оперни концерти, самосиндикални музикални шоу-програми) задоволи необходимостта от доза изкуство в живота на изолирания човек и разкри нови възможности за артистичния свят.  

Още преди пандемията с Covid-19 големите световни театри и опери разработиха специални платформи, в които представяха свои записи от концерти. За българската действителност тази стъпка все още не беше на дневен ред. Оказва се, че още на първия ден, след като бяхме изолирани от традиционните концертни зали, Българската филхармония пуска запис в онлайн пространството на мястото на коцнерт, който трябваше да се състои. Това споделя Кремена Николова, експерт по Връзки с обществеността в Софийската филхармония. Театър „Възраждане“ е другият пример за адаптивност към новата реалност – още на 10 март представя постановка при закрити врати, излъчена онлайн във Фейсбук.

„Заедно в кризата“ бе лайтмотивът на оперното изкуство в България. Културният афиш включваше оперите от цялата страна с линкове към съответните им страници във Фейсбук, където в подробна програма бяха изредени всички постановки, които зрителят имаше възможност да слуша от вкъщи. Музикалните културни светила се обединиха в каузата за живота на изкуството в домовете на хората.

Любопитно за Берлинската филхармония е, че освен изборът от оперни арии, отделният потребител има възможността да гледа в допълнение и специални филми, свързани с различни продукции. Отделни интервюта с различни артисти бяха предмет на интерес.

Метрополитън Опера също „стриймва“ своите постановки онлайн. В репертоара са включени спектакли с най-големите оперни звезди, сред които Роберто Аланя, Рене Флеминг, Анна Нетребко, Диана Дамрау, Елина Гаранча.

Шансът да се докоснем до Болшой театър отново беше съвсем реален в YouTube каналът на театъра. Последните сезони бяха изцяло на разположение на зрителите в цял свят. Практиката е да останат няколко часа още в дигиталното пространство, след това биват изтривани. Календарът на Болшой театър е в ръцете на зрителя, освен това той може да избере постановка и чрез онлайн трейлърите.

Андрю Лойд Уебър, иконичният автор на мюзикъли, също допринесе за културната цялост на зрителите, като представи свои емблематични творби в YouTube канала си. Неговата програма носи заглавието “The  Shows Must Go On!”.

Интересен ракурс по темата за културните представления онлайн поражда юридическата страна на авторските права. Интелектуалната собственост е основен „проблем“ за цялостното представяне на произведения онлайн. За българската културна среда такъв проблем съществува за Народния театър „Иван Вазов“. Дейността на театъра по времето на извънредното положение включва излъчването на постановки, дотолкова, доколкото позволява законът. Концепцията „Препрочитаме Вазов“, в която взеха участие популярни лица от обществения, политическия и културния живот в страната, предизвика вълна от положителни реакции и виртуални аплодисменти. С отхлабването на мерките, сцената на Народния театър ще бъде една от първите, на която ще можем да наблюдаваме постановки на живо със сцена на открито.

Никога домовете на хората не са били изпълнени с толкова изкуство наведнъж. Възможностите на културата в онлайн режим са на практика безброй. Зрителят може да избира, да селектира, да подрежда програмите според собствения си вкус в своето всекидневие. Този културен онлайн режим е не само спасителен пояс за развлечение, но и необходимост за поддържането на здравия дух в обществото.



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing