Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

Какво задължително трябва да знаем при избора на столче за кола

 

Малките деца са страхотни сладури, но по време на пътуване могат да предизвикат ситуации, които да създадат предпоставка за ПТП или опасност за живота им. Именно затова днес един от най-важните аксесоари, които купуваме за тях, това са столчетата за кола.

Ако сте решили да посрещнете мама и бебе при изписването с кола, какъвто най-често е случаят, то трябва да сте презапасени със столче още в деня на раждането му или дори по-рано.  

Столче за кола

При пътуване столчето е това, което предпазва нашето бебе

Именно столчето може да предпази бебето от наранявания, които може да получи при произшествие на пътя, или дори просто при по-рязко спиране, ако е заспало или не се е хванало добре.

Столче за кола

Първоначално при изобретяването им в началото на миналия век, столчетата имат единствено за цел да качат малките деца на по-голяма височина на седалката. Най-малките бебета се возели в ръцете на майките си. Впоследствие обаче, наблюденията над статистиките от пътни инциденти навели учените на идеята, че столчето трябва да има и обезопасителна функция. С времето тя се превръща в основен фокус и столчетата стават задължителни за употреба. Това се въвежда като изискване в САЩ за пръв път в началото на 70-те години.

Кои деца трябва да се возят в столче?

Законодателната рамка у нас предполага децата от раждането си да се возят в специално приспособление, което се скачва заедно с обезопасителната система на автомобила. В закона не са предвидени определени възрастови граници. Основните фактори, по които се преценява, са ръстът и теглото на детето.

Столче за кола

Докато стане високо 1,50 м и тежи 36 килограма, то се вози само в специално столче. То може да има степени, които се регулират в зависимост от ръста на малкото. Има и столчета, които стават само за определен етап от неговото развитие.

Столче за кола

До 9 кг новородените бебета могат да се возят и отпред в колата. Това става, като те се поставят в обезопасително столче тип “кош”, задължително с гръб спрямо посоката на движение и със спрени въздушни възглавници. Следващата група са бебетата с тегло между 10 и 15 кг. Те се возят на столче, гледащо напред, само че задължително на задната седалка. А над 15 кг вече се преминава само към седалка (тип “бустер”).

Мултифункционални столчета за всякакви нужди

Между семействата, които пътуват постоянно, и тези, които се качват в автомобил изключително рядко, има нещо доста общо. Най-вече това, че и в двата случая не знаеш кога ще ти се наложи да качиш бебето в кола. Идеални за целта са конвертируемите колички, които имат функционалност и на столче за автомобил. Така ще можете да сте подготвени за всякакви ситуации. Този вид столчета са подходящи и за любителите на къмпинга и пътешествията.

Мерки за безопасност

Пазете детето от прегряване в столчето

При пътуване над 10-15 минути и особено с включен климатик през зимата, не оставяйте детето да се вози, облечено с термогащеризон или дебело яке. Така може то да прегрее. Вместо това, по-добре е да носите със себе си одеяло, с което да завиете малкото.

Столчето трябва винаги да е добре фиксирано

Когато поставяте бебето в столчето, уверете се, че то е правилно свързано с обезопасителната система на автомобила. Ако не е така, то на практика не би могло да предпази детето в случай на инцидент и дори може да допринесе за още повече наранявания.

Освен това не бива да оставяме детето без защитните презрамки в столчето, или пък да ги разхлабваме прекалено много. Това ограничение може да е наистина неприятно на вашето бебе, но то ще се наложи да го изтърпи в името на своята безопасност.

Онлайн пазаруваме по-лесно, по-бързо и с пълен контрол върху процеса. На сайта на Kidso ще намерите идеалния избор за всяко бебе.



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing