ТАЙНИТЕ СЪСТАВКИ ЗА КРАСОТАТА ОТ ДРЕВЕН ЕГИПЕТ

ТАЙНИТЕ СЪСТАВКИ ЗА КРАСОТАТА ОТ ДРЕВЕН ЕГИПЕТ

Елица Димитрова

Почистването и хидратирането на лицето преди нанасяне на грим, плътната очна линия и наситеното червено червило, далеч не са измислени от съвременната жена. Корените на грима и козметиката слагат началото още от Древен Египет. Древните египтяни са смятали красотата за знак за святост и дори са гримирали египетските богове. Ритуалите на древните египтяни се изразявали в ежедневни процедури с млечна баня, маски за кожата и лицето с мляко и мед и мехлеми от растителни масла.

История

В много от съвременните продукти, позволяващи грижа за кожата, могат да се открият сходни и дори същите съставки, които са били прилагани и през далечните години на Древен Египет. Смята се, че съставки като млякото и медът са изключително полезни и осигуряват на кожата витамини от група В, магнезии, калий, протеини, калции и витамин D. Медът подпомага заздравяването на кожата и се грижи за нивото на pH-то й, а млякото стяга и я овлажнява. Може би това е била причината жените в Древен Египет да притежават съвършена кожа.

В момента пазарът за декоративна козметика успява да ни предложи и да задоволи вкуса за естетика на всяка жена. Можем да открием разнообразие от цветове и състав при козметичните продукти. Все по-голяма популярност и търсене набира натуралната козметика и козметиката, която не оказва отрицателно влияние на околната среда и върху животните. Не бихме нарекли това мания към био продуктите, а по-скоро осъзнато поведение да не даваме на организма ни прекомерно количество химикали. Освен че био козметиката е екологична и не се тества върху животни, тя съдържа хранителни вещества, вещества от растителен, животински или минерален произход.

История

Във времената на Клеопатра и Нефертити за нанасянето и подчертаването на грима са се използвали дълги пръчки от слонова кост. Боите за очи, или както ги наричаме ние –  „сенки за очи“, били добивани най-често от зелена руда от мед и тъмна руда от олово. Червеното червило, което очертавало и придавало цвят върху устните на Клеопатра и Нефертити е също много предпочитано и до ден днешен от жените и смятано за знак на изтънченост и страст. В миналото пигментът бил естествен червен оксид на желязо, наричан още „охра“, смесен с животинска мазнина или растително масло.

Образите на древното царство, архитектурата и изкуството им оставят трайни корени в идеалите ни за красота, които обичаме да ползваме и до днес. 

Източници:
https://medium.com/lessons-from-history/how-beauty-rituals-of-ancient-egypt-influenced-the-modern-world-96423b64f50a
https://edition.cnn.com/style/article/ancient-egypt-beauty-ritual-artsy/index.html н
Фото: Pushkinmuseum.art
Прочетено: 2529 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 111, Март 2021

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 107: БУНТАРЪТ В МЪЖКАТА МОДА – ДЖЕЙМС ДИЙН
   БРОЙ 105: ЕДИН ПРОДУКТ С ХИЛЯДОЛЕТНА ИСТОРИЯ – НЕЙНО ВЕЛИЧЕСТВО ОЧНАТА ЛИНИЯ
   БРОЙ 104: ДАЯНА ВРИЛАНД – ЧАРОВНА И НЕПОКОРНА
   БРОЙ 103: ИСТОРИЯ НА ПАРФЮМИТЕ
   БРОЙ 100: ВЕЧНИЯТ СТИЛ НА ГРЕЙС КЕЛИ – ЕЛЕГАНТНОСТ, СЕМПЛОСТ, КЛАСИКА

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - V-TAC Русе