Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

КАК ДА НАМАЛИМ РИСКА ОТ ИНСУЛТ

Гергана Дончева

В забързаното всекидневие като че ли никой не се замисля за опасности, които „дебнат зад ъгъла“ с напредването на възрастта. Инсултът е животозастрашаващо състояние, с което се срещат немалко хора на различна активна възраст.

Въпреки че по-голямата част от хората, които страдат от инсулт, са над 60-годишни, до 10 процента от всички инсулти се случват при тези под 45-годишна възраст. Бебета, ученици в гимназия и млади хора също могат да получат инсулт. Той може да се развие неочаквано.

Натурално идва въпросът какво да направим за да намалим риска от инсулт, кое е правилното житейско поведение за да избегнем евентуална “среща” с нежеланото състояние.

Един от най-сигурните начини за превенция от тази коварна болест е като направите здравословни промени в начина на живот. Здравословният лайфстайл благоприятства предпазването не само от инсулт, а и от много други нежелани състояния.

Според информация, качена на сайта на Световната Здравна организация (СЗО) рисковите фактори за инсулт са подобни на тези за коронарна болест на сърцето и други съдови заболявания. Ефективните стратегии за превенция включват насочване към ключовите модифицируеми фактори: хипертония, повишени липиди и диабет. Водещите рискове, дължащи се на начина на живот са: пушене, ниски нива на физическа активност, нездравословна диета и коремно затлъстяване. Комбинациите от такива стратегии за превенция се оказват ефективни за намаляване на смъртността от инсулт дори в някои условия с ниски доходи.

Здраве

Министерството на здравеопазването и социалните услуги на САЩ посочва следните най-важни стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от инсулт:
• Поддържайте кръвното налягане в нормални граници;
• Ако пушите, откажете се;
• Поддържайте кръвната си захар в нормални граници;
• Ако имате сърдечно заболяване, лекувайте го;
• Поддържайте нивата на холестерола в нормални граници;
• Поддържайте здравословно тегло;
• Станете по-активен човек, движете се;
• Хранете се здравословно.
Извършването на тези здравословни промени може също да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания и диабет.
Трите най-често задавани въпроси в Гугъл относно редуциране на риска от получаване на инсулт са:

  1. Какви храни намаляват риска от инсулт?
  2. Как можете да предотвратите инсулт по естествен път?
  3. Може ли питейната вода да помогне за предотвратяване на инсулт?

Здраве

А ето и отговорите по темата:
Според Geisinger (здравна и уелнес организация, фокусирана върху улесняването на по-доброто здраве чрез първична помощ, специализирана медицина и други) храни с високо съдържание на калий, като сладки и бели картофи, банани, домати, сини сливи, пъпеш и соя, могат да помогнат за поддържането на здравословно кръвно налягане, което е водещ рисков фактор за инсулт. Богатите на магнезий храни, като спанак, също са свързани с по-малък риск от инсулт.

Според Медицински Университет Харвард можете да предотвратите инсулт по естествен път като ядете четири до пет чаши плодове и зеленчуци всеки ден, една порция риба два до три пъти седмично и няколко дневни порции пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти. Съветват да правите повече упражнения - поне 30 минути активност на ден и по възможност повече. Отказването на пушенето е препоръчително.

Здраве

Редовното пиене на вода предотвратява дехидратацията. Това може да играе роля за поддържане на кръвта по-малко вискозна, което от своя страна предотвратява инсулт.
Добре е да знаем, че рехабилитацията след инсулт е надпревара с времето и колкото по-бързо започне лечението при специалисти (в специализирана болница за рехабилитация например), толкова по-големи шансове има за възстановяване на двигателните функции. Възстановяването може да се извърши и в рехабилитационен център, а физиотерапията е неизменна част от лечебния процес. Повече за лечение след инсулт можете да научите в подробна статия, която представя как се лекува инсултът.

Фото: Личен архив на Гергана Дончева

Източници:

  1. Уебсайтът на Clinica Bg. [cited 2 февруари 2021]. Available from: <https://clinica.bg/1510-Kak-da-namalim-riska-ot-insult?>.
  2. Уебсайтът на Geisinger. [cited 2 февруари 2021]. Available from: <https://www.geisinger.org/health-and-wellness/wellness-articles/2018/05/08/13/47/these-brain-foods-could-cut-your-risk-of-stroke>.
  3. Уебсайтът на Harvard Medical School. [cited 2 февруари 2021]. Available from: <https://www.health.harvard.edu/womens-health/8-things-you-can-do-to-prevent-a-stroke>.
  4. Уебсайтът на Medicine.net. [cited 2 февруари 2021]. Available from:  <https://www.medicinenet.com/can_drinking_water_help_prevent_a_stroke/article.htm>.
  5. Уебсайтът на University of Pittsburgh Medical Center. [cited 2 февруари 2021]. Available from: <https://share.upmc.com/2017/09/causes-of-stroke-in-young-adults/#:~:text=Although%20the%20majority%20of%20people,the%20signs%20and%20react%20quickly>.
  6. Уебсайтът на US Department of Health and Human Services. [cited 2 февруари 2021]. Available from:  <https://health.gov/myhealthfinder/topics/health-conditions/heart-health/reduce-your-risk-stroke>.
  7. Уебсайтът на World Health Organization. [cited 2 февруари 2021]. Available from:  <https://www.who.int/bulletin/volumes/94/9/16-181636/en/ >.
  8. Уебсайтът на Болница за рехабилитация „Сердика“. [cited 3 февруари 2021]. Available from: < www.serdika.com/stroke >.


Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing