ВРЕМЕ ЗА APERITIVO!

ВРЕМЕ ЗА APERITIVO!

*Приключения за сетивата с MARTINI в духа на италианската традиция

На фона на бързо набиращите популярност освежаващи леки алкохолни миксове, характерни за Италия, решихме да ви запознаем с тази „вкусна“ традиция, на която италианците казват “Aperitivo”.

Наподобяващо американските “happy hours”, италианското “Aperitivo” всъщност е много повече от консумация на няколко питиета. Обикновено в късния следобед, след приключване на работния ден, италианците се отправят към близките барове, където разпускат с чаша освежаваща алкохолна напитка и нещо леко за хапване. Коктейлите и миксовете обичайно консумирани за „Aperitivo” са проектирани предимно като летни, но това не пречи да им се наслаждавате и в студените зимни дни като алтернатива на скучна чаша шардоне. В следващите редове ще ви запознаем с едни от най-вкусните и същевременно лесни за приготвяне миксове дори в домашни условия.

Martini

Първото ни предложение е Martini & Tonic. Лесна за приготвяне комбинация от вермут Martini и тоник в равни части. Всичко, от което се нуждаете, е подходяща чаша – чашите за вино са перфектно решение, но дори да нямате под ръка всяка друга би ви свършила работа. Другите важни съставки са лед, вермут Martini и тоник. В предварително напълнената чаша с лед изсипвате равни части вермут Martini и тоник и гарнирате с цитрус в зависимост от предпочитания от вас вермут. За Martini Bianco използвайте лайм, а за Martini Rosso перфектният избор е резен портокал.

Martini

Ако искате да повдигнете нивото на тази напитка, то тогава ви съветваме да опитате някой от вариантите с премиум вермутите на Martini от серията Riserva Speciale, представена у нас миналата година. Тази серия вермути на Martini спечели златен медал на изложението за алкохолни напитки в Сан Франциско през 2018 г. Това, което я отличава от другите вермути, е традиционната рецепта, съхранена през годините и изключително прецизният подбор на билки и вина за производството на вермутите. Те комбинират най-добрите билки от региона на Торино, домът на Martini, и висококачествени екзотични билки от различни краища на света, като са направени на основата на италиански вина. За Мartini Riserva Speciale Rubino се използва грозде от сорта небиоло, който е в основата и на известните вина от Бароло, а за Martini Riserva Speciale Ambrato – вино от сорта мускат от провинция Асти.

Martini

Ако искате да се впуснете в истинско приключение  за сетивата то тогава задължително трябва да опитате Martini Negroni – коктейл с дълга история, ставащ все по-популярен в наши дни. За разлика от изброените по-горе напитки, този коктейл е доста по-силен и комбинира сладко-горчиви вкусове.

Martini Negroni е идеалната за вас напитка след работния ден, ако търсите нещо с повече алкохол и леко горчиви нотки, което да стимулира апетита ви. Отново лесен за приготвяне коктейл, който комбинира италиански вермут, битер и джин. Всичко, което трябва да направите ако искате сами да си го приготвите, е да нaлеете равни части вермут Martini, битер Martini и джин Bombay Sapphire и да добавите портокалова кора, с която леко да ароматизирате напитката.

Martini

Снимки:
1. Martini и тоник с Martini Bianco.
2. Martini и тоник с Martini Rosso.
3. Коктейли с Martini Riserva Speciale Ambrato и Martini Bitter.
4. Коктейл Martini Negroni с Martini Bitter, Martini Riserva Speciale Rubino, джин Bombay Sapphire.
Фото: Martini


Коментари (0)Прочетено: 671 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 100, Април 2019

КАК ТЕХНОЛОГИИТЕ ПРОМЕНЯТ БЪДЕЩЕТО НА МОДНАТА ИНДУСТРИЯ

Силвия Кабаиванова

На първо място кои са факторите, които променят модната индустрия и в момента: свръхпроизводство и свръхпредлагане; огромно негативно влияние на модната индустрия върху околната среда; неетични производства; бързо развитие на електронната търговия; затваряне на физически магазини; развитие на технологиите.

КАК ТЕХНОЛОГИИТЕ ПРОМЕНЯТ БЪДЕЩЕТО НА МОДНАТА ИНДУСТРИЯ

Модната индустрия е вторият по големина замърсител в света. Произвеждат се около 80 милиарда дрехи всяка година. Индустрията оказва пагубно влияние за околната среда и природните ресурси. А според изследване, представено в списанието Marie Claire, всяка жена има дрехи на стойност около £2,400 в гардероба си, които никога няма да облече.

КАК ТЕХНОЛОГИИТЕ ПРОМЕНЯТ БЪДЕЩЕТО НА МОДНАТА ИНДУСТРИЯ

Все по-често се говори за устойчива и етична мода. Клиентите започват все повече да купуват продукти, които са произведени със зачитане на природните ресурси и хората, които ги произвеждат. Памукът, произвеждан без наличието на опасни пестициди, както и иновативните нови материали, ще стават все по-популярни. Отново хората се завръщат към това да харчат повече пари за по-малко, но качествени стоки. По този начин ще бъдат подкрепени етичните модни марки, които плащат справедливи възнаграждения на работниците си и инвестират в иновации. Производството се измества по-близо до мястото на продажба, защото марките трябва бързо да реагират на изискванията на пазара и бързо да доставят нови стоки.

КАК ТЕХНОЛОГИИТЕ ПРОМЕНЯТ БЪДЕЩЕТО НА МОДНАТА ИНДУСТРИЯ

Приходите на онлайн търговците нарастват. Но конкуренцията и при тях е огромна. 40% от тези приходи са за Amazon, Alibaba и Ebay. По тази причина продължава тенденцията за затваряне на физически магазини. През 2017 г. хиляди търговци на дребно в областта на модата затварят своите магазини в цял свят. По-малките търговци и модни марки могат да оцелеят само чрез въвеждането на нови технологии и уникални предимства. В световен мащаб има няколко кампании в подкрепа на етичната мода и призив към модна революция. Те целят да обединят хора и организации от цял свят да работят заедно за промяна на настоящия модел в модната индустрия, така че дрехите да се произвеждат по начин, сигурен и справедлив за всички по веригата на доставки и да се намалява вредното влияние на модната индустрия върху околната среда. Те вярват, че комуникацията между участниците в цялата верига на доставки – от фермера до потребителя – е единственият начин за трансформиране на модната индустрия. Такива организации са Fashion Revolution, 303 Tuscans Ethical Fashion, Common Objective.

КАК ТЕХНОЛОГИИТЕ ПРОМЕНЯТ БЪДЕЩЕТО НА МОДНАТА ИНДУСТРИЯ

Ето какво правят някои компании, с цел да предложат иновативни и екологични продукти. Стъпка към по-устойчива мода направи луксозната италианска марка „Салваторе Ферагамо“, която пусна колекция дрехи от плат, направен от цитрусови плодове. Платът е създаден от компанията Orange fiber от остатъчните продукти след изстискването на портокали за сок. Идеята е на двама студенти, в сътрудничество с Политехническия университет в Милано. Цитрусовият текстил е с меко и копринено усещане, леко тегло и може да бъде матов или лъскав според производствените нужди. Bolt Threads създава синтетична коприна чрез ферментация, използвайки дрожди, вода и захар – процес, който прилича на производство на бира. Крайният продукт е плат, който е устойчив и наподобява коприна. От плата Stella McCartney създава жълта рокля, която е показана в Музея на модерното изкуство.

КАК ТЕХНОЛОГИИТЕ ПРОМЕНЯТ БЪДЕЩЕТО НА МОДНАТА ИНДУСТРИЯ

Modern Meadow „отглежда“ кожа. Материалът се създава в лаборатория и почти е неразличим от естествената кожа – биологично и на външен вид. Това е първото поколение материали, създадени с основния протеин на природата – колаген, но без никакви животински производни. MycoWorks създава нов вид кожа с използването на мицел и селскостопански странични продукти в процес с отрицателен въглерод.

Швейцарската компания Happy Genie създаде луксозни чанти, изработени от кожа, направена от остатъци от ябълки. Това са само малка част от примерите за подобни продукти, които бяха представени на различни изложения в Европа тази година.

КАК ТЕХНОЛОГИИТЕ ПРОМЕНЯТ БЪДЕЩЕТО НА МОДНАТА ИНДУСТРИЯ

Друга иновация в модната индустрия е 3D принтирането. Adidas използват модерни технологии за 3D принтиране в създаването на някои от спортните си обувки. Германският производител вече работи над нов впечатляващ модел, който се казва Futurecraft 4D. От Adidas смятат, че тази иновация ще предизвика истинска революция в начина, по който се произвеждат обувки в световен мащаб. Новият метод позволява да се достигне "напълно различен производствен мащаб".

КАК ТЕХНОЛОГИИТЕ ПРОМЕНЯТ БЪДЕЩЕТО НА МОДНАТА ИНДУСТРИЯ

През 2017 г. са произведени 5000 чифта, плановете са до края на 2018 г. да бъдат произведени 100 000 и 500 000 през 2019 г. Цената на един чифт Adidas Futurecraft 4D в момента е £1,334. Друга тенденция е персонализацията в модата. Flair Atelier Лондон предлага онлайн платформа за създаване и поръчване на дрехи с участието на клиента. Те предлагат на клиентите да създадат уникална дреха, която ще бъде изработена по техните мерки и доставена до тях за две седмици. Целта е клиентите да могат да "намерят перфектната рокля".

КАК ТЕХНОЛОГИИТЕ ПРОМЕНЯТ БЪДЕЩЕТО НА МОДНАТА ИНДУСТРИЯ

Те осъществяват това, като дават възможност клиентите да сглобят роклята чрез избор на деколте, ръкави, дължина на роклята, вид на полата, като всеки елемент може да бъде в черно или бяло, с или без дантела. Така се получават множество различни комбинации. Дрехи с мерки на клиента и с избор на детайли вече доста години се използват при мъжките костюми made to measure. Там клиентът също има възможност да персонализира своя костюм чрез избор на плат, ревери, джобове, шлицове, хастар. При по-спортните облекла персонализацията е чрез възможността клиентите да създават дрехи с избрани от тях щампи.

КАК ТЕХНОЛОГИИТЕ ПРОМЕНЯТ БЪДЕЩЕТО НА МОДНАТА ИНДУСТРИЯ

Друга интересна технология е сглобяването на дрехи чрез ултразвук – модерна, ориентирана към бъдещето и икономична алтернатива на шиене, с която PFAFF Industrial се занимава повече от 25 години и представи по време на изложението MUNICH FABRIC START в Мюнхен през 2017 г. Процесът предлага няколко технически предимства – работа без игла, без конец, без консумативи. Освен това, дизайнерът може да избере между множество различни шевове, тъй като дизайнът на шева се определя чрез избраното ударно колело на машината. PFAFF предлага на клиента широк избор от колела.

КАК ТЕХНОЛОГИИТЕ ПРОМЕНЯТ БЪДЕЩЕТО НА МОДНАТА ИНДУСТРИЯ

На световната премиера на машината по време MUNICH FABRIC START в Мюнхен за първи път беше изработена цяла дреха (тениска) с помощта на ултразвук. Някои шевове бяха подлепени с помощта на машина с горещ въздух PFAFF. Този тип лента може да се използва за запечатване на шева или просто като дизайнерски елемент.

КАК ТЕХНОЛОГИИТЕ ПРОМЕНЯТ БЪДЕЩЕТО НА МОДНАТА ИНДУСТРИЯ

Експериментът „Виж сега – Купи сега“ е въведен е през 2015 г. от Burberry на Седмицата на модата в Лондон. Веднага след модните ревюта дрехите могат да се купят в онлайн и в реалните магазини на марките. Последователи на този нов начин на продажба веднага след модно ревю са Tommy Hilfiger, Ralph Lauren, Michael Kors, Rebecca Minkoff, Victoria’s Secret, Mulberry, като по този начин те предотвратяват възможността за кражба на моделите им.

Съществуват и магазини без касиери. Има два такива в Сиатъл и един в Чикаго от вида Amazon Go. В тях няма касиери, нито устройства за плащане чрез самообслужване. Просто влизате, вземате каквото ви е нужно и излизате. Amazon изтегля нужната сума от вашата кредитна карта докато излизате през въртящата врата. Малко по-късно, приложение на вашия телефон показва разписка с детайли за покупките, платената сума и колко време сте прекарали в магазина.

Трябва да споменем и виртуално пазаруване. Obsess е онлайн платформа за виртуално пазаруване, която позволява на посетителите да разглеждат „виртуален магазин“, който наподобява магазините в „истинския живот“. Интегрирана е с магазини на различни марки като Vera Bradley, Carmen Sol, Farfetch и др. МАЛКО ФАКТИ:
- Zalando оряза около 250 маркетингови и комуникационни длъжности, заменяйки персонала с алгоритми и изкуствен интелект (AI).
- Маркс и Спенсър заместват персонала на телефонния център с изкуствен интелект (AI).
- Продажбите на онлайн търговци на дребно, като Zalando, Boohoo и Asos, са нараснали 24 пъти по-бързо от продажбите на търговците с реални магазини между 2012 и 2017 г. (Източник: drapersonline.com)
- 56% от анкетираните потребители заявяват, че са използвали или не могат да чакат да използват новите технологии в онлайн пазаруването, като Augmented reality, Virtual reality или 360 градуса видео. (Източник: Retail Industry Leaders Association)

КАК ТЕХНОЛОГИИТЕ ПРОМЕНЯТ БЪДЕЩЕТО НА МОДНАТА ИНДУСТРИЯ

Можем да заключим, че бъдещето е за тези дизайнери, марки и търговци, които успеят да покажат конкурентно предимство пред другите чрез устойчива, етична мода и иновации.

КАК ТЕХНОЛОГИИТЕ ПРОМЕНЯТ БЪДЕЩЕТО НА МОДНАТА ИНДУСТРИЯ

КАК ТЕХНОЛОГИИТЕ ПРОМЕНЯТ БЪДЕЩЕТО НА МОДНАТА ИНДУСТРИЯ

Снимки:
1. Кампания за етична мода.
2. Модел на Салваторе Ферагамо.
3. Модел на Stella McCartney.
4. Кожа от Modern Meadow.
5. Кожа от MycoWorks.
6. Модели на Happy Genie.
7. Futurecraft 4D на Adidas.
8. 3D printing.
9. Сайтът на Flair Atelier.
10. Дреха, сглобена чрез ултразвук.
11. Експериментът „Виж сега – Купи сега“.
12. Магазин Amazon Go.
13. Сайт на Vera Bradley.
14. 3D скенер от Texel.
Източник: fashion.bg


Коментари (0)Прочетено: 796 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 100, Февруари 2019

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 99: UNO CAPSULE SYSTEM РАЗКРИВА НАСЛАДАТА ОТ КАФЕ KIMBO У ДОМА
   БРОЙ 99: РОКЛИ НА ХРИСТО ЧУЧЕВ ЗА 12 000 ЛЕВА ЩЕ БЪДАТ РАЗХОДЕНИ НА СВЕТОВЕН ПОДИУМ ОТ ЕЛЕОНОРА СТОЯНОВА И ГЕРИ ДОНЧЕВА
   БРОЙ 98: КАКВО СЕ СЛУЧИ ПО ВРЕМЕ НА МОДНАТА СЕДМИЦА В ЛОНДОН
   БРОЙ 98: ПАРАДОКСЪТ КАЙЛИ ДЖЕНЪР
   БРОЙ 98: ДОМАШЕН УЕЛНЕС – ЗАЩОТО ГО ЗАСЛУЖАВАТЕ! Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Рокли