КРИСТИАН ЛУБУТЕН - ГУРУТО НА ЧЕРВЕНИТЕ ПОДМЕТКИ

КРИСТИАН ЛУБУТЕН - ГУРУТО НА ЧЕРВЕНИТЕ ПОДМЕТКИ

Обувките, създадени от Лубутен, са символ на класа, а един червен лак за нокти променя цялата история на френския бранд.

Галя Кондова

Дизайнери Луботен

Червени подметки и повече от 1 млн. чифта продадени обувки годишно - дори и само това да се напише за Кристиан Лубутен, ще бъде достатъчно. Няма друг дизайнер на аксесоари, чието име дотолкова да се е сляло със създаваните от него творения, и дори да се е превърнало в нарицателно за самите тях. Едва ли има жена, която не е чувала за прословутите „лубутенки“, а от 2009 г. мъжете също имат възможността да стъпват върху иконичните червени подметки.

Дизайнери Луботен

Кой всъщност стои зад бранда „Кристиан Лубутен“? Как Кристиан Лубутен си проправя път до върха в света на модата? Каква е философията на дизайнера относно създаването на обувки и аксесоари? Какво място заемат обувките на Кристиан Лубутен в поп културата и медиите? И не на последно място: кой притежава над 6000 чифта от неговите творения?

Различният

Кристиан Лубутен е роден на 7 януари 1963 г. в Париж. Баща му създава мебели, а майка му е домакиня. Той израства в дванадесети район на френската столица заедно с трите си сестри, но от малък се чувства различен от всички останали членове на семейството си. Причината е по-тъмният цвят на неговата кожа – факт, който го кара да си мисли, че е осиновен.

Дизайнери Луботен

Кристиан започва да си фантазира измислени истории за своя произход, пълни с египетски фараони и герои от Египет, без да подозира, че ще се окаже пророк по отношение на своя произход. Една от сестрите му повдига завесата и изважда на показ страшната семейна тайна през 2014 г., когато дизайнерът е на 51 г. „Тя ме попита защо обичам Египет толкова много и ми каза: „Можеш да търсиш нещо“. Казах: „Какво да търся?“. А тя ми отговори: „Баща ти“, припомня си той. Оказва се, че всъщност биологичният му баща, с когото майка му е имала извънбрачна афера, е именно от африканската страна. „Да принадлежиш към различни култури, към различни места, те кара да разбереш от самото начало, че в света има много различни гледни точки“, споделя Лубутен. „Когато във вас живеят различни етноси и различни култури, вие не сте разделени, вие сте умножени“.

Като дете Кристиан Лубутен винаги е бил бунтар. Той прекарва времето си в скициране на обувки, вместо в учене, и по тази причина е изключен от три училища. Посещава Académie d'Art Roederer, за да учи рисуване и декоративни изкуства. През 1976 г. посещава музей на африканското изкуство в Париж и вижда изложена табела, забраняваща на жените в Африка да носят обувки с токчета, за да не повредят дървения под. Тази картина се настанява трайно в съзнанието му и е категоричен катализатор на идеята му да създава обувки, чрез които да придава увереност на жените.

Дизайнери Луботен

В тийнейджърските си години Лубутен напуска своя дом, прекарва известно време в Египет и Индия и се завръща в Париж с портфолио, пълно със скици на фантастични обувки с високи токове. Творенията му впечатляват Шарл Жордан, който е един от най-уважаваните майстори на обувки. Скоро Кристиан Лубутен  започва да работи като дизайнер на свободна практика, създавайки аксесоари за „Шанел“, „Ив Сен Лоран“ и Роже Вивие.

През 1991 г. предприема изключително важна стъпка - открива собствен салон за обувки, а провидението му изпраща принцеса Каролин от Монако като първи известен клиент. Оказва се, че в магазина по същото време е и редакторът на сп. W, който чува комплиментите на кралската особа към дизайнера. Това разбира се е отличен повод за публикация, която пък превръща Лубутен в звезда буквално за една нощ.

Дизайнери Луботен

Шишенце с лак за нокти и раждането на червената подметка

1992 г. е вододел за Кристиан Лубутен, а едно невзрачно на пръв поглед събитие ще промени завинаги неговата кариера и ще го изстреля на върха в модната индустрия. Недоволен от визията на изработените прототипи, Лубутен търси начин да ги промени, но в продължение на дълго време му убягва причината за неговото неудовлетворение. Оказва се, че отговорите на неговите въпроси се крият в едно малко шишенце с червен лак за нокти, което неговата асистентка е оставила на бюрото си. Решението се оказва съвсем просто – Лубутен грабва лака, оцветява подметката в яркочервен цвят и разбира какво не му е допадало – досегашният черен цвят. Твърди се, че първоначалната идея на дизайнера е била нюансът да се сменя при всяка нова колекция. Този вариант обаче отпада и никога не се осъществява.

Дизайнери Луботен

Pantone 18-1663TP

Червеният цвят на Лубутен или т.нар. “Louboutin red” е част от палитрата на Pantone под референтен номер 18-1663TP. След дълго съдебно производство през 2018 г. Европейският съд решава, че червената подметка е показателна за марката „Кристиан Лубутен“. С други думи: подметката не е част от марката, но служи за идентифицирането ѝ.

От 200 до 1 млн. продадени чифта обувки за година

Дръзкото решение на дизайнера за трансформация на визията на създанените от него обувки променя изцяло играта в тази ниша на модната индустрия. Червената подметка обаче не модифицира философията на самия Лубутен, който категорично продължава да изповядва мантрата за разчупване на границите, овластяване на жените и запазване на индивидуалността и възможността за себеизразяване. Неговите обувки са известни със своя екстравагантен дизайн, уникални материали и неочаквана комбинация от класически и авангардни елементи.

Дизайнери Луботен

И ако през първата година от съществуването на бранда са продадени едва 200 чифта обувки, днес се отчитат продажби на над един милион чифта годишно. Компанията притежава собствени бутици в над 35 държави, а през 2012 г. отваря първия си специализиран магазин за мъжки аксесоари.

Дизайнери Луботен

Ръчно изработените в Италия обувки с червени подметки съвсем скоро се озовават върху краката на най-големите знаменитости. Риана, Опра Уинфри, Кейти Пери, Селена Гомез, Хайди Клум, Катрин Деньов, Кристина Агилера, Джоан Колинс, Мадона, Тина Търнър, Ники Минаж, Никол Кидман, Лени Кравиц са само част от топ имената, които имат честта да носят творенията на гуруто на обувките. Кристиан Лубутен създава обувките за турнетата на Бионсе и Тейлър Суифт, Марго Роби носи чифт на лондонската премиера на филма „Барби“, Бритни Спиърс също ги избира за свой видеоклип.

Дизайнери Луботен

Сара Джесика Паркър е истински ветеран в отношенията си с бранда, като тя дори превръща обувките с червени подметки в герои в няколко от сериите на култовия сериал „Сексът и градът“. Даниел Стийл пък притежава над 6000 чифта обувки с марката „Кристиан Лубутен“. Може би обяснението за този небивал интерес към обувките на Лубутен се крие във вярването на дизайнера, че неговите творения имат способността да „накарат една жена да изглежда секси, красива и да направят краката ѝ да изглеждат много дълги".

Дизайнери Луботен

През 2003 г. Кристиан Лубутен разширява своето портфолио, като започва да създава и чанти. 2009 г. отваря нова страница в историята на червените подметки – те вече стават достояние и на мъжете, тъй като се появява първата мъжка колекция на бранда.

Дизайнери Луботен

Вдъхновението идва най-неочаквано в лицето на британския поп певец Мика, който се свързва с Лубутен с молба да му бъдат изработени чифт обувки. През 2014 г. на бял свят се появява линията Loubi Beauty, която включва от червила и лакове за нокти до течни сенки за очи и моливи.

Дизайнери Луботен

През март 2021 г. Лубутен продава 24% от бизнеса си. Той споделя интересна философия за успеха на своята марка: „Когато работите с хора и ги уважавате, и всеки от тях върши работата си по най-добрия начин, защото харесва това, което прави, тогава се оказва, че имате страхотен екип, така че не е нужно да бъдете добър лидер”.

За поддържането на лична удовлетвореност, наред с професионалния успех, от първостепенно значение за Лубутен е вълнението от това, което прави. „Чувствам, че страстта е на първо място. И ако страстта е на първо място, никога няма да си губите времето, защото винаги ще сте доволни от това, което правите. И ако успехът се случи, това е черешка на тортата“, споделя той. Отново през 2021 г. гуруто си сътрудничи със създателите на дигиталния супермодел Шуду Грам, която участва в рекламната кампания за най-новата му колекция обувки. През 2022 г. „Кристиан Лубутен“ пуска и първата си колекция за деца.

Дизайнери Луботен

През годините на Кристиан Лубутен доста често му се налага да защитава по съдебен път правата си върху червените подметки. Той влиза в открити съдебни битки с „Индитекс“, които са собственици на „Зара“, както и със „Сен Лоран“ (част от луксозния конгломерат на Бернар Арно LVMH).

Дизайнери Луботен

Малко повече от 30 години след като основава своя едноименен бранд, Кристиан Лубутен вече е милиардер. Компанията му е оценена на 3,2 милиарда долара през 2023 г.

Дизайнери Луботен

Източници:

https://www.businessoffashion.com/people/christian-louboutin/

https://www.businessoffashion.com/podcasts/luxury/christian-louboutin-on-balancing-personal-identity-and-public-brand/

https://www.forbes.com.au/news/billionaires/shoe-designer-christian-louboutin-is-now-a-billionaire/

https://magazine.lineapelle-fair.it/en/focus-en/a-red-that-makes-a-difference-louboutins-sole/

Снимки:

 1. Кристиан Лубутен.

Фото: © Forbes / https://www.forbes.com.au/news/billionaires/shoe-designer-christian-louboutin-is-now-a-billionaire/

 1. Иконичните обувки So Kate са създадени през 2012 г.

Фото: © Christian Louboutin / https://us.christianlouboutin.com/us_en/ladies/the-essentials/kate-so-kate/

 1. Като малък Кристиан Лубутен разбира, че е по-различен от останалите членове на своето семейство. Оказва се, че той е плод на извънбрачна връзка на неговата майка.

Фото: © Christian Louboutin / https://us.christianlouboutin.com/ca_en/la-maison-christian-louboutin

 1. Моето обсебване произлиза от тази табела, която видях в музея за африканско изкуство, когато бях на 10-12 години“. Скица на Кристиан Лубутен.

Фото: © Christian Louboutin / https://us.christianlouboutin.com/ca_en/la-maison-christian-louboutin

 1. През 1991 г. Кристиан Лубутен открива първия си бутик.

Фото: © Christian Louboutin / https://us.christianlouboutin.com/ca_en/la-maison-christian-louboutin

 1. Червената подметка на обувките „Кристиан Лубутен“ е плод на пълна случайност.

Фото: © Christian Louboutin / https://us.christianlouboutin.com/ca_en/la-maison-christian-louboutin

 1. Рийз Уидърспун с обувки на Кристиан Лубутен.

Фото: © Hub pages / https://discover.hubpages.com/entertainment/Celebrities-Wearing-Christian-Louboutin-Shoes

 1. Никол Кидман с обувки на Кристиан Лубутен.

Фото: © Hub pages / https://discover.hubpages.com/entertainment/Celebrities-Wearing-Christian-Louboutin-Shoes

 1. Дженифър Лорънс с обувки на Кристиан Лубутен.

Фото: © Hub pages / https://discover.hubpages.com/entertainment/Celebrities-Wearing-Christian-Louboutin-Shoes

 1. Хайди Клум с обувки на Кристиан Лубутен.

Фото: © Hub pages / https://discover.hubpages.com/entertainment/Celebrities-Wearing-Christian-Louboutin-Shoes

 1. През 2003 г. Кристиан Лубутен разширява своето портфолио, като започва да създава и чанти.

Фото: © Christian Louboutin / https://us.christianlouboutin.com/ca_en/la-maison-christian-louboutin

 1. Британският певец Мика провокира Кристиан Лубутен да пусне първата си колекция мъжко облекло през 2009 г.

Фото: © Christian Louboutin / https://us.christianlouboutin.com/ca_en/la-maison-christian-louboutin

 1. През 2022 г. Кристиан Лубутен лансира първата си линия за деца.

Фото: © Christian Louboutin / https://us.christianlouboutin.com/ca_en/la-maison-christian-louboutin

14-15. Кристиан Лубутен

Фото: © Christian Louboutin / https://us.christianlouboutin.com/ca_en/la-maison-christian-louboutin
Прочетено: 144 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 128, Юли 2024

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 127: IN MEMORIAM: МОДНИЯТ СВЯТ ТЪГУВА ЗА РОБЕРТО КАВАЛИ
   БРОЙ 126: BENMODEL ИЛИ…ПРАВО В ЦЕЛТА
   БРОЙ 126: КЕЙТ СПЕЙД: ВДЪХНОВЕНИЕ ЗА МНОЗИНА
   БРОЙ 125: АНТЪНИ ВАКАРЕЛО: „МОДАТА ВИНАГИ Е БИЛА ВДЪХНОВЕНИЕ“
   БРОЙ 124: НИКОЛА ГЕСКИЕР: „ВЯРВАМ В СЪЗДАВАНЕТО НА НОВИ ЧУВСТВА“

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing