МЮЗИКЪЛЪТ „УЕСТСАЙДСКА ИСТОРИЯ“ СЕ ЗАВРЪЩА

МЮЗИКЪЛЪТ „УЕСТСАЙДСКА ИСТОРИЯ“ СЕ ЗАВРЪЩА

Радинела Гелева

На 10 декември в кината излиза един от най-добрите мюзикъли на всички времена  – „Уестсайдска история“, който е базиран на едноименния мюзикъл на Артър Лорентс, Ленърд Бърнстейн и Стивън Зондхайм от 1957 г. Вдъхновен от класическата романтична трагедия „Ромео и Жулиета“ на Уилям Шекспир, „Уестсайдска история“ разказва за младите влюбени Мария и Тони, които са членове на две свирепи, враждуващи банди – „Ракетите“ и „Акулите“, борещи се за контрол над суровите улици на Горен Уест Сайд в Ню Йорк. Докато съперничеството между двете банди ескалира с всеки изминал ден, любовта между Тони и Мария разцъфтява и заплашва да разкъса на две целия квартал.

Уестсайдска история

Режисьор на мюзикъла е Стивън Спилбърг, а сценарист е номинирания за „Оскар“ и носител на „Пулицър“ Тони Къшнър. Хореографията е дело на носителя на наградата за принос в театралното изкуство „Тони“ Джъстин Пек, а легендарната музика на Ленърд Бърнстейн е изпълнена от Нюйоркския симфоничен оркестър, дирижиран от Майкъл Нюман и Густаво Дудамел. В ролите са Рейчъл Зеглър, Ансел Елгорт, Ариана ДеБос, Ана Изабел, Кори Стол, Брайън д‘Аарси Джеймс, Къртис Кук, Дейвид Алварес и Рита Морено, която печели „Оскар” за ролята на Анита в оригиналния филм от 1961 г.

Уестсайдска история

Уестсайдска история

Снимки:

1. - 3. Снимки на главните актьори в „Уестсайдска история“.

Фото: Форум Филм България
Източник: Форум Филм България
Прочетено: 383 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 115, Декември 2021

МОДАТА В РАЗЛИЧНИ КУЛТУРИ

Виктория Велизарова

Дрехите, които носим са символ на нашата идентичност и култура. Ето защо не е изненадващо, че през вековете общностите са използвали облеклото като средство за съобщаване на статус, за отпразнуване на важни събития и показване на единство. Ще разгледаме традиционни тоалети от цял ​​свят, които все още се носят и ще открием каква е тяхната историята.

Сари
Сари е традиционна женска дреха, която се носи в Индия, Бангладеш, Непал и Шри Ланка. Сарито обикновено се носи над пола или панталон, и с къса блуза. То е свързано с идеята за благодат и е считано за символ на елегантност в азиатските култури. Има повече от 80 различни начина за носене, особено съобразени с региона, в който се намирате. Най–популярен в индия е „ниви стил”–платът се увива около бедрата, като се набира на плисета, закача се на кръста, а след това се драпира на едното рамо и се премята през него. По този начин се осигурява свобода на движение. Всеки цвят на сари има значение, основан на каста, култура, религия и вярвания. Червеното означава смелост, а бялото чистота - свещениците и техните привърженици го носят. Зеленото символизира живота и щастието. Значението на жълтото е мъдрост и мир, а синьото представлява мъжественост, смелост, стабилност и решителност.

Кимоно
Кимоното е японско традиционно облекло, носено от жени, мъже и деца. Думата „кимоно“ буквално означава „нещо за носене“. То е Т-образно, облицовано с права мантия, с подгъв на глезена, украсено с яка и дълги, широки ръкави. Увива се около тялото, винаги от ляво надясно и върху него се слага пояс, наречен „оби“ , който се завързва на гърба. Кимоното обикновено се носи с традиционните обувки и разделените при пръстите чорапи. Обичай е на специални поводи неомъжените жени да носят кимоно, наречено „фурисоде“, с ръкави, които са дълги почти до пода. Някои възрастни жени го носят  всекидневно. Мъжете най-често го обличат на сватби, чаени церемонии и на други специални или много формални събития. Кимоното може да бъде както официално, така и всекидневно и се изработва предимно от коприна или полиестер, а от средата на 19 век, се счита за национален костюм. За дамите японския тоалет е в по-ярки цветове, докато за мъжкия пол е в по-тъмни.

Килт
Килтът е националното шотландско облекло. То представлява парче плат, увито около ханша и закопчано с помощта на ремъци с катарами или големи безопасни игли. Прави се от вълнен плат с тартан - традиционна шотландска шарка от пресечени под определен ъгъл линии с различна ширина и цветове, образуващи квадрати. По целия свят този десен е познат, като шотландско каре.

Агбада
Агбада е роба с широки ръкави, носена от мъжете в Западна Африка и части от северната територия. Името „агбада“ идва от езика йоруба, но е известно с различни имена, в зависимост от етническата група. Дрехата обикновено е украсена със сложна бродерия и се носи при специални религиозни или церемониални поводи. Повечето са направени от ръчно тъкан плат. Агбада се предлага в различни цветове и модели, за да отразява индивидуалния стил на човека, който я носи.
Където и да отидете по света, ще бъдете изумени от различните стилове на облекло, ярки цветове и материали. Странни шапки, обувки, колани, рокли – вселената е пълна с чудеса, когато става дума за мода.

Снимки:
1. Сари – традиционна индийска дреха.
Фото: https://www.pexels.com/photo/pretty-woman-in-red-and-gold-saree-dress-10241987/

2. Кимоно – традиционно японско облекло.
Фото:https://www.pexels.com/photo/woman-in-green-kimono-standing-near-a-river-7956666/
3. Килт – традиционно шотландско облекло.
Фото: https://www.pexels.com/photo/two-men-playing-wind-instruments-on-ground-1429763/
4. Агбада – африканско облекло.
Фото: https://www.pexels.com/photo/man-people-woman-art-7596455/

Източници:
https://damski-klub.com/krasota-i-moda/indiysko-sari-kak-da-go-nosim/
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D1%80%D0%B8
https://fullytejas.com/the-meanings-behind-saree-colors/
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE
https://www.britannica.com/topic/kilt
https://duma.bg/?go=news&p=detail&nodeId=9741
https://artsandculture.google.com/theme/explore-traditional-clothing-from-around-the-world/-
Прочетено: 420 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 115, Декември 2021

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 114: МОДНАТА ВИЗУАЛНА КУЛТУРА: ИМИДЖ И КОМУНИКАЦИЯ
   БРОЙ 113: ЗНАМЕНИТОСТИ НА ДЪЛГООЧАКВАНИЯ ФЕСТИВАЛ В КАН
   БРОЙ 112: БОЙКА ВЕЛКОВА: „ЖЕНАТА ТРЯБВА ДА СТАНЕ ГОСПОДАР НА СВОЯТА ЖЕНСТВЕНОСТ”
   БРОЙ 111: ЕДИН РАЗЛИЧЕН ПОГЛЕД ОТ СЕДМИЦАТА НА МОДАТА В ПАРИЖ
   БРОЙ 110: ИЗКУСТВОТО ПРАВИ МОДА, МОДАТА ПРАВИ ИЗКУСТВО

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Дамски рокли