Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

НАЙ-ПРАВИЛНОТО ОБЛИЧАНЕ Е „НЕПРАВИЛНОТО“

Проф. д.н. Любомир Стойков

Любомир Стойков
проф. д.н. Любомир Стойков
– Главен редактор на
“Fashion Lifestyle Magazine”

Да намериш стила си в модата и модата в собствения си стил е предизвикателство за всеки, дори и за най-информираната, и за най-начетената личност. Откривайки несъзнателно или пък съвсем целенасочено дрехите и допълненията, в които се чувства най-удобно, човек се доближава до намирането на собствения си стил. Но това не е достатъчно. Да създадеш и разпознаеш стила си, означава да конструираш такава оригинална външност, която да ориентира околните за най-важните характеристики на личността ти – манталитет, култура, социален, персонален и професионален статус, възраст, пол, нагласа и пр. Това е така по принцип, но и не съвсем. Тези традиционни критерии за мода и стил все по-често се разпадат и отдалечават от истината. Най-важното е човек чрез облеклото и аксесоарите максимално ясно да изразява себе си – своя дух, своя вкус, своята психика, своята душевност и – естествено – своите чудатости и особености. Често повтарям, че не е толкова важно да следваме модата, по-важното е модата да ни следва. Това, обаче, е осъществимо само ако притежаваме адекватен, въздейстащ, запомнящ се стил.

Най-правилното обличане всъщност е „неправилното“. Т.е. да не се следват механично и сляпо нечии указания и менторски назидания от рода на „това – да“ и „това – не“. Общата слабост на всички съвети и препоръки за добър външен вид е, че те не могат да отчетат индивидуалността и самобитността на конкретния човек. По-скоро трябва да се говори за подходяща модна, визуална и лайфстайл култура. Да не забравяме, че по принцип културата е коктейл от ценности, традиции и символи, които като истински компас ориентират в океана от възможности в нашето съществуване, в т.ч. и в избора и изграждане на стил. Така че най-важна е модната информираност и разбиране на значимостта на облеклото и на значимостта и особеностите на нашата личност. Като добавим към всичко това съобразяването със сезона, събитието (повода) и целите на общуването, не е толкова трудно всеки един да намери себе си чрез външността и външността чрез себе си.

...Много пъти съм отговарял на въпроса „Кой от световните дизайнери, с които съм се срещал ми е направил най-силно впечатление?“ и най-често казвам имената на Аликзандър Маккуин, Пиер Карден, Пако Рабан, Юбер дьо Живанши, Лойд Клайн...Иска ми се, обаче, в този текст-докосване до същността на феномена мода да споделя впечатлението си за ирландския дизайнер Джон Роша, който е роден в Хонгконг с баща португалец и майка китайка. Интервюирал съм го три пъти – веднъж в Кейптаун и два пъти в Лондон. Той е един от най-земните, достъпни, топли и общителни дизайнери, с които съм се срещал. Сред прочутите му клиенти бих споменал Джулия Робъртс, Шиниъд О`Конър, Боно от „Ю Ту“ и членовете на поп групата „Тейк дет“. За мен той е най-усмихнатият дизайнер на света. Не мога да забравя концепцията му за модата, която преди много години той сподели с мен: „Модата се представлява от хора, творци, креативни позитивни натури, чиято цел е да стигне до хората, защото тя трябва да съдържа едно интернационално, глобално послание. Модата има призванието да свързва хората, без значение какви са и откъде идват. Те могат да бъдат от Източна Европа, от Америка или от Азия. Модата не е елементарното обличане и суетене. По-важното е тя да бъде схващана като средство за изразяване“.

...От всичко по-горе излиза, че най-правилното облекло е онова, което ни позволява най-добре да изразим себе си – своята култура, вкус, характер, темперамент, нагласа, а защо не – и своето призвание, и своята мисия.  А това означава да се вслушваме в себе си и да отхвърляме кухите и банални съвети и инструкции за „правилното“ облекло.



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing