Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 107

#SELFIE – КУЛТ КЪМ ЛИЧНОСТТА ИЛИ МОДЕРЕН НАЧИН ЗА КОМУНИКАЦИЯ?

Гери Дончева

„Култът към личността придоби чудовищни размери главно поради факта, че Сталин всячески поощряваше възвеличаването на своята персона... Една от най-характерните прояви на самовъзхвала и отсъствие на елементарна скромност у Сталин бе неговата „Кратка биография“, излязла през 1948 година. Тази книга е образец за обожествяването на човек, превръщането му в непогрешим мъдрец, най-велик вожд и несравним пълководец на всички времена и народи“, казва Хрушчов, като се аргументира със схващанията на Маркс и Енгелс относно култа към личността.

Селфи

Разглеждайки фейсбук тази сутрин, попадам на снимки, половината от които са в селфи вариант. Модата ли кара хората да се снимат така или хората създадоха тази мода? Дали селфи-фотографите се виждат като вождове на своето време или изпращат скрити послания към онези, които могат да дешифрират „казаното” в селфи-снимката? Докато си задавам тези въпроси в стил “кокошката или яйцето”, се опитвам да си спомня кое е първото селфи, което съм видяла.

Селфи

Ето кое: селфито на Тримата глупаци – героите от едноименната българска сатирична анимационна поредица на автора Доньо Донев. Да, точно така, в онези времена, в които да имаш фотоапарат се считаше за луксозен късмет (поредицата е реализирана 1970-1990 г.), че и някои от нас не са били родени даже, е имало селфи!

Селфи

Пренасяйки се обаче в по-съвременния свят на технологиите, помня добре, че

в началото #selfie-то се смяташе за нарцисизъм

и го свързваха с негативизъм. Тогава имаше противници на самозаснемането, а практикуващите неведнъж ставаха обект на грандиозни критики и присмех. Точно тогава по време на церемонията по връчването на наградите „Оскар” едни от най-харесваните актьори на Новото време направиха най-коментираното селфи и до днес. На него можете да видите Брадли Купър, Брад Пит, Анджелина Джоли, Дженифър Лорънс, Джулия Робъртс, Мерил Стрийп, Кевин Спейси, Елън Дедженеръс и други в категория А++. Селфи кадърът е рекордьор по ретуитване в социалната мрежа Туитър и само за час от пускането й в мрежата се реализират 1,300,000 ретуита! Но не това е впечатляващото, а задкулисието на фотоса, зад който всъщност стои рекламен договор за 20 милиона долара на Самсунг – телефона, с който бе заснета снимката. Като че ли от този момент нататък селфито бе прието като забавен начин за увековечаване на мига. Придоби дори позитивен облик до такава степен, че

приложението SnapChat създаде филтри за самоснимачката,

която пък е опция, направена възможна от компаниите за мобилни телефони, които решиха да сложат камера на дисплея – тъй наречената “предна камера”, или наричана още „селфи камера“.

Селфи

Селфи

Оказва се, че #selfie-то не е чужд похват дори за хора от политическия елит на света, представители на бизнеса, шоубизнеса, модата, общо взето за всички! Путин и селфи? Да! В списъка на селфи-практикуващите се нареждат още Барак Обама, Доналд Тръмп, Бионсе Ноулс, Мерил Стрийп, Хилъри Клинтън, Дженифър Лопес, Адриана Лима и още и още...
Дали хората са теле-зомбита или пък потребността им от селфи снимки диктува напредъка в развитието на телефонните апарати? Някои твърдят, че създаването на селфи стика не е породено нито от култ към личността, нито от жаждата за предаване на смислено послание, а се базира на самотата, която е част от ежедневието на Човека от 21-ви век.

Неведнъж сме чували, че

една снимка казва повече от 1000 думи.

Селфи

Всъщност какво ли съобщава една селфи снимка, направена в огледалото в (уж) луксозна тоалетна на хотел с (уж) висока категоризация? Подобни снимки няма да видите в официалния профил на Анджелина Джоли в Инстаграм, нито дори в този на селфи-кралицата Ким Кардашиян-Уест! Тогава каква комуникация, какво послание отправят младите, снимащи се в „скъпи” тоалетни? Демонстрацията на тотална липса на материален житейски успех в техния живот в комбинация с желанието да парадират с такъв, както и с добавка – неразбирането им за естетика и баланс води до „наводняването” на социалните мрежи с такива селфи снимки.

Селфи

Моите съвети за перфектно #selfie

1. Уверете се, че сте в отлично НАСТРОЕНИЕ!
2. Ако не сте сам, е за препоръчване партньорът/партньорите за снимката да е с добра ЕНЕРГИЯ!
3. Гаранция за успех на едно #selfie е перфектната СВЕТЛИНА.
4. Желателно е да намислите какво ПОСЛАНИЕ изпращате със снимката. Така селфито ще има ТЕМА (мода, образование, природа, политика, култура...) и Вашите последователи ще бъдат по-ангажирани и подтикнати да коментират.
5. Не само за селфи, а и по принцип, е хубаво да се стремите към приятна ВИЗИЯ. На подсъзнателно ниво хората свързват добрия външен вид с професионалния и житейски успех, именно снимки с по-приятно изглеждащи хора са предпочитани и по-харесвани.
6. За още по-голям успех на селфито използвайте СЕЛФИ СТИК. Така ще можете да “хванете” повече детайли в картинката и да „закопчаете” момента в пълния му вид.

Селфи

Селфи

***
...Докато пиша този текст ставам неволен свидетел на #SELFIE-то на две приятно изглеждащи, с натурална визия, момичета и без да искам чувам техния разговор: „Дали той ще ме хареса, ако му пратя тази наша снимка или да направя единично селфи? Така пък няма ли да изглежда твърде нагласено, ще усети, че искам да му се харесам, ще си помисли, че му се навирам... нека изпратя общото селфи”... И си мисля: култът към личността може би е минало, комуникацията е настояще и бъдеще, а любовта е силата, която движи всичко това! Щрак!

Селфи

Снимки:
1. – 2. Селфи от наградите Оскар.
Фото: Брадли Купър
Фото: Business Insider
3. Анджелина Джоли.
Фото: Pinterest
4. Барак Обама Дейвид Камерън, Хеле Торнинг-Шмит.
Фото: BBC
5.. Барак Обама.
Фото: E!News
6. Владимир Путин.
Фото: Pinterest
7. Гери Дончева и проф. Любомир Стойков.
Фото: Антон Марков/Академия за мода
8. Дженифър Лопес.
Фото: Инстаграм jlo
9. Мерил Стрийп и Хилъри Клинтън.
Фото: Kevin Woolf за Business Insider
10. Певицата Бионсе Ноулс.
Фото: Джей ЗиДобави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha
 

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Рокли