Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

УСТОЙЧИВА МОДА ПРЕЗ ЛЯТО 2020 - С ПОСЛАНИЕ ДА СПАСИМ ПЛАНЕТАТА

 

Пролетно-летните колекции на „Гучи“, „Диор“ и „Луи Вюитон“

Ивана Стоянова

Факт е, че модната индустрия е един от най-големите замърсители на нашата планета. Проблемът със свръхпроизводството и свръхконсумацията на модни стоки подтикна брандовете да се обединят около обща кауза, с посланието да спасим планетата. За колекцията си пролет/лято 2020 „Гучи“ обяви въглероден неутралитет, „Диор“ проведе ревюто си сред дръвчета, предназначени за пресаждане след шоуто, а „Луи Вюитон“ се отказа от пластмасата и постави дървени седалки, снабдени от устойчиво отглеждани борови гори във френския регион Ландес, които след това ще бъдат използвани за други цели.

Алесандро Микеле винаги е бил провокатор. В навечерието на петата му годишнина като креативен директор на „Гучи“ той реши да пренесе марката в друго измерение и да представи колекция пролет/лято 2020 под мотото:

„Модата има функция: да позволи на хората да минават през области от възможности, сакрализиране на всяка форма на многообразие, хранене на незаменими умения за самоопределяне.“

На пресконференция дизайнерът сподели, че винаги опитва нещо ново в модата, защото се страхува да не се отегчи, но началото на това шоу на „Гучи“ критиците определиха като може би най-възмутителното му досега. Осветената в червено стая внезапно стана бяла, големите метални врати се отвориха и 21 модела, носещи бели гащеризони дефилираха по подиума. Шокиращото беше, че светлините рязко изгаснаха и започна съвсем различно дефиле. Във втората част от предложенията на Микеле преобладаваше черният цвят, който досега той отбягваше. В тази колекция дизайнерът заложи на по-изискани кройки, стройни силуети в изчистени цветни палитри, вместо ярки щампи. Най-учудващо за всички беше сексуалният мотив в линията.

Гучи

Гучи

Гучи

За прет-а-порте колекцията на „Диор“ за пролет/лято 2020 г. Мария Грация Кюри черпи вдъхновение от архивни снимки на Катрин Диор (сестрата на Кристиан Диор), заобиколена от цветя в градината си. „Мис Диор“, на която е кръстен най-известният аромат на марката, е била борец на съпротива и затворник от концентрационен лагер. След Втората световна война си проправи път от следвоенния мрак буквално с рози и диви цветя, като става градинар и ботаник. Седемдесет години по-късно сме на прага на екологична катастрофа. Именно затова представянето на колекцията се състоя в парка Боа дьо Булон в Париж, с поетична сценография – „ода на растителния свят“, в подкрепа на околната среда. Силуетите бяха в класическия стил на Кюри – тромави якета, отпуснати панталони, рокли с високи деколтета и дълги ръкави, които са акцент в линията. Комбинацията на материите дантела, рафия, жакард, коприна и тюл с принтове, апликации, бродерии и кристали създава чудесни аутфити със занаятчийски мотиви.

Диор

Диор

Диор

Предложенията на „Луи Вюитон“ и Никола Гескиер винаги са ни прекарвали през различни периоди. За тази колекция дизайнерът е настроил машината на времето за ерата Бел епок, със следните препратки: ръкавите на ризите, различните ирисови бутониери, зеленото жакардово палто, живописните цветя на елегантни семпли рокли и страхотно класическо кожено яке, ръчно изрисувано с ангелски лица. „Това е част от френската история, която е много интересна както в изкуството, така и в културата, по отношение на еманципацията на жените и разбира се в литературата с Пруст“, споделя той. Това също е и период, който съвпада с раждането на модна къща „Луи Вюитон“.

Луи Вюитон

Луи Вюитон

Луи Вюитон

Снимки:
Снимки: 1. – 3. Предложени на „Гучи“.
Фото: Filippo Fior / Gorunway.com
4. – 6. Предложения на „Диор“.
Фото: Alessandro Lucioni / Gorunway.com
7. – 9. Предложения на „Луи Вюитон“
Фото: Alessandro Lucioni / Gorunway.com

Източници:
https://www.voguehk.com/en/article/runway/gucci-spring-summer-2020-ready-to-wear/
https://www.vogue.com/fashion-shows/spring-2020-ready-to-wear/gucci
https://www.vogue.co.uk/fashion/gallery/spring-summer-2020-trends?image=5dfcf11eda7d6000083a6d5c
https://www.dior.com/en_us/womens-fashion/ready-to-wear-shows/spring-summer-2020-ready-to-wear-show
https://www.vogue.com/fashion-shows/spring-2020-ready-to-wear/christian-dior
https://www.vogue.com/fashion-shows/spring-2020-ready-to-wear/louis-vuitton



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing