ТЕКСТИЛЪТ ОТ ДЪРВО – МОДА ОТ НОВО ИЗМЕРЕНИЕ

ТЕКСТИЛЪТ ОТ ДЪРВО – МОДА ОТ НОВО ИЗМЕРЕНИЕ

Силвия Георгиева

Светът около нас става все по-динамичен и наситен с множество технологии, невероятна пъстрота на изображения, телевизия, реклами и интернет, които обаче ни отдалечават от чувствителността към материята...

ТЕКСТИЛЪТ ОТ ДЪРВО – МОДА ОТ НОВО ИЗМЕРЕНИЕ ТЕКСТИЛЪТ ОТ ДЪРВО – МОДА ОТ НОВО ИЗМЕРЕНИЕ

Дървеният текстил дава възможност за допир до неподправения облик на природата и оценяване на емоционалната стойност на плата. Става въпрос за дървена повърхност, която е податлива на манипулация чрез допир – истинско откритие в дизайна. Дизайнерката Елиза Щроциг (ELISA STROZYK) успява да придаде гъвкавост на дървото и форма, която му позволява да се движи и да образува различни форми. Тайната е в начина, по който фините парченца дърво се прикрепват към текстилна основа.

Най-напред дървесината се нарязва чрез лазер на тънки форми, наподобяващи малки плочки. След това тези компоненти се съединявват ръчно към основата на гъвкавата текстилна повърхност по начин, който позволява моделирането на различни форми при движението на материята. В зависимост от формата и начина на подреждане на парченцата дърво всеки дизайн демонстрира различно поведение при допир.

ТЕКСТИЛЪТ ОТ ДЪРВО – МОДА ОТ НОВО ИЗМЕРЕНИЕ

Дизайнерката е мотивирана за създаването на оригиналните си изделия от идеята за възстановяване на връзката между човека и природата. По този повод Щроциг казва: „Свикнали сме да не обръщаме внимание на повърхностите, които ни заобикалят. Тази технология в конструирането на текстилни изделия е тук да ни напомни за връзката ни с природата и удоволствието от контакта с нежната дървена повърхност.“ Ефектът е уникален. Младата германка успява да сътвори мек хартиеподобен материал от обикновени дървени блокове и го прави по начин, който наистина придава живот на дървото.
В началото на тази година исландският дизайнер Срули Рехт (Sruli Recht) демонтрира своята колекция от мъжки облекла и аксесоари, базирани на същата материална база от дърво и гъвкава основа. Колекцията на Рехт заложи предимно на ореха като най-подходяща дървесина за монтиране на фрагменти върху плат. Моделите изненадаха публиката с оригинални геометрични форми на обеклата и изключителна гъвкавост.

ТЕКСТИЛЪТ ОТ ДЪРВО – МОДА ОТ НОВО ИЗМЕРЕНИЕ

Създаването на дървения текстил не се ограничава само до ефектния вид. Зад тази иновация стои отговорно бизнес планиране, насочено към жизнения цикъл на продуктите и по-конкретно към възможността чрез креативни методи да се използват материи, които имат дълъг цикъл на живот и „остаряват красиво“. Нещо повече, допуска се възможността ограничените ресурси да се използват чрез рециклиране повторно в производствените процеси.

ТЕКСТИЛЪТ ОТ ДЪРВО – МОДА ОТ НОВО ИЗМЕРЕНИЕ ТЕКСТИЛЪТ ОТ ДЪРВО – МОДА ОТ НОВО ИЗМЕРЕНИЕ

 

ТЕКСТИЛЪТ ОТ ДЪРВО – МОДА ОТ НОВО ИЗМЕРЕНИЕ Снимки:

1. Одеало от дърво, покривка за маса и тапицерия за мека мебел на дървена основа

Фото: 1. http://jyonehara.wordpress.com
2. http://www.dailytonic.com
3. – 4. http://lin-morris.com

5. – 7. Рокли и чанта с вградено дърво от Щроциг

Фото: http://looktheirway.blogspot.com

8. Абажур от дървена материя

Фото: http://www.dailytonic.com

9. Мъжко яке от дърво- колекция есен-зима 2013г. на Струли Рехт

Фото: http://static.dezeen.com

10. Мъжки пуловер от Струли Рехт

Фото: http://static.dezeen.com

ТЕКСТИЛЪТ ОТ ДЪРВО – МОДА ОТ НОВО ИЗМЕРЕНИЕ

ТЕКСТИЛЪТ ОТ ДЪРВО – МОДА ОТ НОВО ИЗМЕРЕНИЕ

ТЕКСТИЛЪТ ОТ ДЪРВО – МОДА ОТ НОВО ИЗМЕРЕНИЕ


Коментари (0)Прочетено: 2736 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 66, Юни 2013

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 65: ГУМЕНИЯТ ТЕКСТИЛ – КРАЧКА НАПРЕД В СВЕТА НА МОДАТА
   БРОЙ 64: НОВА ТЕНДЕНЦИЯ – КОЖЕН МАНИКЮР
   БРОЙ 63: АНТИЦЕЛУЛИТНА МАТЕРИЯ СТОПЯВА МАЗНИНИТЕ
   БРОЙ 60: „ИВ СЕН ЛОРАН” ЛАНСИРА ЧАНТА С ОВЧА ВЪЛНА
   БРОЙ 59: ИГРА НА ТЕКСТИЛ В ИНТЕРИОРНИЯ ДИЗАЙН

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Рокли