НАД 15 000 ДЕЦА ПРЕМИНАХА БЕЗПЛАТЕН СКРИНИНГ НА ОЧИТЕ В КАМПАНИЯТА НА KWIAT ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ДЕТСКОТО ЗРЕНИЕ

НАД 15 000 ДЕЦА ПРЕМИНАХА БЕЗПЛАТЕН СКРИНИНГ НА ОЧИТЕ В КАМПАНИЯТА НА KWIAT ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ДЕТСКОТО ЗРЕНИЕ

Резултатите от националната кампания за профилактика на детското зрение на българската марка очила KWIAT показват, че над 15 000 деца в цялата страна са преминали безплатен скрининг на очите. Децата в училищна възраст в България са малко над 700 000, като практически кампанията за безплатен скрининг е достигнала до над 2% от учениците в страната.

Кампанията по инициатива на българската марка очила KWIAT се реализира с подкрепата на Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката и над 150 оптики и в България. Кампанията имаше за цел да популяризира необходимостта от редовна профилактика на детското зрение и да даде възможност в рамките на два месеца (септември и октомври 2015 г.) на деца и младежи на възраст от 6 до 18 г. да преминат безплатен скрининг на очите в оптики и медицински центрове в цялата страна. „Кампанията се провежда за трета поредна година, но за първи път е с такъв сериозен мащаб и постига толкова значими резултати. Освен реално установените проблеми със зрението при конкретни деца, в голяма степен се повиши информираността на родители и учители относно здравето на детските очи. В голяма степен успехът на кампанията зависеше от инициативността на хората по места и с радост мога да кажа, че тази инициативност беше много висока.” споделя г-н Павел Цветков, управител на KWIAT и инициатор на кампанията.

НАД 15 000 ДЕЦА ПРЕМИНАХА БЕЗПЛАТЕН СКРИНИНГ НА ОЧИТЕ В КАМПАНИЯТА НА KWIAT ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ДЕТСКОТО ЗРЕНИЕ

Най-висока активност в рамките на кампанията е регистрирана в градовете: София, Пловдив, Плевен, Бургас, Варна, Русе, Стара Загора и Пазарджик. Данните за общия брой на децата, преминали скрининг на очите, са подадени като обратна връзка от оптиките и медицински центрове, партньори на кампанията. В рамките на инициативата информация за състоянието на детското зрение беше събирана чрез анкета, попълвана на доброволен принцип от родители онлайн на адрес: www.kwiat.bg и в част от оптиките, където се е извършваше безплатен очен скрининг. Попълнените анкети дават информация за 1227 деца, като резултатите показват, че повече от половината от тях никога не са били на очен преглед при специалист (56.7% или 686 деца), като трябва да се има предвид, че това са деца на проактивни и заинтересовани родители (70% от децата са на възраст от 6 до 10 години). В резултат от проведените скринингови тестове се установи, че при 35% от възползвалите се деца има потенциални проблеми със зрението (късогледство, далекогледство или астигматизъм) и за тях е препоръчано посещение при офталмолог. Поне половината от нуждаещите се деца не са попаднали досега на преглед (35% са с проблеми и за преглед, а само 15% имат изписани очила и над половината от тях декларират, че не ги носят).

Други интересни резултати от анкетата показват, че 67% от децата не носят слънчеви очила с UV защита, а детските очи са най-уязвими от вредните ултравиолетови лъчи, които водят до потенциални увреждания с времето. Според резултатите 62% от децата прекарват повече от 2 часа всеки ден, гледайки в електронни устройства (компютър, телефон, таблет, телевизор), а 11.3% дори по повече от 5 часа всеки ден. Малко под 2% не използват компютър и други устройства с екран. Широко разпространено е мнението на специалистите в грижата за очното здраве, според които проблемите със зрението при децата ще стават все по-актуални предвид сериозното навлизане на новите технологии във всекидневните занимания, свързани с учене и свободно време при деца и младежи.

Според Мила Драгомирова, оптометрист, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” и консултант на кампанията, резултатите от нея „потвърждават необходимостта от провеждане на обхватни скринингови програми за детско зрение, което съвпада и с резултатите от публикувани проучвания на български офталмолози през последните години.” Друг важен извод, който тя прави е, че включването в скринигите на оптометристи (специалисти от областта на първичните очни грижи) и оптици би могло да бъде много полезно, за да бъдат навреме открити и насочени към офталмолог деца с потенциални зрителни проблеми.

В рамките на кампанията тази година беше осъществена и доброволческа инициатива, в която участваха група студенти на Мила Драгомирова, последен курс „Оптометрия” в СУ. Те проведоха скрининг на място в училище в гр. Девня по покана на общината. Това е град без офталмолог и без оптика. За два дни 335 деца преминаха всяко през 4 скринингови теста. В резултат при около 30% от децата бяха открити потенциални проблеми и е препоръчан преглед. Само 8% от децата участвали в скрининга и нуждаещи се от очен преглед заявиха, че имат предварително предписани очила. А над 60% от всички деца никога преди не са били на какъвто и да е очен преглед или скрининг.

Екипът на българската марка очила KWIAT изказва специална благодарност на всички институции, партньори, медии и известни личности, които подкрепиха кампанията, допринесоха за нейното популяризиране и реализиране, и спомогнаха за постигнатите значими резултати в грижата за зрението на децата в България!

Снимка:
1. Плакатът на кампания за профилактика на детското зрение.
Фото и източник: © KWIAT


Коментари (0)Прочетено: 2005 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 81, Декември 2015

С АРОМАТ НА КОЛЕДА

Теа Даулова

Въпреки нетипично топлите за сезона температури, Коледа чука на вратата и носи със себе си семейната атмосфера на празника, аромат на канела, портокалови корички и ябълки. Филмите разгръщат коледни сюжети, денят, в който ще гледаме култовия „Сам вкъщи“ наближава, а Марая Кери не забравя да ни напомни, че „All I want for Christmas is you…”. Започваме да обмисляме как да помогнем на Дядо Коледа в търсенето на подаръци, а и какво е нашето желание към Добрия старец. Светещите лампички по улиците сигнализират, че дните до Коледа стават все по-малко с всеки изминал ден. Карат ни да се замислим – как да украсим дома си, да развихрим въображението си и да създадем нашата коледна приказка…

С АРОМАТ НА КОЛЕДА

С АРОМАТ НА КОЛЕДА

С АРОМАТ НА КОЛЕДА

Търговските вериги масово се възползват от желанието на хората да внесат капка разнообразие в сивото си ежедневие. Те предлагат всякакви мигащи уреди, коледни украси, гирлянди, пластмасови елхи, сладкиши, меки одеалца със снежни орнаменти и други бързи варианти за преобразяване на всекидневието. Факторът „време” успешно руши желанието ни за направа на оригинална украса в домашни условия с подръчни средства. А колко малко му трябва на човек, за да се чувства полезен и щастлив…

С АРОМАТ НА КОЛЕДА

С АРОМАТ НА КОЛЕДА

Традицията за коледна украса датира от много време. Началото й се смята, че е поставено в Германия от един монах през VII – VIII век. Той е първият, който поднася на германския народ идеята за украса на елха. Дръвчето също не е случайно избрано – неговият вечнозелен цвят в комбинация с триъгълна форма, олицетворяваща Светата Троица, го превръща в символ на Коледа. Германците приветствали тази идея и украсили дръвчето с най-обикновени бели свещи, а на върха му поставили звезда. Началото на познатата ни днес еуфория около декорациите на празника идва чак през 15 век, когато започва употребата на различни способи, внасящи доза разнообразие. Първата иновация е използването на рози като инструмент за украса. След това в коледната стихия навлизат и лакомства, ядки, бонбони, ръчно изработени предмети, докато стигнем до далечната 1610 г., когато се появява първият гирлянд. Постепенно коледното дръвче влиза и в английските домове. А през 1800-та „прелита“ отвъд океана и се озовава и в американските домакинства. Използване на плодове, закачени по вечнозелените елхи става масова практика. Смятало се, че комбинацията вдъхва надежда, живот, изобилие, плодородие и очакване за по-топли месеци. Паралелно с това, в германските домове се заражда нова тенденци – домашно приготвени бисквити с формата на ангели, снежинки и звезди, които се закичват на коледната елха. С течение на времето и промяната в технологиите се променя и украсата. Започват да се появяват стъклени играчки в най-различни форми и с различни образи. Красотата и изяществото им бързо печели симпатиите на хората и за кратко време изработването им се превръща в могъща индустрия. Дълги години Германия е била световен лидер в тази сфера. Непрактичността и крехкостта им раждат техни заместители. Не толкова красиви, но и не толкова чупливи – на пазара се появяват пластмасовите коледни играчки.

С АРОМАТ НА КОЛЕДА

Днес коледната украса на дома е станала част от традициите на празника. Във всяка къща блести поне една елха, в която е вдъхната частица от семейния уют. Макар в повечето случаи дръвчето да не е истинско, то умело вплита духа на Коледа и чувството за едно цяло. Коледа е семеен празник. Изпитаната рецепта за внасяне на допълнително любов, щастие, изобретателност е: щипка идеи, лъжичка сръчност, малко студен полъх, повече портокалово-канелено ухание, коледна музика и огромно желание… А ето и няколко идеи:

С АРОМАТ НА КОЛЕДА

С АРОМАТ НА КОЛЕДА

Направи си коледни бисквитки
Любимата кулинарна рецепта винаги може да претърпи коледна трансформация. И най-обикновената бисквита може да се превърне с неустоим шедьовър. И всичко с помощта на въображението. Може да използваме формички на снежни човеци, елхички, еленчета, камбанки. А може просто да оставим бисквитките кръгли и да им нарисуваме по една снежинка.

С АРОМАТ НА КОЛЕДА

С АРОМАТ НА КОЛЕДА

Да построим медена коледна къща
Тази техника е за по-напреднали, но ако не опитате, няма как да напреднете. Тук се изисква повече търпение. Все пак е Коледа – стават чудеса. Направете първо стените от медено тесто. После ги слепете с мед, шоколад или конфитюр – изборът е във ваши ръце. Балансът също е много важен. Направете две триъгълничета за покрива и го съединете с правоъгълните медени керемиди. След това рисувайте, където и както пожелаете. Ако не разполагате с достатъчно време, за да изработите конструкцията в „домашната пекарна“, опитайте да сътворите коледния меден дом с готови бисквити.

С АРОМАТ НА КОЛЕДА

Елха от гирлянди
За тази идея е нужен по-дълъг гирлянд или няколко по-къси. Може да се спрете както на пищни, лъскави, обемни гирлянди, така и на по-семпли. Най-добре „посадете“ дръвчето си на вратата, за да не ви се налага да викате майстори след празниците. Започнете от върха и усуквайте гирлянда, докато не получите желания ефект. Помагайте си с тиксо, там където искате да фиксирате участъка. Ако лепите директно върху гирлянда рискувате да го проскубете, затова се старайте да залепвате върху основната връв, като раздалечавате малките ресни.

С АРОМАТ НА КОЛЕДА

Домашни снежинки
Трябват ви само бял лист и ножица. Е, разбира се, и изобретателност, и въображение. Сгъвайте и изрязвайте, докато не получите вашия стил снежинка. Малко хора подозират, че тези снежинки могат да бъдат доста интересни, стига да знаем как да ги направим.

С АРОМАТ НА КОЛЕДА

Хартиена елха
Старите списания създават голям безпорядък. Тях или ги изхвърляме в боклука, или ги трупаме на купчинки. Но на Коледа може да намерим приложение дори и на тях. Направете си елха от стари списания. Сгънете всяка страница на триъгълник, триъгълника сгънете на нов триъгълник, а след това приберете остатъка отдолу към основната конструкция на хартиената елха. Повторете тези стъпки с всяка страница. Колкото по-обемно е списанието, толкова повече плътност и стабилност ще има елхата. Може да напръскате със сребърен или златен спрей оформената елха. Но и без него ефектът е впечатляващ. Крайният резултат ще изненада и самите вас.

С АРОМАТ НА КОЛЕДА

Създайте коледни топки
Необходим ви е конец (в какъвто цвят пожелаете), балон (с какъвто размер искате) и лепило за конци (може да се замени със смес от брашно и вода). Първо надуйте балона. След това потопете конеца в лепилото и го омотайте около балона. Може да получите, както плътна коледна топка, така и по-рехава (като сложите по-малко конци). Изчакайте да изсъхне хубаво, спукайте балона с игла и го извадете през някой отвор.

С АРОМАТ НА КОЛЕДА

Ябълкова чаша
Отрежете капаче и издълбайте вътрешността на една ябълка, като внимавате да не пропукате бъдещата чаша. Старайте се, колкото се може повече от сърцевината й да отстраните, за да събира повече течност. Напълнете я с напитка по желание. Изключително подходящо е топъл чай с мед и пръчици канела.

С АРОМАТ НА КОЛЕДА

Да облечем чашата
Сещате ли се за онези чаши, които повече от всичко ви напомнят за студените месеци, придружени с топъл шоколад в ръката пред любимия филм. Изработването им не е никак сложно, но пък резултатът е ефектен, а топлината дълготрайна. Отрежете ръкава на някоя стара блуза. Колкото по-пухкава е тя, толкова по-голямо е усещането за зимни дни и горещи напитки. Украсете я с копчета, панделки, мъниста и каквото друго ви хрумне. Облечете любимата си чаша и отпийте глътка от гладката текстура на шоколада…

С АРОМАТ НА КОЛЕДА

Трапезата
Няма как да останем безразлични към коледната трапеза. С малко усилия може да превърнем масата ни в истинско изкуство, носител на празничната атмосфера. Коледни мотиви в покривката са добър избор, като за начален стадий. Защо да не заложим на червени салфетки и правилно подредени прибори за хранене? Всеки детайл е от значение. Малко разхвърляни златисти перли и запалени свещи са крачка към успеха. Разхвърляни или подредени коледни играчи по масата, защо пък не? По смелите залагат и на вази с украсени борови клонки, поставени на точното място на трапезата. Не е важно да е претрупано и свръхлуксозно, а да е направено от сърце!

С АРОМАТ НА КОЛЕДА

Коледа е най-светлият християнски празник. Той събира близки, създава спомени, прави хората щастливи. Може с малко усилия да помогнем да магията му да заблести и в нашия дом. Понякога всичко е въпрос на желание… Харесахте ли си някое предложение? Действайте – реализирайте го – направете някого още по-щастлив!

Снимки:
1. – 3. Коледа
Фото 1: http://www.mrwallpaper.com/view/
Фото 2: https://pamwestern.wordpress.com/2014/11/26/g
Фото 3: https://wallpaperscraft.com/download/new_
4. Елха със свещи (прототип на първото коледно дръвче).
Фото: http://pusamania.org/christmas-tree-candle-lights.html
5. Стъклени играчки за елха.
Фото: http://eggofnihilism.com/glass-christmas-tree-ornaments.html
6. – 7. Коледни бисквитки
Фото 6: http://www.lapseshot.com/christmas-cookies.html
Фото 7: http://abstract.desktopnexus.com/wallpaper/1233480/
8. Медена коледна къща
Фото: http://food.ndtv.com/lists/10-best
9. Елха от гирлянди
Фото: http://homeklondike.org/2014/12/24/
10. Домашни снежинки
Фото: http://www.athomeinlove.com/how-to-make
11. Хартиена елха
Фото: http://www.landlockedbride.com
12. Коледни топки
Фото: http://www.fabartdiy.com/how-to
13. Ябълкова чаша
Фото: http://divinepartyconcepts.com
14. Топла чаша
Фото: http://kakbe.net/category/foto-prikoly/page/5
15. Трапезата
Фото: http://www.youne.com/11-christmas
Източник: http://www.theholidayspot.com/christmas/


Коментари (0)Прочетено: 2015 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 81, Декември 2015

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 79: МОДНО РЕВЮ С ОЧИЛА KWIAT
   БРОЙ 79: КАМПАНИЯ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ДЕТСКОТО ЗРЕНИЕ
   БРОЙ 77: ВЪОРЪЖЕНИ ЗА ЛЯТОТО С ПЕРФЕКТНА ФИГУРА
   БРОЙ 75: РЕЗУЛТАТИ ОТ КАМПАНИЯТА НА KWIAT ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ДЕТСКОТО ЗРЕНИЕ
   БРОЙ 75: „Свети Иван Рилски” продължава да помага
   БРОЙ 75: „ДЕЦАТА МОГАТ ВСИЧКО И ВСИЧКО ИМ ПРИНАДЛЕЖИ” Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Рокли