„ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ДОБРИЯ ВКУС“: МОДЕРЕН ГИД ЗА ПЕРФЕКТЕН СТИЛ

„ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ДОБРИЯ ВКУС“: МОДЕРЕН ГИД ЗА ПЕРФЕКТЕН СТИЛ

* Станимира Янакиева предлага изящен компас за стил и красота

Станимира Янакиева е експерт в областта на модата и лайфстайла с дългогодишен опит в изграждането на визията за много модни, лайфстайл, рекламни и телевизионни кампании. Модата и лайфстайлът от много години са нейната лаборатория и създаването на естетика е вътрешното усещане, с което тя се отъждествява. Работила е като стилист и моден редактор в престижни списания, организатор на специални събития, aвтор на ексклузивни статии в лайфстайла и научни издания, уъркшопове и хоноруван лектор в университет, а от няколко година отговаря за стила и визията на една от най-големите български телевизии - бТВ.

„ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ДОБРИЯ ВКУС“: МОДЕРЕН ГИД ЗА ПЕРФЕКТЕН СТИЛ

През този септември излезе на пазара нейната първа книга „Пътеводител на добрия вкус“, която е съвременен наръчник за стил на живот с бързи и лесни практични съвети, които са съобразени с индивидуалните ни нужди, в които са описани някои от златните правила и вековните традиции в „Изкуството на етикета и добрите обноски“, по утвърден и иновативен начин. В годините Станимира Янакиева е развивала тези знания, които се наричат Savoir-vivre (зная как), или френската философия как да се живее добре, т.нар. Joie de vivre (радост от живота), чрез умението да се радваме на живота такъв, какъвто го създававме за себе си.

Книгата е разделена на пет глави, които запознават читателите с насоките за лайфстайл начин на живот през 21 век, които показват също нейният път, нейната лична история и философията й за живот.
„За мен животът е любов, стига да отвориш сърцето и очите си за нея. Вселената ни дава това, което имаме очи да видим и да пуснем в сърцето си. Затова най-лесният съвет, който бих си позволила да дам на всички, е: да отворим сетивата си за радостите, които животът ни предоставя и да търсим щастието във всичко около нас, и най-вече вътре в нас. Малцина са хората, които могат да изживеят голяма си любов с партньор до себе си, но всеки може да си позволи любов с живота. В „Пътеводител на добрия вкус“ споделям с вас моята голяма любов с живота, защото гледам на него като на съвършено произведение на изкуството, във всичките му измерения. А за вас и себе си пожелавам да продължаваме да срещаме тези музи в живота ни, които са генератори на естетика и са повод за подражание“, споделя Станимира Янакиева – автор на книгата.

„ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ДОБРИЯ ВКУС“: МОДЕРЕН ГИД ЗА ПЕРФЕКТЕН СТИЛ

За книгата на Станимира Янакиева, нейният университетски преподавател проф. д.н. Любомир Стойков изтъква: „Грабват и оставят дълбоки следи в съзнанието и паметта ни онези книги, които олицетворяват единството и хармонията между съдържателната и графично-дизайнерската част; между текста, илюстрацията и полиграфичното изпълнение. Такава е и книгата на Станимира Янакиева „Пътеводител на добрия вкус“! Това произведение може да се сравни с изящния компас за ориентация в морето на стила и в океана на безстилието. Авторката се е постарала да комбинира натрупания опит от дейността си в сферата на стайлинга, от една страна, богатите си впечатления от визуалните детайли и тънките естетически нюанси на чуждестранните култури, от втора, и от трета страна – прецизността и безкомпромисността на своя индивидуален вкус. Адмирации и на добър час на това великолепно творение!“.

Ексклузивно за читателите на “Fashion Lifestyle Magazine” авторката ни предоставя откъс от първата глава, в която ни въвежда в дрескода и неговото предназначение в обществото. А как да изградим личен стил, какъв е подходящия избор на аксесоари и още любопитни теми свързани със стила и визията ни може да четете в „Пътеводител на добрия вкус“.

„ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ДОБРИЯ ВКУС“: МОДЕРЕН ГИД ЗА ПЕРФЕКТЕН СТИЛ

***

Започваме нашето пътешествие с избора на дрехи. Начинът, по който се обличаме, показва какви сме всъщност – как искаме да се обръщат към нас, с какво ще бъдем запомнени и какви послания отправяме с облеклото, което избираме. Старата максима ,,по дрехите посрещат, а по ума изпращат“ е общовалидна и непреходна и силно вярвам, че никога няма да излезе от мода.
Понятието дрескод се е появило в Древен Рим, при управлението на император Октавиан Август, който разпорежда задължителното носене на тоги от участниците в събранията на сената. Още тогава изборът на цвят за одеждите на елита не е просто естетско хрумване, а символ. Тогите на сенаторите са пурпурни, а обикновените римляни се обличат в бяло. Така дрехата се превръща в „код“ за обществения статут. Много бързо се налага практиката чрез правилата за обличане да се показва принадлежността на човек към определени социални, професионални и културни групи.

Днес дрескодът налага тези правила на обличане, които е добре да знаем и да се съобразяваме с тях, дори и само за да не се почувстваме неловко сред останалите в конкретна ситуация.
Всяка голяма корпорация има етикет, с който е желателно да бъдете запознати при постъпване на работа например. Има, разбира се, установен дрескод и в бизнес средите, а спазването му помага за по-голямата успеваемост във воденето на преговори.

Терминът за служител с „бяла якичка“ е известен през 30-те години на миналия век от американския писател Ъптон Синклер. Работещите в дадена професия често са класифицирани въз основа на цвета на яките си, които носят по време на работа. Най-популярните определения са за „бели“ и „сини“ якички. „Белите“ се асоциират с чиновници, администрация и мениджърски състав и обикновено така се наричат офис служителите и управителите. Във Великобритания, САЩ и Канада „белите якички“ са професионалисти на високо ниво, които имат успешна кариера. А със „сините“ якички са работниците, които полагат предимно физически труд.

Ако сте поканени на официална вечеря или прием и в поканата не е посочен дрескодът, заложете на класически силует и няма да сгрешите. Всъщност винаги може да изберете утвърдената през годините класическа визия и гарантирам, че това ще се окаже правилен избор. Винаги се съобразявайте с повода, мястото, времето, сезона и партньора, който ви съпровожда.
Предлагам ви основните опции за дрескод, с познаването на които може да се чувствате по-уверени в избора си на облекло:

„ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ДОБРИЯ ВКУС“: МОДЕРЕН ГИД ЗА ПЕРФЕКТЕН СТИЛ

Casual
Тук може да проявите въображение и да облечете комфортните си дрехи. Удобни дънки, маратонки или кецове и всичко, което ви кара да се чувствате добре, е подходящ избор.

Smart casual
Отново може да заложите на удобството, но дънките може да съчетаете със спортно сако. Обувки на по-висок ток при дамите са позволени.

Business casual
В повечето от големите компании това е универсалният дрескод за служителите. Мъжете е желателно да бъдат с риза (риза с къс ръкав не е препоръчително, дори в най-горещите дни) и панталон, сакото не е задължително. Може да комбинирате с класическа жилетка, пуловер или елек. При жените изборът на рокля, костюм от две части, пола или панталон с по-свободна риза или блуза е също подходящо решение.

Business formal
Този дрескод е подходящ за пресконференции, бизнес срещи и обяди, които предполагат по- класически стил и по-сериозно отношение към избора на облекло. При господата костюм с риза и вратовръзка, ако събитието е достатъчно официално, е препоръчителен. Ризата след 18:00 часа трябва да е в бял цвят, преди това може да е в светли цветове. При дамите - делови рокли или костюм в две части, с елегантни обувки на висок ток и дискретни бижута.

Cocktail
Това е този дрескод, който позволява елегантност с доза свобода. Коктейлна рокля над коляното и подходящи бижута, в които да се чувствате достатъчно секси и женствени едновременно. При мъжете адекватният аутфит е костюм (може и вратовръзка).

Black tie
Ако в поканата е отбелязано black tie, строго официалното облекло е задължително. При господата това е черен смокинг, официална бяла риза, папийонка, дълги чорапи, които да покриват глезена, и черни елегантни обувки. При дамите - дълги вечерни рокли, рокли с голи рамене (внимавайте голотата да бъде съобразена, прекалено дълбоко деколте или изрязан гръб е добре да се избягват). Ако изберете рокля с гол гръб, вземете със себе си шал, който да покрива раменете. Винаги обувките трябва да са затворени.

Black tie optional
Тук има повече свобода при избора на елегантни дрехи. Мъжете могат да заменят смокинга с костюм в тъмносинята гама. Бяло сако може да бъде избрано за круиз, на тропическа или на средиземноморска дестинация. Дамите могат да заложат на красива рокля до коляното с класически силует.

White tie
Това е най-формалният вечерен дрескод. За мъжете той се състои от черен вечерен фрак, черни панталони с двойна лента, бял елек върху бяла риза и бяла папийонка от пике (piqué) върху остра бяла яка. При дамите: бална рокля с максимална дължина, дълги вечерни ръкавици над лакътя. Аксесоарите могат да включват тиара, ювелирни бижута и малък клъч.

В заключение най-кратко и точно бих дефинирала дрескода като тези правила за обличане, които е необходимо да спазваме, съобразени спрямо случая. Правилно разпределяйте вашия бюджет спрямо приоритетите си, но и не минимализирайте избора на облекло, защото то има значение за вашето себеизразяване, никога не трябва да се подценява, но не трябва и да бъде водещо, а съпътстващо към вашата персона.

***

„ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ДОБРИЯ ВКУС“: МОДЕРЕН ГИД ЗА ПЕРФЕКТЕН СТИЛ

„ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ДОБРИЯ ВКУС“: МОДЕРЕН ГИД ЗА ПЕРФЕКТЕН СТИЛ

„ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ДОБРИЯ ВКУС“: МОДЕРЕН ГИД ЗА ПЕРФЕКТЕН СТИЛ

„ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ДОБРИЯ ВКУС“: МОДЕРЕН ГИД ЗА ПЕРФЕКТЕН СТИЛ

Автор / Станимира Янакиева
Издателство / Св фешън студио
ISBN / 978-619-91952
Година на издаване / 2021
Корица / твърда
Формат / 20.5/20.5
Език / български

 „Пътеводител на добрия вкус“ е в лимитиран тираж от 1000 броя и всяко едно копие е с уникален сериен номер, 500 копия, от които са в специална номерирана кутия. 

Може да го закупите от www.svfashionstudio.com.

Снимки:

1. – 7. Книгата „Пътеводител на добрия вкус“.

8. Проф. Любомир Стойков заедно със Станимира Янакиева на премиерата на нейната книга "Пътеводител на добрия вкус. Наръчник за етикет и стил на живот". София, Le Petit Quché, 16 септември 2021 г.
Фото: © Радослав Диянов Делийчев
Прочетено: 1320 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 115, Ноември 2021

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 114: НАБЛИЖАВА РЕВЮ-СПЕКТАКЪЛЪТ „ЗЛАТНА ИГЛА 2021“
   БРОЙ 114: НОВАТА КОЛЕКЦИЯ НА "СЕН ЛОРАН" Е ВДЪХНОВЕНА ОТ СРЕБЪРНИЯ ВЯТЪР
   БРОЙ 113: ТЕЛЕВИЗИЯ CODE FASHION ВРЪЧИ СВОИТЕ НАГРАДИ ЗА 2020-ТА
   БРОЙ 113: ЕКСКЛУЗИВЕН РЕВЮ-СПЕКТАКЪЛ НА НОСИТЕЛИТЕ НА ЗЛАТНИ ИГЛИ
   БРОЙ 112: „ЛАВАЦА” С ДЕСЕТГОДИШЕН АНГАЖИМЕНТ КЪМ ТЕНИСА

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita