3D ПЕЧАТЪТ КАТО БЪДЕЩЕ НА ЕКСТРАВАГАНДНАТА МОДА

3D ПЕЧАТЪТ КАТО БЪДЕЩЕ НА ЕКСТРАВАГАНДНАТА МОДА

Силвия Георгиева

Технологията на 3D печатът предлага неограничени възможности при конструирането на артикули с невероятен потенциал за употреба. От години насам забелязваме приносът й в редица направления от медицината, бижутерията и интериорния дизайн до секс играчките. Заради нейната гъвкавост и възможности не е изненадващ сремежът на модната индустрия да се докосне до тази продуктивна технология на дизайн.

Производството на триизмерно печатани дрехи
Става дума за възможността, чрез триизмерен печат да се слива слоят прах със рециклируеми термопластични материали в една нова форма, която почти не оставя отпадъчни материали след производството си. Фабрикуват се безшевни и гъвкави текстилни структури, които чрез използването на софтуер се преобразуват в тъкани, отговарящи на изискванията на плата. Производството с триизмерен печат се съобразява с индивидуалните размери на клиента и предоставя поръчкови модели, направени без рязане и шиене в перфектната форма и размер. Това представлява огромно предимство, защото прави производствения процес по-екологичен и ефективен. 

Текстил

Текстил

Текстил

Кое е специфичното на тази нова порода текстил?
Освен точните размери на дрехите и аксесоарите, което позволява на ползвателя им да се почувства слят с облеклото си, тази технология осигурява и изненадваща здравина на моделите. Най-голямата гордост на триизмерно печатаната мода е възможността за бързо създаване на прототипи на рокли, шапки, обувки, бански костюми и бижута. С помощта на материали като найлон и стомана, компютърно генерираните чертежи се превръщат в деликатни дизайнерски творения със завидна здравина и оригинален външен вид.

Текстил

Текстил

„Кристализация“ от холандеца Ирис Ван Херпен и британеца Даниел Уидрик е сложна поредица от рокли, които се отличават с наситени детайли и висока гъвкавост.  Това е едно нестандартно виждане за интегрирането на животинските елементи в модната колекция, което няма как да остане незабелязано. Вдъхновени от коралите и преобразуването на водата в кристали, те пресъздават тази виталност на морския свят в една уникална колекция.

Текстил„Бурлеска“ (или „роклята на Дита“) от Франсис Битонти (Fransis Bitonti) и Михаел Шмид (Michael Shmith) е една от най-забележителните творби на 3D печатът в модата. Моделът Дита фон Тийз е избрана за презентацията на този уникален прототип на рокля от найлон, изцяло създаден по нейните точни размери. Тук са съпоставени ретро силуетът и футуристичните елементи на 3D печатането в една ефектна симбиоза. Тъканта наподобява гъста черна мрежа, а за блясък и луксозно усещане роклята е гарнирана с над 12 000 кристали „Сваровски“. „Бурлеска“ показва напълно възможностите на персонализираното конструиране при триизмерния печат.

“N12 Bikini” е сред първите триизмерно печатани модели, които се пускат за масова продажба. Всяка част от бикините е 3D печатана включително закопчаващите механизми. Моделът е изгредан без шиене и може да бъде поръчан от магазин Continuum Fashion.

Обувките – футуристични, практични и наистина уникални
Триизмерният печат несъмнено разкрива нови хоризонти в производството и на любимия женскки аксесоар. Едно от големите предимства на тази линия обувки е възможността те да бъдат създадени по точен размер на клиента, което позволява ходилото на ползвателя да пасне идеално във формата.

ТекстилТекстил

Текстил

Макар и само прототипи към настоящия момент,  моделите на дизайнерката Янина Илейн (Janina Alleyne) са същинско произведение на изкуството, от което трудно бихте могли да откъснете погледа си. Уникалната колекция е вдъхновена от структурата и силуетите на морските безгръбначни, а изработката е изключително прецизна.

ТекстилТекстил

Дизайнерският колектив на Андеа Чавес (Andrea Chaves) и Фрийдъм Студио създадоха обувки от 3D принтирана база, която след това окриха с огледален корпус. Ефектът е т.н. „невидими обувки“, които създават оптична илюзия за сливане на краката със заобикалящата ги среда.

ТекстилХоландският дизайнер Мариека Ратсма (Marieka Ratsma) и американският архитект Костика Спао (Kotsika Spaho) изработиха дизайна на обувка, съчетаваща стилна старомодна линния и елементи от костната система на птиците. В основата на петата стои елемент, който много напомня на череп от птица, а платформата на обувката е с подчертана грациозност благодарение на  своите  по-заоблени форми. Отличаващото се в този прототип е лекотата на артикула, съчетана с ефектни детайли.

Друг пример за оригинална триизмерно печатана обувка е „Strvct” от Континуум Фешън, която има деликатен вид и завидна здравина. Изключително лек и удобен, този модел с геометрични мотиви е оставен като отворена конструкция, за да осигури естествено усещане и лекота за ходилото. Подобието на клетка изненадва потребителя със здравина и елестичност, които се грижат за човешкия комфорт.

ТекстилАксесоарите с нов поглед към бъдещето
Бижутата на дизайнерката Алисия Мелка (Alisia Melka) са еталон в триизмерното производство на аксесоари. Геометричните форми са създадени с помощта на компютърен лазер и притежават уникален вид и гъвкавост. Подобни бижута са лесни за производство и с изключителна красота, което им позволява да задоволят и най-капризните потребителски желания.

Колекцията бижута на „Нервна Система“ (Nervious System) са триизмерно печатани структури, които добре наподобяват естествените бижутерийни материали. Пръстените тук са направени от найлон и неръждаева стомана.

Корсетът „Семето на живота“ от ТриФорм е част от носеща конструкция, разолагаща с подвижни „стави“, които осигуряват свобода на движение и същевременно прибира перфектно женското тяло в една перфектна линия. Артикулът е на разположение за продажба от Шейпуейс (Shapeways) с цена над 2,500 долара.

Текстил

Текстил

Текстил

Източници: http://inestyle.wordpress.com; http://design-milk.com; http://www.freedomofcreation.com; http://www.becomegorgeous.com.

ТекстилСнимки:

1. Модели на Ирис Ван Херпен от колекцията „Кристализация“

http://ssstrangeplanet.blogspot.com/2013/01/strange-fashion.html

2. Колекцията „Кристализация на Ирис Ван Херпен

http://www.unitednude.com/collaborations/iris-van-herpen/capriole

3. Рокля с триизмерно-принтирани елементи, наподобяващи вода от Ирис Ван Херпен

4. http://louiseboland1993.wordpress.com/2012/11/16/iris-van-herpen-springsummer-2011-collection/

5. „Бурлеска“ от Франсис Битонти

http://www.becomegorgeous.com/fashion-style/fashion_news/dita_von_teese_wears_the_first_3d_printed_dress-9988.html

6. Детайл от „Бурлеска“ на Битонти

http://design-milk.com/ditas-gown-a-3d-printed-dress/

7. N12 моделът на Continuum Fashion http://www.geek.com/geek-cetera/continuum-and-shapeways-design-the-worlds-first-3d-printed-bikini-1388083/

     7-9 Обувки от Янина Илейн
http://forum.xcitefun.net/unusual-high-heel-3d-printed-shoes-by-janina-alleyne-t79726.html
10.-11. Невидимите обувки на А. Чавес и Фрийдъм Студио
http://inestyle.wordpress.com/category/3d-printing-2/
12. прототипът на Мариека Ратсма
http://compositionzerotwo.blogspot.com/2012/10/interview-marieka-ratsma.html
13.”STRVCT” от Continuum Fashion
http://www.gizmag.com/continuum-3d-printed-shoes/23780/
14. Бижута на Алисия Мелка
http://www.freedomofcreation.com/for/jointed-jewels-3d-printed-jewelry-byamt
15. Модели от Алисия Мелка
http://generalvalentine.com/3d-printed-industrial-adornments-from-jointed-jewels/
16. Пръстени от Nervious System
http://design-milk.com/deconstruction-cell-cycle-by-nervous-system/
17. Корсет на ThreeForm
http://style.mtv.com/2013/01/17/related-links-high-tech-fashion/


Коментари (0)Прочетено: 4266 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 67, Юли 2013

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 66: ТЕКСТИЛЪТ ОТ ДЪРВО – МОДА ОТ НОВО ИЗМЕРЕНИЕ
   БРОЙ 65: ГУМЕНИЯТ ТЕКСТИЛ – КРАЧКА НАПРЕД В СВЕТА НА МОДАТА
   БРОЙ 64: НОВА ТЕНДЕНЦИЯ – КОЖЕН МАНИКЮР
   БРОЙ 63: АНТИЦЕЛУЛИТНА МАТЕРИЯ СТОПЯВА МАЗНИНИТЕ
   БРОЙ 60: „ИВ СЕН ЛОРАН” ЛАНСИРА ЧАНТА С ОВЧА ВЪЛНА

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Рокли