КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ МАЙСТОР НА ЕСПРЕСО И КАПУЧИНО?

КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ МАЙСТОР НА ЕСПРЕСО И КАПУЧИНО?

* Бариста Шампионатът ще се проведе на 26 и 27 октомври в София

На 26 и 27 октомври 2022 г. във „Витоша Парк Хотел“ ще се проведе Бариста Шампионата в два кръга, който е организиран с подкрепата на „Лаваца“. И двата дни от надпреварата ще бъдат открити в 10:00 ч. и ще се включат около 35 баристи от цяла България.
В първия ден от Бариста Шампионата участниците ще трябва да приготвят италианско еспресо и капучино по стандарт. Представилите се най-добре ще имат възможността да се явят на втори кръг, където ще трябва да приготвят мокачино, по собствена рецепта. За него трябва да се водят по класическата рецепта, съдържаща следните съставки: кафе, шоколад или какао на прах, мляко. Също така трябва да обогатят самата рецепта по собствен начин.

Всички участващи в състезанието ще бъдат оценявани от жури, съставено от международни съдии, което ще попълва специален формуляр, след всяко представяне, който се състои от два панела – единият за техническа оценка, а другият за сетивна оценка. Панелът за техническа оценка се състои от двама експерти от кафения сектор, които ще записват своите оценки, използвайки формуляра, и по този начин ще бъде изчислена средната стойност, за да се получи окончателният резултат. Панелът за сетивната оценка се състои от трима дегустатори, които познават отлично характеристиките на различни видове кафе „Лаваца“. Те ще записват своите оценки за сетивна дегустация и отново по този начин ще бъде изчислена средната стойност, за да се получи окончателният резултат.

бариста шампионат

Тримата баристи, които получат най-добри оценки от журито на втория кръг, печелят участие в международен Бариста Шампионата, организиран от „Лаваца“ в SIGEP, Милано, който ще се състои 2023 г. Там ще се изправят срещу колеги от над 15 държави. Отново там ще има трима победители, които ще спечелят:

- Чисто нова кафе машина Nuova Simonelli

- Посещение до Lavazza Innovation Center в Торино, Италия

- Снимка на рецептата, с която са спечелили ще бъде публикувана в статия (2 страници) в едно от най-четените списания за Food Service в света.

Участникът, завършил на четвърто място ще получи възможността да посети музея на „Лаваца“ в Торино. Всички останали състезатели ще получат насърчителни награди.
Прочетено: 1347 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 120, Октомври 2022

СЪВЕТИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА МУШКАТО В ГОРЕЩИТЕ ЛЕТНИ ДНИ

Това, което в миналото е било изключение, се превръща в норма: все повече непоносимо горещи летни дни, подлагащи на изпитание всички ни, включително и растенията. Неслучайно мушкатото е едно от най-предпочитаните за отглеждане в домашни условия растения – не е капризно, нуждае се от малко грижи и е далеч по-издръжливо на летните горещи вълни в сравнение с повечето балконски цветя.  Експертите от Pelargonium for Europe обясняват защо това е така и как можете да улесните живота на мушкатото в летните жеги.

Как да помогнем на мушкатото да оцелее в горещите летни дни

Мушкатото обича слънцето и топлината. В крайна сметка тези великолепни посланици на лятото произхождат от Южна Африка. Те могат да издържат на временна суша, без да претърпят трайни щети, тъй като стъблата и месестите им листа съхраняват вода. Мушкатата, които превръщат балконите и терасите в малки цветни, които не изискват сериозна поддръжка от пролетта до есента, все още носят ползите от това южноафриканско наследство. В същото време обаче те са култивирани с цел достигане на обилен цъфтеж. И тази висока производителност изисква едно нещо преди всичко: вода. В най-горещите месеци те се нуждаят от повече вода, отколкото през обикновените летни дни, за да ни радват с пищния цъфтеж, който очакваме от тях.

Как да помогнем на мушкатото да оцелее в горещите летни дни

Съвет 1: Поливайте, когато е необходимо
Мушкатото се нуждае от вода, за да расте и цъфти. Затова е важно да се уверите, че почвата му е достатъчно влажна. Ако я усещате свежа и хладна, няма нужда да поливате. Ако е суха и топла, си струва да посегнете към лейката. Ако почвата вече се разрохква от ръба на саксията, е крайно време е да полеете!

Как да помогнем на мушкатото да оцелее в горещите летни дни

Съвет 2: Сутрин или вечер
Сутрин или вечер, когато слънцето е ниско в небето, при поливане се изпарява по-малко вода, отколкото през обедните часове. Така мушкатото може да се възползва по-добре влагата.

Съвет 3: Директно към корените
Най-добре е да държите лейката директно между растенията, много близо до почвата, така че водата да стигне там, където е необходимо. По-лесно е да поставите в почвата между стъбълцата водни контейнери с резервоари – напълвате директно резервоара и растенията си помагат сами. И още нещо: Престоялата вода е по-благоприятна за корените, отколкото студената чешмяна вода.

Как да помогнем на мушкатото да оцелее в горещите летни дни

Съвет 4: Поне една голяма чаша на растение
Целта на поливането трябва да бъде напояване на почвата. Това се постига чрез добавяне на вода, равна на около десет процента от обема на саксията на всяко поливане. Това означава, че балконско сандъче с дължина 80 см поглъща около 2,5 литра. Ако искате да измерите точно, можете да намерите различни калкулатори за обем за различните видове саксии, сандъчета и кашпи в интернет, които да ви помогнат да определите точния капацитет. В противен случай можете просто да използвате като правило голяма чаша вода на растение. Важно: Излишната вода трябва да може да се отцеди, но сухата почва също се нуждае от време, за да набъбне, тъй като не абсорбира добре водата. Ето защо препоръчваме поливане на няколко по-малки дажби.

Съвет 5: Добра почва
Качеството на почвата в саксията има голямо влияние върху това колко вода ще поеме мушкатото. Добрият компост задържа много пъти собственото си тегло във вода и все остава структурно стабилен поради балансирано съотношение на груби и фини пори. Така че висококачествената почва е от особено значение за корените.

Как да помогнем на мушкатото да оцелее в горещите летни дни

Съвет 6: Тайната на наторяването
Поради ускореното изпаряване по време на горещите периоди, е по-добре да торите на два пъти седмично с по половин доза течен тор, отколкото наведнъж с цялото количество. Никога не изливайте течен тор върху изсъхнала почва, тъй като това може да доведе до увреждане на корените.

Съвет 7: Поливайте по-малко
Можете да намалите честотата на поливане, като осигурите на растенията си сенник или просто ги преместите на по-сенчесто място. Светлите саксии и сандъчета се нагряват по-малко от тъмните, а глазираните глинени саксии изпаряват по-малко влага от неглазираните.

Как да помогнем на мушкатото да оцелее в горещите летни дни

Какво причинява на растенията горещината
В горещите дни и тропическите нощи изпарението се повишава. Почвата изпарява водата, растението също. Ако почвата е твърде суха, метаболизмът му спира и то расте и цъфти по-слабо, отколкото трябва. Ако остане сухо твърде дълго, се налага да разчита единствено на водата, която самото то съхранява. Така отслабва и омеква, тъй като запасът се изразходва и в резултат на това спада вътрешното клетъчно налягане. Ако това състояние, наречено плазмолиза, продължи твърде дълго, то става необратимо и растението умира. Това се случва изключително рядко с мушкатото, тъй като то съхранява много вода в месестите си стъбла и листа за подобни изпитания. 

Как да помогнем на мушкатото да оцелее в горещите летни дни

Как да помогнем на мушкатото да оцелее в горещите летни дни
Прочетено: 1540 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 120, Септември 2022

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 119: „ЛАВАЦА“ И НЕЙНИТЕ ОСВЕЖАВАЩИ КАФЕ НАПИТКИ
   БРОЙ 118: КАК МОЖЕ ДА СТАНЕТЕ ПОТРЕБИТЕЛ НА УСТОЙЧИВА МОДА?
   БРОЙ 117: КАК ДА РИСУВАМЕ ПО НОМЕРА?
   БРОЙ 116: Оборудване за домашно студио: полезна информация
   БРОЙ 115: Защо комплектите трябва да са част от гардероба на момчетата
   БРОЙ 115: “LA CARA MI EXCLUSIVE BY MILA ZAHARIEVA”: „ДА СЪХРАНИМ ЖЕНСКАТА ИНДИВИДУАЛНОСТ!"

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita