ДЖОУ МЕИЧИ: ИЗВЪН СТАНДАРТИТЕ ЗА КРАСОТА В ИМЕТО НА СВОБОДНАТА ЕСТЕТИКА

ДЖОУ МЕИЧИ: ИЗВЪН СТАНДАРТИТЕ ЗА КРАСОТА В ИМЕТО НА СВОБОДНАТА ЕСТЕТИКА

* Проф. Любомир Стойков: „Очаква я голямо бъдеще, защото експериментира смело и търси концептуалните модни кодове!“

Талантливата Джоу Меичи е четвърта година бакалавър в специалност „Моден дизайн“ в Националната художествена академия. Амбициозната студентка бе удостоена от председателя на Академията за мода – проф. Любомир Стойков с награда за впечатляващата ѝ изява в конкурса „Mad Mood Milano Fashion Week търси български таланти“, организиран в София от International Fashion Connection. Призът включва представяне на младата дизайнерка в българо-английското списание Fashion Lifestyle Magazine. За нея преподавателят й в НХА – проф. Любомир Стойков, споделя: „Джоу Меичи е сред най-талантливите наши студенти. Още си спомням нейните проекти и презентации в дисциплината „Теория на модата“, която ѝ преподавах – съответно за Кристобал Баленсиага и за стила „пънк“ – интелигентно и свежо разработени задачи. За нея е характерна голямата фантазия, смелото експериментиране и вникване в кодовете на концептуалния дизайн. Мисля, че я очаква голямо бъдеще!“.

Джоу Меичи

Кога, как и защо започнахте да се занимавате с мода?

Винаги съм мечтала да създам дизайн, вдъхновен от моето възприятие. Насочих се към специалността „Моден дизайн“ в НХА, за да се запозная с модната култура и изкуството на различни страни и по този начин да сбъдна една своя мечта.

Как решихте да участвате в конкурса „Mad Mood Fashion Week търси талант“?

Реших да участвам в конкурса конкурса „Mad Mood Fashion Week търси талант“, за да натрупам опит и да се запозная с повече хора, които споделят същите мечти като мен. Най-ценният подарък от този конкурс е, че ме приближи до света на модата.

От какво се вдъхновихте за създаването на тоалетите, които представихте на „Mad Mood Fashion Week търси талант“?

Оранжевият цвят, който носи свежест и топлина, ме вдъхнови. Той се намира между червено и жълто – по-умерено срастен от червеното, но по-привличащ вниманието и по-енергичен от жълтото.

Какво Ви вдъхновява в работата?

Голяма част от моето вдъхновение идва от непосредствената работа, от всекидневието и от конкретния фокус, който поставяш в различни творчески моменти.

От кои специалисти във Вашата сфера черпите познания и опит?

Джоу Меичи

През втората ми година на обучение в НХА един от преподавателите ми промени моята перспектива и разбиране за модното проектиране. Той ме тласна към по-дълбоко познание на този свят, предавайки професионални знания и умения. Насърчи ме да изляза извън стандартните рамки на красотата и да търся свободна естетика.

Кои са бъдещите проекти, върху които работите?

В момента работя върху дипломния си проект, чиято тема е Colorful black. Проектът ми е вдъхновен от сегашното тежко общество, в което младите хора оставят своите тела на дневна светлина, а душите си на нощта.

Какви планове и амбиции имате в сферата на модата?

Моят план е дизайнерската ми работа да се акцентира върху интегрирането на технологии. В последните години се появи концепцията „метавселена“, а виртуалният моден дизайн става все по-популярен.

Джоу Меичи

Как бихте описали своя маниер и процес на работа – от раждането на идеята до нейната реализация?

Търсенето на вдъхновение води до началото на създаването. Създаването на нещо е непрекъснат процес на натрупване, стремеж за подобрение. Задаваме си въпроси, на които след като намерим отговора, ни идват нови идеи – и така отново, и отново. Хубаво е, когато превърнеш собствените си творчески концепции в реалност!

На кои световни модни дизайнери се възхищавате и определяте като Ваши косвени учители в модата и защо?

Има един цитат на японската дизайнерка Рей Кавакубо, който ме вдъхновява и до днес: „Невъзможно е да създаваш, без да наблюдаваш нищо!“.

Джоу Меичи

На кои български дизайнери се възхищавате?

Дизайнерът, на когото се възхищавам и уважавам е Николай Божилов. Бих искала да добавя, че всяко едно произведения в последната му колекция CIRCLE е изключително изящно.

Джоу Меичи

Стилът на обличане на кои световни знаменитости Ви прави най-силно впечатление или се доближава до Вашия?

Много ценя високата цветова наситеност на Яйои Кусама. Визуалният ефект, който нейните тоалети предизвикват е изключително възторжен. Това е една от причините, поради които ми оставя силно впечатление.

Коя световна знаменитост бихте искали да облечете с Ваш тоалет?

Бих искала легендарният супермодел Наоми Кембъл да облече мои аутфити.

Джоу Меичи

Интервюто взе Хелена Тодорова

Снимки:

1. Джоу Меичи – студентка по „Моден дизайн“ в НХА.
2. – 4. Ревю на Джоу Меичи по време на „Mad Mood Milano Fashion Week търси български таланти“.
Фото: © Иво Орешков
5. Джоу Меичи по време на Runway Reels Show.
6. Джоу Меичи по време на „Megdana фест“.
Фото: Архив на Джоу Меичи
Прочетено: 217 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 127, Май 2024

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 126: ИВА ГЕОРГИЕВА: НА ГРАНИЦАТА МЕЖДУ КОМЕРСИАЛНОТО И УСТОЙЧИВОТО
   БРОЙ 124: ЕВРОПЕЙСКИ МОДНИ ТВОРЦИ СЕ ВДЪХНОВЯВАТ ОТ РОДОПИТЕ
   БРОЙ 124: ДИПЛОМНО РЕВЮ НА СТУДЕНТИТЕ ОТ НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ
   БРОЙ 123: АКАДЕМИЯТА ЗА МОДА НАСЪРЧАВА НОВАТА ГЕНЕРАЦИЯ
   БРОЙ 122: “PAPENA” – БРАНД, КОЙТО ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ТВОРЕЙКИ, ДА ПРЕДСТАВЯ СЕБЕ СИ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing