Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ СЛЕД ПРЕКАРАН COVID-19

 

* Специално интервю на д.м.н. Емил Янков за сп. FLM

Емил Янков е трето поколение с професионална изява в сферата на медицината, завършил е Технически Университет (София), Медицински Университет (София) и   университета Sheffield. Започва професионалния си път преди 22 години, като се занимава с техническа поддръжка и ремонт на медицинска апаратура. В последствие открива собствена верига SPAи уелнес центрове „Бюти Мед СПА“, както и извършва бизнес консултиране за СПА салони.

През 2014 година осъществява поредната голяма мечта като отваря врати на МБПЛР „Сердика“ (София), а през 2018 година – на Резиденция за възрастни „Сердика“ (Банкя). Към 2020 година „Сердика“ е най-голямата болница за рехабилитация в България, а същата година е поставено начало на първия у нас Център за роботизирана рехабилитация. Днес д.м.н. Емил Янков е изпълнителен директор на болница за рехабилитация в България – „Сердика” и създател на първия Център за роботизирана рехабилитация в България. Той живо се интересува от развитието на технологични решения, които са в помощ на хората с увреждания, както и от инвестиции в здравния сектор.

Емил Янков

Откъде е интересът Ви към рехабилитацията и как решихте да развивате именно този сектор на медицински услуги в България?
Докато активно се занимавах с уелнес и спа центрове наблюдавах как се развива медицинският сектор в направление възстановяване и грижа при тежки състояния като инсулт, последици от катастрофи след оперативна намеса. Тогава осъзнах реалната нужда от универсално място, на което да могат да бъдат намерени всички необходими медицински услуги за възстановяване при такива състояния. Забелязах, че в чужбина на едно място могат да бъдат лекувани деца с церебрална парализа, лица с болест на Паркинсон, възрастни с усложнения след инсулт, всякакви неврологични травми, онкологични заболявания, както и да обгрижват пациенти, които не могат да бъдат медицински обслужвани в домашна среда.

Желанието ми за предоставяне на по-качествен живот в България ме вдъхнови и ме подтикна да не се отказвам от тази страхотна идея – да имаме всички тези медицински услуги под един покрив.

Във Вашата болница възстановявате пациенти след инсулт, смяна на тазобедрена става, ДЦП, травми на главата и гръбнака, как се стигна до рехабилитация на белите дробове след прекаран COVID-19?
От години инвестираме в посока здраве и по-качествен живот, затова от началото на съществуването на Болница за рехабилитация „Сердика“ развиваме качествата на моя екип – пращаме ги периодично на различни обучения по света, за да осъвършенстват професионалните си умения. Рехабилитацията е нашата сила, в това сме най-добри и знаем, че ще сме полезни и в направление белодробна рехабилитация. Имаме нужните уреди за този вид рехабилитация, както и сертифицирани специалисти, които да прилагат рехабилитационните програми за изчистване на белите дробове, така че предлагането на този вид медицинска услуга беше логическо продължение на нашата дейност, на мисията ни.

Най-често какви симптоми имат пациентите след COVID-19, които се обръщат към Вашата болница?
Усещането, че не получават достатъчно въздух, кашлица и затруднено дишане са сред най-повтарящите се оплаквания, наред с непрестанни пориви за отхрачване, напрежение в белите дробове, усещане за задух и чувството на умора след кратки физически дейности, например при изкачване на стълби.

Обаждат се и хора, които са преболедували бронхопневмония например, без да са имали досег с коронавируса. При такива случаи симптомите са не по-различни и се прилага успешно рехабилитационната програма за изчистване на белите дробове.

В какво се състои белодробната рехабилитация след прекаран COVID-19 и за кого е подходяща?
Процедурите са подходящи за лица след прекаран COVID-19, бронхопневмония и други състояния със симптоми, които вече споменах, независимо от възрастта. В зависимост от конкретното състояние на пациента се изготвя индивидуална рехабилитационна програма, която може да съдържа различни компоненти:

  • Вибрационен (перкусионен) масаж – той подобрява циркулацията в областта на гърдите и чрез него се образуват вибрации, които помагат заседналите в бронхите секрети да се отделят.
  • Инхалации в комбинация с медикаментозно лечение при необходимост – това е класически метод, който доказано улеснява дишането и има траен ефект.
  • Тренировки на ходеща пътека – извършват се под контрола на наш специалист, който насърчава пациента да заеме правилна позиция на тялото, контролира интензитета на самото упражнение, а това води до подобрено дишане.
  • Велотренировка – и тук целта е подобряване на дишането чрез прецизно преценен интензитет и позиция на тялото.
  • Целенасочени физически упражнения, съчетани с правилно дишане.
  • Кварцова лампа – предимствата на кварцовата лампа и ползите от нейното използване са познати на хората от десетки години, а кварцовите лампи, с които разполагаме в болницата са за професионална употреба и ефектът е осезаем още след първата процедура.

Разбира се наред с това екипът работи и над емоционалното състояние на пациентите – да запазим позитивния дух на хората, които са ни се доверили е също толкова важно, колкото и да ги излекуваме.

Какви пакети се предлагат за възстановяване след COVID-19?
Решихме да улесним пациентите като предлагаме два различни пакета за възстановяване на белите дробове, в зависимост от това колко тежко е тяхното състояние: 14-дневен и 20-дневен пакет.
Пакетите включват настаняване, три хранения на ден със здравословно меню, двуразова рехабилитация всеки ден, два пъти лекарска визитация на ден, светлолечение, вибрационни масажи, инхалации и упражнения според индивидуалната рехабилитационна програма.
Повече информация можете да намерите на нашия уебсайт serdika.com.

Възможно ли е амбулаторно лечение на последиците от COVID-19?
Всичко зависи дали състоянието на пациента го позволява. Това трябва да се уточни с екипа при безплатната преглед-консултация по време на приема за този вид рехабилитация. Индивидуално е.

Как могат хората да научат повече за белодробната рехабилитация след коронавирус спрямо тяхното конкретно състояние?
Създадохме национален телефон 0700 70 112, които е на разположение всеки ден от 8:00 до 19:30 часа, включително през уикенда. Когато позвънят на този телефон пациентите получават отговори на своите здравни въпроси, свързани с нашите компетенции, както и обслужване, което ги улеснява максимално преди приема.

Какви са очакваните резултати?
Рехабилитацията след прекаран COVID-19 е от съществено значение за общото състояние на човека и затова не е изненада тенденцията за подобрено общо физическо състояние, осезаемо намалено затруднено дишане, храчките също намаляват, подобрено настроение и намалена тревожност.

Проучването, което правим сред пациенти, преминали възстановителната ни програма, показва дълготраен ефект след приключване на рехабилитационния процес.

Работите ли с НЗОК и има ли клинична пътека, по която да се извършва тази рехабилитация?
Да, работим със Здравната Каса по всички клинични пътеки за рехабилитация. Не съществува клинична пътека за рехабилитация на бели дробове след прекаран коронавирус, ето защо я осъществяваме чрез свободен прием.    

Ще продължите ли да предлагате белодробна рехабилитация и след като светът забрави за COVID-19?
Разбира се, че да - белодробната рехабилитация, както и превенцията от белодробни заболявания са ключът към един по-качествен живот, особено в град като нашия, в който въздухът не винаги е толкова чист, колкото ни се иска. Обърнете внимание на нивата на замърсяване през зимата например, представете си как тези вредни вещества системно се натрупват в белите ни дробове и то неусетно.
Болница „Сердика“, както и Резиденция за възрастни „Сердика“ се присъединиха към националната мрежа с измервателни уреди за замърсяване на въздуха AirBg.info, като нашите измервателни клетки са съответно под номера́ #42864 и #46072. 

Интервюто взе Гергана Дончева

Повече информация относно белодробна рехабилитация след прекаран коронавирус можете да научите на www.serdika.com/secure и на телефони 0700 70 112 , 0884 500 666.



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing