Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

БУНТАРЪТ В МЪЖКАТА МОДА – ДЖЕЙМС ДИЙН

Кристина Андреева

Джеймс Дийн – една от най-големите холивудски икони, макар и участвал само в три филма. Идеализиран от младостта на Rock n Roll-a, красивият актьор е символ на американския мъжкарски стил от 50-те години на миналия век: ярък и непокорен. Първият му филм „На изток от рая“ му спечели посмъртен „Оскар” за най-добър актьор, потвърждавайки мястото му сред най-скандалните икони в Холивуд. Джеймс Дийн изгражда индивидуален стил за себе си, който издържа изпитанието на времето: младежки вид с класическа бяла тениска, изрязано яке и сини дънки.

Джеймс Дийн

Никой друг, освен Марон Брандо, не е популяризирал толкова много бялата тениска, колкото Джеймс Дийн... и малко мъже са носели тази скромна дреха толкова добре.. Преди 50-те години тениската се е смятала за бельо, но никога за основно облекло. Благодарение на Дийн тя става задължителна дреха в мъжкия гардероб, която никога няма да излезе от мода, простичкият T-shirt, който може да се съчетае с почти всичко. Дийн е комбинирал своята тениска с деним 501 на Levi’s и кожени ботуши с минимални детайли.

Кройката на тениската е ключова тук – лека материя описваща извивките на тялото, но същевременно не прекалено впита, така че да остане удобна. Завършекът на  външния вид е с прости аксесоари, като черен часовник с кожена верижка и слънчеви очила в класическа форма.

Стилът на Дийн по своята същност е непринуден. Той прекарва голяма част от младостта си във фермата на леля си в Индиана, така че склонността му е към функционално облекло, за разлика от костюмите на съвременниците му. Ярко червеното яке в „Бунтовник без кауза“ винаги ще бъде асоциирано с него. Друга много популярна негова визия, вероятно вдъхновена от  Марлон Брандо, е коженото яке. Често носено с дънки на Lee 101Z Rider и ботуши, то се превръща в една от най-добрите му визии. Тази визия спомага за популяризирането на коженото яке като основен елемент в мъжкия  гардероб през следващите години.  

Днес облекло, състоящо се от дънки и тениска е нормално, но през 50-те години се е смятало за предизвикателен акт, особено в средите на висшето общество. Когато Дийн се сгодява за италианската актриса Пиър Анджели, майка й отменя сватбата, като една от причините е, че не одобрява визията на актьора, която тогава се е считала за абсолютно неприемлива в Италия.

Джеймс Дийн

Джеймс Дийн е бил непримирим, що се казае до облеклото му. Причината никога да не носи костюми, е че всички останали са го правили. Не е робувал на етикета, който Холивудските студиа са се опитали да му наложат и е държал на максималната простота на облеклото, която да допълва бунтарската му същност. Райе или изчистено бяло, деним, ботуши или мокасини и цигара. Винаги цигара.

Някои описват като революция в модата периода, когато „Бунтовник без кауза“, „На изток от рая“ и „Гигант“ – единствените три филма, в които Джеймс Дийн е участвал, са пуснати по кината. За историците на модата Дийн е ключова фигура: мъж, чиито дрехи перфектно обобщават първото десетилетие, в което стилът на младите хора започва да се отличава от този на родителите им. Петдесетте години – младите и бунта им срещу наложените норми за визия. Дийн дава тласък на тази първа вълна, което прави влиянието му в мъжката мода толкова мощно.

Джеймс Дийн

Оригиналният трейлър на „Гигант“, пуснат посмъртно, нарича Дийн „звездата, станала легенда, която говори за непокорните млади, такива, каквито никога не сме ги виждали“. Той преобръща представите за мода със своя магнетичен и предизвикателен образ, който оставя следа, незаличена близо 60 години по-късно.

 

Снимки:
1. Джеймс Дийн в Griffith Observatory, 1955.
Фото: https://info.sunspel.com/
2. Джеймс Дийн във филма от 1955 – Rebel Without a Cause.
Фото: https://www.gentlemansgazette.com/gentleman-style-james-dean/
3. Джеймс Дийн с кожено яке на Triumph, 1950.
Фото: https://www.pinterest.com/pin/598908450419998406/

Източници:
https://therake.com/stories/icons/style-heroes-james-dean/
https://www.gentlemansgazette.com/gentleman-style-james-dean/
https://www.thegentlemansjournal.com/style-icon-how-to-dress-like-james-dean/
https://www.vogue.fr/vogue-hommes-en/galerie/how-james-deans-style-still-inspires-us-today
https://www.theguardian.com/fashion/fashion-blog/2014/apr/18/james-dean-an-enduring-influence-on-modern-fashion



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing